Trnka: Odvolám sa

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka dostal za kauzu Glanc House najprísnejší disciplinárny trest.

29.11.2013 16:10 , aktualizované: 19:30
Dobroslav Trnka Foto:
Dobroslav Trnka.
debata (66)

Komisia zložená z piatich prokurátorov ho za prepis bytovky v Bernolákove, ktorá bola v tom čase podľa Úradu špeciálnej prokuratúry „zaplombovaná“, zbavila funkcie prokurátora. Trnka naďalej tvrdí, že nepochybil a proti rozhodnutiu sa chce odvolať.

„Som rozhodnutý, že sa odvolám, no forma a spôsob odvolania a dôvody dám na papier až po tom, čo dostanem písomné vyrozumenie,“ uviedol pre Pravdu Trnka, ktorý má teraz na odvolanie 15 dní. Rozhodovať o ňom bude Krajský súd v Bratislave. Ak by ani ten bývalému šéfovi prokurátorov nevyhovel, mal by ešte možnosť mimoriadneho opravného prostriedku.

Súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodnutie včera nechcel komentovať. Pripomenul však, že návrh na disciplinárne potrestanie Trnku nešiel z jeho iniciatívy. Podpisoval ho až po stanovisku dozorujúceho prokurátora Krajskej prokuratúry v Trnave. K tomu sa pripojili aj prokurátori odborov na Generálnej prokuratúre. S podnetom na Trnku prišli vyšetrovatelia kauzy Glance House.

Použitie najprísnejšieho trestu pri disciplinárnych konaniach prokurátorov je skôr výnimočné. Generálna prokuratúra nemá zverejnenú žiadnu štatistiku toho, koľkí prokurátori boli dosiaľ potrestaní a za čo. Čižnár ešte vo funkcii šéfa bratislavskej prokuratúry dal v minulosti návrh na zbavenie funkcie dvoch prokurátorov. V jednom prípade to Čižnár odôvodnil porušením pracovnej disciplíny, v druhom bol dôvodom alkohol. Disciplinárna komisia mu vyhovela. Prokurátori sa však obrátili na súd, ktorý vyhrali.

Takýto záver disciplinárneho konania právnička spolupracujúca s Via Iuris Eva Kováčechová privítala. „Oceňujem, že disciplinárne senáty si konečne plnia svoju funkciu bez ohľadu na to, kto pred nimi stojí a bez ohľadu na postavenie osoby,“ mieni. Dodala, že nie vždy sa pri podobných konaniach dosiaľ ukazovalo použitie rovnakého metra pre všetkých.

Kauza, ktorá disciplinárne konanie odštartovala, siaha ešte do roku 2010, keď Špeciálna prokuratúra vyšetrovala nezhody medzi majiteľmi polyfunkčného domu z firmy Glanc House. Aby vtedy predišla špekulatívnym prevodom bytovky, akékoľvek narábanie s nehnuteľnosťou zakázala. V máji 2012 sa však do prípadu zapojil Trnka, ktorý bol v tom čase námestníkom generálneho prokurátora.

Listom adresovaným Jane Šlachtovej z rozpadajúcej sa firmy Glanc House jej umožnil prevod bytovky. Vďaka tomu mala Šlachtová v októbri nehnuteľnosť napokon prepísať na firmu Gapeja, ktorá je v konkurze. V celej kauze bolo podozrenie, že bytovka má skončiť vo firme blízkej Trnkovmu známemu Mariánovi Kočnerovi. Čo on popieral.

Polícia v kauze začala aj trestné stíhanie a zároveň vzniesla obvinenie voči riaditeľovi katastra v Senci Igorovi S. pre podozrenie z trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom. Na záver včerajšieho pojednávania upozornili Hospodárske noviny.

Trnka: O kauze som s pánom Čižnárom nikdy nehovoril

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka povedal, že proti rozhodnutiu sa určite odvolá. Počkať zatiaľ chce na zdôvodnenie disciplinárneho senátu.

Čo hovoríte na rozhodnutie disciplinárnej komisie?
Som potrestaný spôsobom, ktorý umožňuje zákon o prokuratúre. Dostal som najprísnejšie disciplinárne opatrenie, teda som bol zbavený funkcie prokurátora. Proti rozhodnutiu sa môžem odvolať, čo samozrejme po písomnom vyhotovení rozhodnutia a jeho doručení využijem.

Prečo ste tak neurobili hneď?
Som rozhodnutý, že sa odvolám, no formu a spôsob odvolania a dôvody dám na papier až po tom, čo dostanem písomné vyrozumenie. Rozhodnutie bolo vyhlásené len v skrátenom vyhotovení, čiže na celé rozhodnutie si musím počkať.

Považujete rozhodnutie za neobvykle prísne?
Bol som sedem rokov generálnym prokurátorom a dva roky vo funkcii námestníka generálneho prokurátora. Stále sa domnievam, že som sa nedopustil ani disciplinárneho previnenia, lebo trestného určite nie, čo potvrdil aj vyšetrovateľ. Ale v poriadku, je to exemplárny trest.

V prípade, že by ste neuspeli s odvolaním ani na Krajskom súde v Bratislave, máte ešte možnosť mimoriadneho opravného prostriedku. Využili by ste ju?
Nevidím dôvod na to, aby som predbiehal rozhodnutia. Ani mi to neprináleží.

Pýtali ste sa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára aký má na celú kauzu Glanc House názor?
Nie. O kauze som s pánom Čižnárom nikdy nehovoril.

Agentúrny článok sme nahradili autorským novinárskym príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnka #Glance House