Slovensko naďalej trápi silný vietor, počasie komplikuje dopravu

Slovensko aj v piatok trápi silný vietor, výstraha druhého stupňa stále platí na horách vo viacerých krajoch. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred silným vetrom varuje Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj, kde výstraha platí do soboty 7. decembra do 15:00.

06.12.2013 09:19 , aktualizované: 19:26
sneh, zima, Košice Foto: ,
Mladá žena odhŕňa sneh z čelného skla auta v Košiciach, v piatok 6. decembra.
debata (5)

Vietor môže v tomto prípade dosahovať v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. SHMÚ však vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, tá platí v Bratislavskom a Trenčianskom kraji do soboty do 20.00. Tu vietor môže v nárazoch fúkať rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu. Výstraha prvého stupňa a varovanie pred vetrom platí aj v nedeľu 8. decembra. Pozor by si mali dávať ľudia v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. Fúkať bude najmä na horách a to rýchlosťou 20 až 27 metrov za sekundu. Silný vietor predstavuje pre rôzne aktivity potenciálne nebezpečenstvo, ľudia by si preto mali dávať pozor.

Okrem vetra však SHMÚ varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Vydal výstrahu prvého stupňa. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji do soboty 7. decembra do 20:00. Pri ich tvorbe by si mali dávať na cestách pozor predovšetkým vodiči, jazyky a záveje predstavujú potenciálne nebezpečenstvo.

V severných okresoch silno fúka a tvoria sa snehové jazyky

Všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem severného úseku D1 Ivachnová – Jánovce, kde je vrstva kašovitého snehu do 1 cm a R3 Trstená – Tvrdošín, kde je do 2 cm kašovitého snehu.

Na cestách I. – III. triedy v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok bol vyhlásený II. stupeň kalamitnej situácie. Na D1 Ivachnová – Jánovce je vplyvom silného sneženia a prudkého nárazového vetra dohľadnosť znížená do 100 m.

V dôsledku silného nárazového vetra sa tvoria snehové jazyky na cestách I/67 Tatranská Kotlina – Ždiar, I/67 Sp.Belá – KK, I/77 Sp. Belá – Bušovce, II/534 PP – Starý Smokovec, II/536 Ľubica – Vrbov, III/67017 PP – Spišské Bystré, III/53403 PP – Veľký Slavkov, III/67022 Žakovce – Huncovce, III/67025 Stráne. Snehové záveje a znížená dohľadnosť je aj na cestách I. – III. triedy v okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na väčšine územia Slovenska prevažne vlhký až mokrý. Na Orave, Kysuciach a Liptove je zväčša pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hr. do 5 cm a na Spiši do 3 cm.

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, okrem HP Donovaly, ktorý je uzatvorený pre nákladné vozidlá nad 10,0 m dĺžky pre sneženie a silný nárazový vietor. Povrch vozoviek ostatných horských priechodov je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke do 3 cm, HP Huty, Besník a Čertovica až do 5 cm. Iba horské priechody Pezinská Baba, Biela Hora, Havran, Skýcov, Dargov, Ďurďošík, Pusté Pole a Branisko majú povrch vozoviek mokrý.

Dopravné komunikácie sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem D1 Liptovský Hrádok – Štrba a Bôrik – Jánovce, kde je vrstva kašovitého snehu do 1 cm a R3 Trstená – Tvrdošín, kde je vrstva kašovitého snehu do 2 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západnom Slovensku je prevažne vlhký až mokrý, inde zväčša pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do 3 cm, miestami až do 10 cm.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke do 3 cm, horské priechody Huty, Besník a Čertovica až do 5 cm. Iba horské priechody Pezinská Baba, Biela Hora, Havran, Skýcov, Dargov, Ďurďošík, Pusté Pole a Branisko majú povrch vozoviek mokrý.

Pre hromadnú dopravnú nehodu piatich vozidiel na D1 Matejovce – Jánovce v smere Poprad východ – Levoča je uzávierka celého jazdného pásu (smer Levoča). Obchádzková trasa vedie cez obec Matejovce. Dopravu riadia riadenou svetelnou signalizáciou Stredisko správy a údržby Mengusovce a diaľničnou políciou Mengusovce.

R1 Nová Baňa – Hronský Beňadik v smere na Nitru úplne uzavretá pre odstraňovanie havarovaného kamiónu. Premávku presmerovali dopravným značením a signalizačnými vozíkmi cez Novú Baňu na cestu I/65– Hronský Beňadik.

Na D1 Poprad – Jánovce je vplyvom silného sneženia dohľadnosť znížená na 50 m. Na D1 v tuneli Bôrik bude v čase od 13.00 do 17.00 v oboch tunelových rúrach obmedzená rýchlosť na 60 km/h. Dôvodom zníženia prejazdovej rýchlosti v tunelových rúrach je silné sneženie, nízka viditeľnosť a klzká vozovka.

Horský priechod Čertovica pre všetku dopravu zjazdná len so snehovými reťazami. Pre vozidlá dlhšie ako 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Na ceste III/18147 Štrba – Šuňava (cez Chotár) sa v dôsledku silného vetra tvoria snehové jazyky. V okrese Námestovo je silný nárazový vietor následkom ktorého sa tvoria na cestách snehové jazyky.

V Prešovskom kraji sa od rána stalo takmer 40 dopravných nehôd

Od rána už zasahovali hasiči v Prešovskom kraji takmer pri 40 dopravných nehodách. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pre TASR uviedol, že najviac zásahov bolo v okresoch Poprad, Kežmarok a Prešov.

Situácia sa podľa hasičov stále neupokojuje, keďže cesty sú zatarasené vozidlami, ktoré čakajú v kolónach, ani sypač sa cez ne nevie dostať. Stav je naďalej komplikovaný a hasiči ľuďom odporúčajú, aby v okolí Popradu a Vysokých Tatier radšej nejazdili.

Predpoveď počasia pre Slovensko na piatok

Situácia:
Za studeným frontom k nám začína od severozápadu prúdiť chladný a vlhký vzduch.

Predpoveď:
Premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky. Na severe aj trvalejšie sneženie. Na juhu v polohách do 300 m zrážky väčšinou dažďové. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na severe miestami slabý mráz. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo –8 st. Prevažne severozápadný vietor 5 až 10 m/s (20 až 35 km/h), v nárazoch do 25 m/s (90 km/h), na hrebeňoch hôr víchrica. V horských oblastiach miestami tvorba snehových jazykov a závejov.

Predpokladané množstvo zrážok/nového snehu: do 5 mm/do 5 cm, na severe a vo vyšších polohách do 15 mm/15 cm.
(TASR, SHMÚ)

V Prešovskom kraji už evidujú niekoľko dopravných nehôd. Jedna sa stala aj v Prešove na Rusínskej ulici. Cesta III. triedy medzi obcami Víťaz a Široké je neprejazdná pre haváriu niekoľkých vozidiel a kamióna, ďalšia nehoda je pred obcou Tuhrina. Policajti z Prešovského kraja upozorňujú na skrížený kamión na ceste I/18 medzi Strážskym a Vranovom. Premávku regulujú v jednom jazdnom pruhu, vytvárajú sa tam kolóny.

Donovaly opäť uzavreli pre kamióny

Horský priechod Donovaly je opäť uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako desať metrov. „Sneží tam a fúka silný nárazový vietor,“ informovala dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest Lenka Piačeková.

Ako dodala, na Donovaloch je utlačená vrstva snehu do troch centimetrov, ale vietor navieva na cestu nový sneh. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica tiež informovalo, že sú tam skrížené kamióny. Ďalšie priechody Šturec a Čertovica sú prejazdné bez obmedzení, nachádza sa tam kašovitý sneh do dvoch centimetrov.

Hasiči 30-krát zasahovali

Hasiči Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahovali pre počasie minulú noc 30-krát. Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov či prekážok na cestách, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. Najväčšie ťažkosti vietor spôsobil v Trnavskom kraji, kde zasahovali hasiči najmä v okolí Piešťan a Skalice. V dôsledku vetra spadol v Banskobystrickom kraji na cestu strom a spôsobil dopravnú nehodu dvoch áut v katastri obce Hriňová v okrese Detva. Pri nehode sa nikto nezranil.

Pre vietor nepremáva kompa medzi Vojkou a Kyselicou

Kompa na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG) medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica v piatok od 10.00 h nepremáva. Dôvodom odstávky je silný nárazový vietor. Informoval o tom dispečing VDG.

Pozastavenie premávky kompy znamená hlavne pre obyvateľov obcí medzi starým korytom a prívodným kanálom Dunaja Bodíky, Vojka nad Dunajom a Dobrohošť značné problémy. Kým sa nezlepší poveternostná situácia, budú musieť predĺžiť si svoju cestu o 45 až 50 kilometrov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kamióny #sneh #zima #Donovaly #poľadovica