Údajná svedkyňa poprela skartáciu v Bystrici, polícia už vec nevyšetruje

Pracovníčka Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá mala informovať štáb Mariána Kotlebu o skartácii dôležitých dokumentov krátko po krajských voľbách, v pondelok poprela, že by kohokoľvek informovala o takomto kroku.

02.12.2013 12:11 , aktualizované: 15:15
debata (49)

Podľa jej slov sa minulý týždeň sa na základe trestného oznámenia, ktoré podal Kotleba, zúčastnila aj vyšetrovania na polícii. Tam odmietla akékoľvek vyjadrenia ohľadom skartácie. „Na polícii som odmietla akékoľvek vyjadrenia, týkajúce sa skartácie alebo likvidácie akýchkoľvek dokumentov alebo diskov kohokoľvek. Nebol daný zo strany samosprávneho kraja takýto pokyn,“ uviedla zamestnankyňa, ktorá si neželá uviesť v médiách svoje meno.

Podľa predsedu BBSK Vladimíra Maňku sa táto pracovníčka v pondelok sama rozhodla že očistí svoje meno, vystúpi z anonymity a zmyje zo seba tieň podozrenia. Sám si po jej vyhlásení nevie vysvetliť, ako sa jej meno dostalo na policajné oznámenie, kde mala byť označená ako svedok údajnej skartácie.

Riaditeľ Úradu BBSK Štefan Šulek uviedol, že polícia ho po vypočutí zamestnankyne úradu informovala, že obvinenia z nariadenia skartácie spisov sa nezakladajú na pravde a polícia už v tejto veci nebude preverovať. „Boli tam aj nejaké všeobecné obvinenia a záleží na vyšetrovateľovi, ako sa s nimi vyrovná. Podľa všetkého to vyzerá tak, že vo veci ani nebude začaté trestné konanie. Takú mám informáciu z polície,“ povedal Šulek s tým, že jeho osobne polícia vypočula v stredu.

Ešte pred tým, ako pracovníčka kraja v pondelok odmietla vyjadrenia o skartácii, hovorkyňa policajného prezídia vysvetľovala, že trestným oznámením Mariana Kotlebu sa nezaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA), ale policajti okresného riaditeľstva v Banskej Bystrici.

„Po vyhodnotení obsahu podania bolo zrejmé, že ide o skutočnosti, ktoré neurčujú príslušnosť Národnej kriminálnej agentúry. Vec bola preto odstúpená podľa vecnej a miestnej príslušnosti na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Banská Bystrica,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Maňka telefonoval Kotlebovi: Údaje nemožno vymazať

Maňka po zverejnení informácií, že na úrade krátko po voľbách došlo ku skartácií dôležitých dokumentov telefonoval aj novozvolenému predsedovi BBSK a ubezpečil ho, že k žiadnej skartácii nedošlo. „Nič také ani nie je možné. Všetky dôležité zmluvy sú totiž uložené na centrálnom servri v Bratislave, kde nie je možné ich vymazať,“ konštatoval. Ako dodal Maňka, každá zmluva prechádza na Úrade BBSK ešte pred jeho podpisom dôkladnou kontrolou.

Maňka zdôvodnil zrušenie pôvodného termínu ustanovujúceho zasadnutia Zastupiteľstva BBSK, na ktorom sa majú novozvolení poslanci a predseda Kotleba ujať funkcií, ospravedlnením sa viacerých poslancov. Takto získaný čas využíva aj na podpisovanie dôležitých dokumentov, o ktorých chce informovať na tlačovej besede pred zasadnutím. „Napríklad dnes som podpísal memorandum s Continentalom o duálnom vzdelávaní našich žiakov a sú tu ďalšie a ďalšie dokumenty. Podarilo sa mi zabezpečiť financovanie našich projektov z eurofondov. Sú to milióny eur, ktoré som ešte medzitým vyriešil a budem vás o všetkom informovať na tom poslednom stretnutí. Ja som sa aj bál, keď tu bolo také prehlásenie, že niekto nebude chcieť eurofondy, bolo by škoda, keby tento kraj o tie eurofondy prišiel,“ dodal v pondelok Maňka.

Maňka uviedol, že ustanovujúceho zasadnutia Zastupiteľstva BBSK by malo byť 19. alebo 20. decembra.

Trestné oznámenie pre podozrenie z páchania trestnej činnosti na Úrade BBSK podal Kotleba v pondelok 25. novembra Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru SR.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #trestné oznámenie #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj