Politici vyznávajú kultúru smrti, tvrdia biskupi

Katolícki biskupi prišli najnovšie s vyjadrením, že slovenskí politici si osvojili kultúru smrti. Uviedli to v pastierskom liste, ktorý sa bude čítať v nedeľu vo všetkých kostoloch.

30.11.2013 08:00
cirkev, viera, náboženstvo, omša, kostol, veriaci Foto:
Pastiersky list sa v kostoloch bude čítať v nedeľu.
debata (1)

Vyzvali v ňom veriacich, aby dali svoj hlas pri akýchkoľvek voľbách len tomu kandidátovi, ktorý kultúru smrti odmieta. Politici na list reagovať nechceli. Politológ tvrdí, že ak budú mlčať naďalej, cirkev bude ešte radikálnejšia.

V pastierskom liste sa píše, že politici si osvojili kultúru smrti, lebo dávajú jej aktérom veľký priestor a podporu. Kultúru smrti chápu ako opak kultúry života. „Kultúra života zahŕňa úctu voči ľudskému životu od prirodzeného počatia po prirodzenú smrť, sociálnu starostlivosť o chorých a kultúra smrti je jej presný opak. Zahŕňa eutanáziu, potraty a neúctu voči ľudskému životu,“ vysvetlil hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

V poslednom období cirkev brojí proti antikoncepcii, potratom, ale aj proti právam homosexuálov či dokonca novému šlabikáru Lipka, kde sa spomína neúplná rodina. Ministri z rezortov zdravotníctva, diplomacie a školstva, ktorých rezortov sa list týka, naň nechceli reagovať.

Tým, že politici nereagujú na list cirkvi, podľa politológa Tomáša Koziaka ešte viac posilňujú jej vplyv v spoločnosti. „Tvrdenie, že si osvojili kultúru smrti je prisilná káva na to, aby politici strkali hlavu do piesku. Cirkev akoby skúšala a posúvala hranice, kam až môže zájsť v raste svojho vplyvu. Pri tomto vyjadrení skúša, aký bude ohlas verejnosti, lebo pochod za život v Košiciach sa z ich pohľadu javil ako celkom úspešná akcia,“ hovorí.

Rovnako, ako na podujatí v Košiciach pochodovali aj radikálne prúdy, aj tento výrok patrí podľa Koziaka k radikálnym názorom. To, že politici sa nechcú k nemu vyjadrovať, biskupom len dodáva odvahu stupňovať svoje požiadavky. Podľa Koziaka hrozí, že ak vláda bude mlčať aj naďalej, najbližšie vyjadrenia cirkvi môžu byť ešte radikálnejšie.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Keď rozum mlčí. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Kresťanské hodnoty a podpora cirkvi nie sú pre sociálno-demokratické strany typu Smer štandardné. Koziaka však mlčanie neprekvapuje, pretože podľa neho sa nechcú s cirkvou rozhádať. „Vzťah strany Smer ku katolíckej cirkvi je viac ako bežný štandard v iných krajinách. Ono to ani nemusí byť zlé, lebo politická strana so šikovným vedením si potrebuje nakloniť vplyvné skupiny v štáte, medzi ktoré katolícka cirkev určite patrí. No tu už ide o to, do akej miery je ochotná robiť ústupky vo vlastnej agende,“ vysvetľuje Koziak.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pastiersky list #kultúra smrti #biskupi