Kaliňák: Zranených z auta dostaneme k lekárovi rýchlejšie

V porovnaní s rokom 2000 sú dnes záchranné zložky schopné odovzdať zraneného človeka z motorového vozidla do rúk ošetrujúceho lekára o 20 minút rýchlejšie.

30.11.2013 14:10
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (3)

Minister vnútra Robert Kaliňák to v parlamentnej hodine otázok pripísal lepšiemu fungovaniu Hasičského a záchranného zboru s vynovenou technikou. „Na tom, akým spôsobom sa nám darí zachraňovať ľudí, znižovať počet ťažko zranených, ale znižovať aj počet predovšetkým mŕtvych, má až 25 percentný podiel práve rýchly profesionálny zásah hasičského a záchranného zboru,“ konštatoval Kaliňák.

Pre klimatické zmeny, ktoré spôsobujú výrazné výkyvy počasia, v zime snehové kalamity, inokedy povodne či lesné požiare, Slovensko pre pomoc obyvateľom potrebuje posilniť kapacitu záchranných zložiek v tejto oblasti. Samotné hasenie požiarov už dnes tvorí iba 50 percent práce hasičov, ďalšiu činnosť predstavujú napríklad zásahy pri nehodách, odstraňovanie nebezpečných látok, zabezpečovanie únikov plynu či zásahy pri prírodných katastrofách. „Po ruke bolo jedna možnosť a to je cesta, ktorá smeruje k zvýšeniu počtu profesionálnych hasičov, vytvoreniu väčšieho množstva hasičských staníc a väčšieho množstva techniky. To samozrejme sú už čísla, ktoré sa pohybujú v takmer miliarde eur, ktorú by sme potrebovali, aby sme dokázali tento systém vlastne dvakrát nafúknuť,“ vysvetlil Kaliňák.

Rezort vnútra preto navrhuje posilnenie dobrovoľných hasičských zborov, ktoré majú na Slovensku dlhoročnú tradíciu a umožnenie ich nasadenia pri zásahoch počas veterných smrští, povodní či snehových kalamít. „Dôležité je, aby sme vytvorili určitú dohodu medzi štátom a dobrovoľnými hasičmi a vytvorili im podmienky, aby sme boli schopní v extrémnych situáciách dostať stovky dobrovoľných, vycvičených a vybavených hasičov na miesta nešťastí, na miesta ohrozenia obyvateľov Slovenskej republiky v počtoch, ktoré sú dramaticky vyššie ako je celý súbor profesionálnych hasičov,“ poznamenal minister. Projekt by mal zahŕňať približne 30 tisíc dobrovoľných hasičov z ich celkového počtu 100 tisíc, ktorí by vedeli byť aktívni, pružní a schopní rýchlej odpovede na ohrozenie Slovenska.

Rezort vnútra preto pripravil návrh zákona o dobrovoľnom hasičskom zbore, ktorý parlament prerokuje na budúci týždeň. Pri záchrane životov a majetku na odľahlejších miestach Slovenska by podľa neho mali výraznejšie pomôcť dobrovoľní hasiči. Po novom budú ich zbory, ktorých je asi 1 500 po celej krajine, zapojené do ochrany konkrétnych území, kde treba byť do 20 minút a ktoré sú pre profesionálnych hasičov ťažšie dostupné.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #hasič #záchranné zložky