Fyzioterapeuti sa dožadujú väčších právomocí

Fyzioterapeuti bojujú za väčšie kompetencie. Chcú, aby po tom, čo lekár špecialista rozhodne o fyzioterapeutickej liečbe, ďalší postup určoval priamo fyzioterapeut.

09.12.2013 14:00
debata

Pacienti by sa takto rýchlejšie dostali k rehabilitácii. Nové právomoci sa dostali aj do návrhu vyhlášky ministerstva zdravotníctva. Ten však napadla Asociácia slovenských kúpeľov.

Prezidentka komory fyzioterapeutov Eva Solčániová tvrdí, že pacient musí absolvovať dvakrát vyšetrenie lekárom špecialistom, kým sa dostane k fyzioterapeutovi. "Ak vás sekne v krížoch, nestačí vám odporučenie od neurológa, potrebujete ešte navštíviť rehabilitačného lekára, ktorý rozhodnutie lekára špecialistu odobrí a potom sa už môžete nechať liečiť fyzioterapeutom,“ vysvetľuje dvojité vyšetrenie lekármi Solčániová. Dva zhodné lekárske posudky považuje Solčániová za zbytočné a predražené.

Návrh vyhlášky tiež predpokladal, že fyzioterapeuti by mali okrem iného aj odporúčať, riadiť a koordinovať komplexnú fyzioterapeutickú starostlivosť. Asociácia slovenských kúpeľov prostredníctvom Republikovej únie zamestnávateľov podala v medzirezortnom pripomienkovom konaní námietku s tvrdením, že ide o lekárske výkony. „Nepovažujeme za vhodné, aby lekárske kompetencie preberali zdravotnícki pracovníci – nelekári, v tomto prípade fyzioterapeuti, správne určenie diagnózy a vyhodnotenie všetkých zdravotných rizík dostupnými diagnostickými metódami je možné iba lekárom,“ uvádza námietka asociácie kúpeľov.

„Zúčastnili sme sa i rozporového konania – rozpor bol odstránený tým, že celý paragraf, ktorý riešil kompetencie fyzioterapeutov nad rámec ich vzdelania a praktických zručností, bol z vyhlášky ministerstva zdravotníctva vypustený,“ dodala predsedníčka asociácie kúpeľov Janka Zálešáková.

Fyzioterapeuti tieto pripomienky odmietajú. Tvrdia, že pri návrhoch kompetencií určite neprekročili rámec svojej odbornej spôsobilosti. „Cieľom komory je zdôrazniť, že fyzioterapeuti, rovnako ako iné zdravotnícke povolania vrátane lekárov vykonávajú svoje povolanie samostatne v rozsahu nadobudnutých vedomostí a zručností,“ tvrdí Solčániová.

Ako príklad uvádza Holandsko, kde pacient v prípade zdravotných problémov navštívi priamo fyzioterapeuta, ktorý ho vyšetrí a rozhodne o prípadných ďalších vyšetreniach. Takýto postup považuje komora za ústretový k pacientovi, ktorý tak nemusí v bolestiach čakať pred ambulanciami, aby sa dodržal administratívny proces.

Vyhlášku ešte musí schváliť vláda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fyzioterapia #fyzioterapeuti #vyhláška