Betlehemské svetlo privezú na Slovensko v sobotu

Betlehemské svetlo prinesú na naše územie slovenskí skauti v sobotu 14. decembra. Svetlo prinesú z Rakúska, kde si ho prevezmú vo viedenskom kostole Votivkirche na medzinárodnej ekumenickej slávnosti.

10.12.2013 13:13
debata

V Bratislave ho v ten istý deň prijme prezidentský pár. Večer poputuje Betlehemské svetlo ďalej do Poľska. Počas posledného víkendu pred Vianocami od rána budú slovenské skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celej krajine a doručia ho do 300 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie. „Svetlo budeme roznášať po celom Slovensku už po dvadsiatyštvrtýkrát ako symbol pokoja a lásky a sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí," povedala riaditeľka Ústredia Slovenského skautingu Dáša Cingálková.

Skauti budú svetlo až do Štedrého dňa roznášať aj do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na Lomnický štít. Slovenskí skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych skautov po prvýkrát v roku 1990 vo Viedni a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku.

Tradične ho preberajú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.

debata chyba
Viac na túto tému: #betlehemské svetlo #skauti