Slováci by zrušenie celibátu skôr uvítali

Až 42 percent respondentov prieskumu spoločnosti TNS Slovakia by uvítalo zrušenie celibátu, úplne neprijateľné by bolo len pre šesť percent opýtaných.

04.12.2013 15:02
cirkev, kostol, viera Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Vyplýva to z októbrového online prieskumu, ktorý TNS Slovakia realizovala na reprezentatívnej vzorke 500 respondentov. „S nástupom nového pápeža Františka sa v rámci katolíckej cirkvi udiali viaceré zmeny a začalo sa diskutovať o témach, ktoré v minulosti patrili skôr do kategórie ‚tabu‘. Patrí k nim aj téma celibátu v katolíckej cirkvi, kde sa pripúšťa možnosť otvorenia diskusie,“ uviedla Ľubica Szviteková z TNS Slovakia.

„Je možné konštatovať, že najväčší podiel respondentov bez ohľadu na vierovyznanie by zrušenie celibátu uvítalo, čo vyjadrilo 42 percent respondentov. Pomerne ľahko by sa s takouto skutočnosťou dokázalo stotožniť 29 percent opýtaných, naopak sedem percent by sa s tým stotožňovalo pomerne ťažko. Zrušenie celibátu by predstavovalo neprijateľnú situáciu len pre malú časť (šesť percent) oslovených,“ konštatovala.

Prieskum podľa nej ukázal, že štatisticky významne viac je jednoznačných prívržencov zrušenia celibátu medzi vyznávačmi evanjelickej viery a vyznávačmi iných náboženstiev v porovnaní s tými, ktorí sa hlásia ku katolíckej viere. Aj v skupine ateistov by privítanie zrušenia celibátu bolo častejšie ako u respondentov s katolíckym vierovyznaním. „Napriek tomu sa však liberalizačné tendencie v tejto otázke objavujú aj medzi vyznávačmi katolíckej viery,“ uviedla Szviteková. K jednoznačnému uvítaniu zrušenia celibátu sa totiž v prieskume prihlásilo 38 percent z nich.

Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia prostredníctvom internetu – online dopytovania. Vzorka 500 respondentov je reprezentatívna pre populáciu Slovenska vo veku 15–65 rokov z hľadiska veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Terénna fáza výskumu sa uskutočnila v októbri 2013.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #cirkev #celibát