Bezplatné nedele v múzeách budú aj v ďalšom roku

Voľné vstupy do múzeí vždy prvú nedeľu v mesiaci sa osvedčili. Takmer rok fungujúci projekt pritiahol do múzeí na celom Slovensku tisíce nových návštevníkov.

05.12.2013 13:00
debata (3)

Podľa predbežných odhadov vzrástla ich návštevnosť počas voľných dní o viac ako polovicu. Projekt bude pokračovať aj v nasledujúcom ro­ku.

Turisti sa bez platenia mohli dostať napríklad do Spišského múzea, Múzea Bojnice či Betliar. „K najnavštevo­vanejším patrili tzv. hradné múzeá a vybrané pracoviská Slovenského národného múzea a galérie v Bratislave,“ skonštatoval hovorca ministra kultúry Jozef Bednár, podľa ktorého sa projekt ujal.

Spokojné sú aj jednotlivé zariadenia. Voľnú nedeľu v pobočkách Slovenského technického múzea so sídlom v Košiciach v tomto roku využilo viac ako 11-tisíc návštevníkov. Námestník múzea pre marketing Ján Melich hovorí, že najviac turistov prilákalo Múzeum dopravy v Bratislave. Voľné vstupy tu využilo viac ako 4¤500 ľudí, pričom lístok pre dospelého bežne stojí 3,30 eura. Návštevnosť o viac ako polovicu vzrástla aj v Múzeu Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Ako uviedla vedúca oddelenia prezentácie Carmen Vágnerová, akciu vyhľadávali najmä rodiny s deťmi. Základné vstupné pre dospelého je v najnavštevo­vanejšej expozícii Múzea SNP na úrovni dvoch eur.

Väčšie množstvo neplatiacich návštevníkov zároveň znížilo príjmy múzeí. Ako upozornil Melich, zariadenia okrem toho museli posilniť lektorské služby, čo im náklady ešte zvýšilo. „Ústretovosť k občanom je absolútne v poriadku. Na druhej strane múzeá na to nie sú pripravené,“ podotkol Melich s tým, že kultúrne zariadenia pomerne ťažko znášajú ďalšiu finančnú stratu.

Ministerstvo si myslí, že závisí od múzeí a galérií, ako využijú zvýšený záujem verejnosti a aké ďalšie platené služby jej ponúknu. „Ostáva na ich rozhodnutí, aby nastavili ponuku iných doplnkových služieb, napríklad predaja propagačného materiálu. A tým môžu kompenzovať prípadné straty z bezplatných vstupov,“ uviedol Bednár.

Viaceré múzeá by počet bezplatných dní nezvyšovali a jednu nedeľu v mesiaci považujú za zlatú strednú cestu. Opačný názor má Slovenská národná galéria, ktorá by rozšírenie akcie uvítala. Ako potvrdila jej PR manažérka Dáša Dúbravová, pritiahne im aj iný typ návštevníkov ako po ostatné dni. Tým sa následne snažia ponúknuť rôzne služby, aby sa k nim vracali aj mimo voľných nedieľ.

„Pokiaľ by sme chýbajúce tržby vedeli zarobiť napríklad v kaviarni, na predaji kníh či suvenírových predmetov, určite by sme rozšírenie privítali,“ doplnila Dúbravová. Projekt sa v súčasnosti týka spolu 37 priestorov Slovenskej národnej galérie, Slovenského národného múzea, Slovenského technického múzea v Košiciach a Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Ministerstvo kultúry