Čaplovič rieši šlabikár s cirkvou

Z textu pre prvákov, ktorý obsahuje šlabikár Lipka, sa stáva absurdná kauza. Krátky text o chlapcovi, ktorý žije sám s mamou a tá sa vydá za suseda, prekáža poslancovi Richardovi Vašečkovi (OĽaNO). Ten sa vo štvrtok pýtal v parlamente ministra školstva Dušana Čaploviča na Hodine otázok, ako chce postupovať "vo veci námietok rodičov a škôl voči novému šlabikáru".

28.11.2013 15:36 , aktualizované: 29.11.2013 09:00
žiak, prvák, ľavák Foto:
Ilustračné foto
debata (83)

Namiesto toho, aby sa minister Čaplovič, zastal „svojej“ učebnice, chce celú vec riešiť s cirkvou.

Podnety na text dostal aj rezort školstva, koľko, to nie je známe. „Ministerstvo prijalo v týchto dňoch niekoľko podnetov. Hodláme to promptne preveriť a dal som pokyn zvolať pracovné stretnutie autorov učebnice, pedagogickej a odbornej verejnosti,“ povedal Čaplovič. Šlabikár podľa neho nie je celý zlý, možno je v ňom jedna chyba. „Ak sa stala chyba, budeme ju môcť analyzovať, a potom budete informovaní o prijatých postupoch,“ dodal minister.

„Aká chyba? Žijeme predsa v krajine, kde sú ľudia slobodní,“ reagovala na správu Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. „Považujem za absurdné, aby sme niečo také riešili. Myslím si, že, naopak, je dobré to, že deti majú predstavu aj o iných vzťahoch, ako možno poznajú, ak už ide o katolícke rodiny, kde sa uznáva otec, mama a dieťa a nijaký iný model nepoznajú. Pritom na Slovensku je veľmi veľa neúplných rodín, či už po rozvode, alebo sú slobodné mamičky s deťmi,“ dodala Pufflerová.

Aj o šlabikári vo štvrtok podvečer hovoril Čaplovič „s vysokými predstaviteľmi cirkvi“, hoci stretnutie nebolo plánované pre šlabikár. Aký bol výsledok stretnutia, nie je známe.

Rezort školstva predtým informoval, že o úprave či dokonca stiahnutí učebnice „v tejto chvíli neuvažuje“. „Uvedený článok obsahovo vychádza zo súčasnej spoločenskej reality, zobrazuje ju veku primerane a je zameraný na skutočnosť, aby sa deti z neúplných rodín nevyčleňovali z kolektívu detí a aby vnímali, že aj po rozpade pôvodnej, respektíve fungovaní neúplnej rodiny je vždy možné založiť si novú plnohodnotnú rodinu, ktorá bude napĺňať tradičné hodnoty a funkcie. Škola by nemala vychovávať dieťa mimo reálneho sveta,“ uvádza v stanovisku, ktoré poskytol tlačový odbor rezortu.

Rozhodnutie ministra, naopak, uvítal Ján Horecký, predseda Združenia katolíckych škôl. „Vítam to, že pán minister reagoval zorganizovaním pracovného stretnutia. Pôjdeme tam s odhodlaním byť užitoční a radi by sme prispeli k hľadaniu lepšieho riešenia,“ reagoval Horecký. K Lipke, ktorú zo školy, kde učí, stiahli a objednali iné šlabikáre, má viacero výhrad, nielen text o chlapcovi z neúplnej rodiny.

V diskusiách na internete sa objavilo aj stanovisko jednej z autoriek šlabikára Gabriely Futovej, kde upozorňuje, že „ak rodina funguje, šlabikár ju nerozbije a ak rodina nefunguje, šlabikár tú rodinu neopraví, pretože všetko je v nás ľuďoch“. Autorka tiež upozornila, že v uplynulých dňoch dostávala urážlivé maily a odkazy.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Skúška chrbtíc. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Naše učiteľky sú s novým šlabikárom Lipka spokojné. A knižky pani Futovej majú deti veľmi rady, je to obľúbená autorka detských knižiek, rady ich čítajú,“ hovorí Danica Slašťanová, riaditeľka Základnej školy Mateja Lechkého v Košiciach. Nad tým, čo by škola robila v prípade, ak by bol nový šlabikár stiahnutý, zatiaľ neuvažovala. O tom, že by mal byť so šlabikárom nejaký problém, sa dozvedela až včera z médií.

„Volám sa Žigmund a moja mama Žofia. Má krásne vlasy. Sú čierne ako žúžoľ. S mamičkou žijeme sami dvaja. Ocko si ma bráva cez víkend. Mamičke býva smutno. Žijeme na prízemí. Nad nami býva ujo Žubajík. Občas pomáha mamičke s vodou alebo žiarovkou a elektrinou. Pred pol rokom požiadal ujo Žubajík mamičku o ruku. Najprv bola prekvapená. Potom sa potešila. Už to pre mňa od zajtra nebude len ujo Žubajík, ale druhý ocko. Zajtra sa ožení s mojou mamičkou. Teraz budem mať ocka aj cez víkend, aj cez týždeň,“ píše sa v šlabikári.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

83 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #žiak #Dušan Čaplovič #šlabikár #Richard Vašečka