O nové občianske preukazy žiadajú tisíce ľudí

O nové občianske preukazy s elektronickým čipom požiadalo vyše desaťtisíc ľudí. Päťsto kusov už vydali.

06.12.2013 13:53
občiansky preukaz, čip Foto:
Občianske preukazy po novom obsahujú čip.
debata (11)

Tretina nových majiteľov využila aj možnosť, aby ich preukaz obsahoval aj zaručený elektronický podpis. „Tento občiansky preukaz je kľúčom do dverí k elektronickým službám, je to možnosť mať zaručený elektronický podpis de facto bezplatne,“ povedal dnes na stretnutí s novinármi minister vnútra Robert Kaliňák.

Minister Kaliňák pripomenul, že rezort vnútra nezodpovedá za všetky elektronické služby štátu. „My máme len dve úlohy, a to garantovať vydávanie občianskych preukazov s čipom a druhá vec sú samostatné elektronické služby, ktoré poskytuje ministerstvo vnútra,“ ozrejmil. „Spravíme všetko pre to, aby od 2. januára mohli ľudia používať niektoré služby centrálnej ohlasovne, teda služby týkajúce sa nahlasovania a odhlasovania z trvalého a prechodného pobytu či získavanie potvrdení o získaní trvalého pobytu,“ priblížil zástupca generálneho riaditeľa sekcie informatiky a riaditeľ odboru aplikácií na ministerstve vnútra Pavol Maliarik. Podľa Kaliňáka majú pripravené aj služby dokladovej agendy. „Počas prvého polroka by sme chceli dodať služby týkajúce sa motorových vozidiel a postupne všetky agendy, ktoré má ministerstvo vnútra,“ dodal.

Postupne počas budúceho roka by mali nabiehať aj jednotlivé služby ostatných rezortov, ktoré budú k dispozícii na Ústrednom portáli verejnej správy. „Myslím, že počet občianskych preukazov bude tlačiť na ministerstvá, aby spustenie elektronických služieb urýchlili,“ vyjadril sa minister.

Projekt elektronických občianskych preukazov, ktoré začali policajné oddelenia vydávať od 2. decembra, je súčasťou veľkého programu elektronizácie služieb štátu. Ku každému občianskemu preukazu dostane občan zdarma čítačku. Pri preberaní preukazu sa môže občan rozhodnúť, či ho chce využívať aj na elektronický podpis. Návod na využitie možností preukazu ako aj prácu s potrebným softvérom nájdu ľudia v poskytnutých informačných materiáloch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz #čip #elektronický podpis