Černákovo dovolanie odmietli na neverejnom zasadnutí

Doživotne odsúdený šéf banskobystrickej zločineckej skupiny Mikuláš Černák neuspel s mimoriadnym opravným prostriedkom proti rozsudku, ktorý mu vymerali prešovské súdy za podiel na šiestich vraždách.

04.12.2013 14:50
kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dovolanie bolo odmietnuté na neverejnom zasadnutí,“ uviedla kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR. Černák neuspel už s odvolaním pred krajským súdom, ktorý ho 22. septembra 2010 zamietol.

Mikuláš Černák sa podľa súdu v rokoch 1994 až 1997 osobne zúčastnil na vraždách šiestich osôb, pričom išlo o úmyselné a opakované usmrtenia obzvlášť surovým spôsobom zo zavrhnutiahodných pohnútok. V roku 2000 si Černák už z väzenia objednal smrť podnikateľa Mariána Karcela. Ako spojka mu mal poslúžiť jeho bývalý švagor Jozef M.

Proces s Mikulášom Černákom a spol. sa na Okresnom súde v Prešove sa začal 10. novembra 2008 a presne po roku senát vyniesol rozsudok. Pôvodne bol v tomto procese súdený aj jeho bývalý obhajca Daniel M., ktorého prípad neskôr vylúčili na samostatné konanie. V procese vypovedalo okolo 70 svedkov, prostredníctvom telemostu aj utajený svedok. Súd predvolal tiež niekoľko súdnych znalcov z odboru patológie, psychiatrie, psychológie, balistiky a nechal si vypracovať niekoľko odborných posudkov.

Najväčšia pozornosť sa v záverečnej fáze procesu sústredila na posudok psychológa, či je u obžalovaného možná resocializácia a či na udelenie doživotného trestu budú splnené zákonné podmienky. Hlavné pojednávania sa uskutočnili v ústave na výkon väzby aj na súde za prísnych bezpečnostných opatrení. Nechýbali ostreľovači na streche budovy.

Prvostupňový súd uznal Černáka vinným zo zabitia údajného policajného informátora Jozefa Filipa, ktorého 22. septembra 1994 pri Liptovskej Tepličke strelil do krku a nechal zahrabať v lese. Černák sa k účasti na tejto vražde priznal, odmietal však priamu zodpovednosť. Súd všetky ostatné prípady posúdil ako trestný čin vraždy vo forme spolupáchateľstva.

Dňa 2. decembra 1994 sa obeťou podsvetia stal Jozef Štefan, ktorého Černák strelil krátkou guľovou zbraňou do nohy a nechal ho uhorieť v aute. Tretia vražda sa stala 5. februára 1997 v Černákovej kancelárii, kde zomrel neželaný svedok Pavol Lenhart. Černák sa zúčastnil aj na vraždách dvoch mužov z dunajskostred­ského podsvetia Milana Siposa a Emila Potáscha, ktorých telá videli svedkovia 15. marca 1997 vynášať z firmy Security 3 zabalené v kobercoch. V popradskom hoteli Gerlach 25. marca 1997 Černák pichol viackrát nožom bývalého policajta Gustáva Slivenského.

Následne mu jeho ľudia odrezali hlavu a vystavili ju na výstrahu na kapotu auta v Poprade. Zvyšnú časť tela zapálili v lesnom poraste pri Vernári. Podnikateľa Mariána Karcela zavraždil 27. júna 2000 Branislav Adamčo, ktorý je pre tento skutok právoplatne odsúdený, vraždu si objednal z väzenia Černák.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Prešov #Černák