Penta získala ďalšie tri nemocnice

Spoločnosť Penta si opäť posilnila pozíciu najsilnejšieho súkromného investora v oblasti zdravotníctva. Kúpila nemocnice v Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom a Banskej Štiavnici.

02.12.2013 11:25 , aktualizované: 03.12.2013 10:00
debata (44)

Obchod sa udial tak, že Penta získala stopercentný vlastnícky podiel v akciovej spoločnosti Nemocnice a polikliniky, ktorá prevádzkovala tieto tri zdravotnícke zariadenia. Kúpu musí ešte odsúhlasiť Protimonopolný ú­rad.

„Naším cieľom je vybudovať sieť regionálnych nemocníc, ktoré prinesú dostupnú a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Tri nové nemocnice nám umožnia tento náš zámer začať realizovať aj v stredoslovenskom regióne,“ povedal Eduard Maták, partner investičnej skupiny Penta. Kúpna cena nie je známa. PR manažér Penty Martin Danko uviedol, že ide o súkromnú transakciu a zmluvné strany sa dohodli cenu nezverejňovať.

Dosluhujúci banskobystrický župan Vladimír Maňka konštatoval, že súhlas kraja nebol potrebný. „Nemáme čo do toho povedať,“ poznamenal. Budovy nemocníc okrem Banskej Štiavnice sú vo vlastníctve samosprávneho kraja, ktorý ich poskytol do dlhodobého prenájmu ešte spoločnosti Nemocnice a polikliniky.

Areály nemocníc v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote sú v prenájme na určitú dobu 25 rokov od 1. marca tohto roku. Výška nájomného v oboch prípadoch je 51-tisíc eur ročne plus inflácia. „Súčasná transakcia nemá žiadny vplyv na práva a povinnosti, ktoré vyplývajú z uvedených nájomných zmlúv, a preto ani nevyžaduje žiadnu formu formálneho súhlasu zo strany kraja,“ povedal pre Pravdu Danko.

Nový investor neplánuje žiadne opatrenia, ktoré by mali významný dosah na zamestnanosť. Nemocnice poskytujú zdravotnú starostlivosť v spádovej oblasti pre viac ako 160-tisíc obyvateľov. Vlani dosiahli tržby na úrovni 25,5 mil. eur a hospodárili s kladným hospodárskym výsledkom. Zamestnávajú 1 106 ľudí.

Nemocnice bude Penta spravovať prostredníctvom siete Svet zdravia, ktorá v súčasnosti riadi osem nemocníc v Humennom, Michalovciach, Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Trebišove, vo Svidníku, Vranove nad Topľou a v Partizánskom.

Do zdravotníctva investovala aj v zahraničí. Tento rok získala kontrolu nad spoločnosťou EMC Instytut Mediczny, ktorá je najväčším súkromným prevádzkovateľom nemocníc a medicínskych centier v Poľsku. V rámci nemocníc projekty Penty na Slovensku a v Poľsku v súčasnosti dosahujú tržby na úrovni 120 mil. eur.

Okrem nemocníc Penta spoluvlastní zdravotnú poisťovňu Dôvera, pod kontrolou má tiež sieť polikliník, medicínskych laboratórií a lekární.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #banská štiavnica #nemocnice #Žiar nad Hronom #Rimavská Sobota