Poslanci schválili novelu o azyle

Doplnková ochrana pre cudzincov sa od januára predĺži z jedného na dva roky. Presadilo to Ministerstvo vnútra SR novelou zákona o azyle, ktorú 91 hlasmi schválili poslanci NR SR.

03.12.2013 08:15 , aktualizované: 11:56
budova, parlament, bratislava, politika Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata

Doplnková ochrana sa poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia, alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.

Právna norma tiež počíta s tým, že sa od 1. januára rozšíri okruh miest, kde môže cudzinec podať žiadosť o udelenie azylu. Ide o policajné útvary s pôsobnosťou na vonkajšej hranici Slovenska. Novela zároveň spresňuje, kedy sa začína konanie o udelenie azylu v prípade, ak sa na území Slovenska narodí dieťa žiadateľke o azyl, azylantke alebo cudzinke, ktorej sa poskytla doplnková ochrana.

Nanovo sa upravuje tiež možnosť použitia inštitútu vnútroštátnej ochrany, dopĺňajú sa ďalšie podmienky, ktoré majú byť splnené pri poskytovaní ochrany pred prenasledovaním alebo vážnym bezprávím, rozširuje sa okruh osôb, ktorým sa na účel zlúčenia rodiny udelí azyl, alebo poskytne doplnková ochrana a ustanovuje sa konanie o odovzdaní do iného štátu, ak ide o cudzinca, ktorý má na území SR neoprávnený pobyt.

Dobrovoľní hasiči v systéme profesionálov

Dobrovoľní hasiči by sa mali viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách od marca 2014. Počíta s tým návrh zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR z dielne rezortu vnútra, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných mi­est.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) už skôr vyhlásil, že na Slovensku sú stále červené body, kde dojazd hasičov na miesto nehody trvá 30 minút. Túto situáciu by mala zlepšiť práve spolupráca s dobrovoľníkmi.

Aj keď štát s dobrovoľníkmi ráta najmä pri povodniach či požiaroch, pomôcť by mohli aj pri nehodách, kde sa môžu podľa Kaliňáka dostať skôr než profesionáli. Dobrovoľným hasičom, ktorí sa prihlásia, štát poskytne výcvik, ročný paušál a tým, ktorí nemajú výstroj, ju bude postupne dopĺňať v rámci európskeho projektu. Štát chce rovnako zmierniť platbou pre týchto hasičov riziko pri zásahu a preplatí im tiež pohonné látky.

Novou legislatívou sa ruší obecný hasičský zbor a obecný hasičský útvar a zriaďuje sa dobrovoľný hasičský zbor obce. Tu sa predpokladá širšie zapájanie dobrovoľnej požiarnej ochrany a ich personálnych zdrojov.

Platy ústavných činiteľov sa nemajú zvýšiť

Zákonodarcovia by mali definitívne rozhodnúť aj o novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou sa zmrazia platy ústavných činiteľov pre rok 2014. Platy ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a verejného ochrancu práv podľa návrhu zostanú na úrovni roka 2013.

Sudcom a prokurátorom ostane 13. a 14. plat. Štát rozhodnutím ušetrí takmer 8,2 milióna eur. S týmito zdrojmi sa počíta aj pri zostavovaní štátneho rozpočtu. Združenie sudcov Slovenska zmrazovanie platov sudcov nepodporuje. Parlament právnu normu prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #azyl #parlament #NR SR #poslanec #hladovanie