Kaliňák: Nové občianske preukazy môžu zaujať aj súkromný sektor

Nové občianske preukazy s možnosťou zabudovaného elektronického podpisu by sa mohli stať medzi ľuďmi veľmi populárne a zároveň zaujímavé aj pre súkromný sektor, myslí si minister vnútra Robert Kaliňák.

08.12.2013 08:36
debata (28)

„Tým, že masovo rozširujeme možnosť mať elektronický podpis, tak predpokladám, že aj súkromné spoločnosti, ktoré na tomto princípe komunikujú s občanmi, by radi využili zaručený elektronický podpis,“ povedal Kaliňák. Zaručený elektronický podpis umožňujú nové občianske s čipom, ktoré sa začali vydávať od 2. decembra.

Majú byť prostriedkom pre elektronickú komunikáciu ľudí so štátom. Minister Kaliňák sa nazdáva, že by možnosti občianskeho preukazu mohli zaujať napríklad bankový sektor. „Je to trhová vec, mohlo by sa to stať populárne. Je to cesta, keď banky budú objavovať tieto možnosti a občan zistí, že preukaz je univerzálny,“ vyhlásil.

Štát by mal svoje služby ponúkať elektronicky postupne, prvé z nich plánujú spúšťať od nového roka. Časom by mali byť pre občana k dispozícii stovky služieb prístupné práve cez elektronický občiansky preukaz. Podľa ministra Kaliňáka by bolo dobré, ak by nový občiansky vlastnila do dvoch rokov polovica obyvateľov.

Občianske preukazy po novom obsahujú čip. Foto: Policajný zbor SR
občiansky preukaz, čip Občianske preukazy po novom obsahujú čip.

„Optimistický variant by bol, keby polovica bola do roku 2016 na nových občianskych, ale ťažko to predpokladať, my sme však na nával pripravení,“ dodal. Veľká vlna záujmu o nové preukazy totožnosti by mohla prísť so spustením elektronického zdravotníctva (eHealth). „Nie každý potrebuje prehlásiť auto alebo vybaviť niečo na lesnom úrade, ale v prípade eHealthu sa to týka každého,“ povedal Kaliňák.

Občiansky preukaz má po novom tri úrovne využitia. Základná sa ničím nelíši od používania pôvodných preukazov, ibaže na elektronickom čipe budú uložené údaje, ktoré sú aj zobrazené na preukaze. Občan si však môže pri požiadaní o nový občiansky zvoliť osobitný kód a aktivovať tak využitie preukazu na elektronickú komunikáciu so štátom.

Treťou úrovňou je preukaz so zaručeným elektronickým podpisom, o jeho vytvorenie treba požiadať pri preberaní dokladu. Je bezplatné a certifikát na podpis bude platiť päť rokov. Ku každému občianskemu preukazu dostane občan zadarmo čítačku. Návod na využitie možností preukazu ako aj prácu s potrebným softvérom nájdu ľudia v poskytnutých informačných materiáloch.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #občiansky preukaz