Smer je pre zákon o hmotnej núdzi pripravený meniť ústavu

Strana Smer je pripravená pokúsiť sa zmeniť Ústavu SR pre zákon o hmotnej núdzi, ak by ho ústavný súd označil za protiústavný.

01.12.2013 14:55
Robert Kaliňák Foto:
Podpredseda Smeru Robert Kaliňák.
debata (115)

Zákon tento týždeň, aj napriek pripomienkam prezidenta Ivana Gašparoviča, poslanci schválili. „Sme pripravení ísť aj do ústavy, pretože zatiaľ sa ukazuje, že mnohí zneužívajú tento systém,“ vyhlásil v nedeľnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), Slovenskej televízie O 5 minút 12 minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

Nie je podľa neho možné, aby niekto poberal sociálne dávky bez toho, aby neprejavil aktivitu smerom k svojej obci, svojmu mestu alebo okoliu, či susedom. „Tie peniaze už dostávajú, ale za tie peniaze doteraz neurobili nič. Teraz ich chceme tlačiť do toho, aby za tie peniaze, ktoré už aj tak dostávajú, niečo urobili,“ povedal.

V ústave sa podľa Kaliňáka píše o tom, že každý v núdzi má nárok na nejaké zabezpečenie. „V ústave sa nič nepíše o finančnom vyjadrení tohto zabezpečenia. Čiže platí pravidlo, že my dávame len podmienku, že áno, má nárok, ale musí niečo pre svoje okolie urobiť. Nútená práca je trestom, tu máte na výber – buď chcem byť poberateľom sociálnej dávky a v tom prípade mám niečo pre svoju obec odpracovať, alebo nechcem. Keď nebudem poberať, môžem si nájsť zamestnanie,“ dodal. Nútená práca je podľa Kaliňáka vtedy, keď ľudia nemajú na výber. „V tomto prípade na výber máte, čiže podľa mňa tuto ústavný problém nie je,“ poznamenal.

Žitňanská: Zákon dopadá na každého chudobného

Podľa poslankyne za SDKÚ Lucie Žitňanskej sa zákon týka asi 180-tisíc ľudí. „Nevyhnutne medzi tými ľuďmi budete mať ľudí, ktorí budú poberať dávky a nebudú musieť robiť nič, a takých, ktorí si dávku budú musieť odpracovať. To predsa nie je štandardná situácia,“ myslí si. Problém sa navyše podľa nej nedá vyriešiť len cez sociálne dávky. „Platí, že keď je práca, nemusia byť ľudia na dávkach, a to súvisí s tým, aká sa robí hospodárska politika,“ hovorí.

Žitňanskej tiež prekáža, že zákon je prezentovaný ako súčasť rómskej reformy. Zákon však podľa nej dopadá na každého chudobného. „Dopadá na každého a nezľahčujete im situáciu, pretože dokonca aj tí, ktorí dnes sú aktívni, hľadali si prácu, budú mať sťažené podmienky k tomu, aby sa k tej práci dostali,“ doplnila. Pokiaľ ide o zmenu ústavy, bola by Žitňanská veľmi opatrná. „Sústredila by som sa na to, aby sme v rámci medzí ústavy našli riešenie, ktoré bude riešiť problém a nebude vytvárať konflikty,“ konštatovala.

Kaliňák oponoval s tým, že aj v časoch najväčšej konjunktúry, keď v mnohých oblastiach bola nezamestnanosť pod štyrmi percentami, existovali lokality, kde bolo viac ako 80 či 90 percent nezamestnaných. „Štát vyprodukoval za tie roky profesionálnych poberateľov sociálnych dávok,“ ukončil.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #zákon o hmotnej núdzi #Lucia Žitňanská