Zákon zatiaľ hubárčenie neobmedzí

Hubári a zberači lesných plodov môžu pokojne chodiť po lese, ktorý si vyberú. Novelu zákona, ktorá im mala sťažiť vstup do lesa, stiahol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek z rokovania parlamentu.

03.12.2013 15:28 , aktualizované: 04.12.2013 10:20
Hor sa do hory, hubári! Foto:
Ilustračné foto
debata (24)

Urobil to až po tom, ako ho o stiahnutie novely požiadal premiér Robert Fico. Premiér žiadosť vysvetlil tým, že zákon nesmie v žiadnom prípade obmedzovať pohyb ľudí v lese či zber húb a lesných plodov.

Novela podmienila vstup do lesa súhlasom jeho majiteľa alebo správcu v prípadoch, ak tam chcel človek zájsť za komerčnými aktivitami. Medzi tie sa radí aj fotografovanie, zber húb a lesných plodov. Poslanci v pôdohospodárskom výbore síce pridali vetu, že obmedzenie vstupu by sa netýkalo ľudí, ktorí chodia na hríby a lesné plody iba sporadicky a zbierajú ich len na vlastnú potrebu, to však nejasnosti neodstránilo. Medzi hubármi vzniklo ešte väčšie napätie, keďže sporadický zber húb je veľmi ťažké definovať a zo zákona nebolo jasné, kto by určoval, koľko húb tvorí vlastnú potrebu.

„Je to nezmysel. To, čo idem robiť v lese, je len moja vec,“ hovorí 45-ročný Marián, ktorý si počas sezóny privyrába predajom dubákov. Keďže denne prejde viacero osvedčených miest, s vyhľadávaním všetkých vlastníkov pozemkov by stratil množstvo času. „Určite by som sa nikomu nehlásil. Fotografovať chodím skoro každý víkend, neviem si to predstaviť,“ uvažuje aj 29-ročný poloprofesionálny fotograf Štefan, ktorý sa zameriava najmä na krajinkové fotografie.

Vypátranie majiteľa pozemkov pritom v mnohých prípadoch nie je jednoduché. Turisti ho musia hľadať cez kataster. Situácia je komplikovanejšia, ak je vlastník lesa neznámy. Vtedy treba nájsť jeho správcu.

Ministerstvo pôdohospodárstva plánuje novelu predložiť na ďalšej schôdzi. Aké zmeny v nej urobí, ešte nechce konkretizovať "Po rokovaní výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa objavilo množstvo pozmeňujúcich návrhov, ktoré ministerstvo musí zanalyzovať,“ vysvetlil šéf tlačového odboru rezortu Peter Hajnala.

Ekológ Róbert Oružinský nerozumie, prečo sa zákon zastavil až teraz. „Zbytočne nechávali vyhrocovať situáciu a znervózňovali ľudí,“ myslí si. K návrhu novely zákona podpísalo hromadnú pripomienku viac než 13-tisíc ľudí, tú však vtedy ministerstvo neakceptovalo.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Jahnátek #Simon #zákon o lesoch #lesy