Lekári budú musieť ošetriť aj prednostne neobjednaných pacientov

Pacienti, ktorí nemajú peniaze na zaplatenie prednostného vyšetrenia, dostanú priestor na to, aby boli ošetrení v riadnom čase.

01.12.2013 18:57
debata (45)

Do účinnosti v nedeľu vstúpila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti z dielne Mosta-Híd, podľa ktorej medzi dobami na prednostné vyšetrenia budú musieť byť vyhradené dve hodiny na riadnu ordináciu.

Právna norma reaguje na množiace sa sťažnosti pacientov, ktoré sa týkajú prednostného poskytnutia ambulantnej starostlivosti. Vláda opozičnú novelu odobrila po tom, keď ju odporučilo schváliť ministerstvo zdravotníctva. To však návrh doplnilo aj o potrebnú novelizáciu súvisiacich právnych noriem.

Návrh nezasahuje do dĺžky prednostných vyšetrovacích hodín a naďalej ponecháva samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o výške doplatku za prednostné vyšetrenie. Nová však má byť spomínaná povinnosť vyhradiť si počas ordinačných hodín aj čas pre pacientov, ktorí si nepriplatia.

Legislatívny rámec, ktorý reaguje najmä na znevýhodňovanie pacientov zo slabších sociálnych skupín, má priniesť aj možnosti regulácie a kontroly. Čas na prednostné vyšetrenie majú schvaľovať lekári samosprávnych krajov, ktorí majú mať aj možnosť kontroly ich dodržiavania.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #lekári #vyšetrenie #prednostné vyšetrenie