Paška: Procházka klame, schôdza k nebankovkám je nezmysel

Kandidát na prezidenta SR a nezaradený poslanec Národnej rady SR Radoslav Procházka klame, keď tvrdí, že podpísal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k pôsobeniu nebankových spoločností a k enormnému nárastu exekučných konaní. Povedal to šéf zákonodarného zboru Pavol Paška (Smer).

10.12.2013 16:17 , aktualizované: 18:43
Pavol Paška Foto:
Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer).
debata (122)

„Sú to klamstvá, dezinterpretácie. To, že sa k tomu zníži zabávač Hlina, na to som zvyknutý, ale od prezidentského kandidáta to považujem za veľmi trápne,“ vyhlásil Paška. Procházka tvrdí, že návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podpísal. Na hárku jeho meno síce figurovalo, chýbal však podpis. Meno a priezvisko bolo napísané paličkovým písmom. To podľa Pašku nie je štandardný postup.

„Aj keď na pošte idete podať šek, tak tam napíšete xy, aby bolo zrejmé, kto to je, a vedľa alebo pod to sa podpíšete. Pretože podpis je to, čo je právne relevantný spôsob potvrdenia vašej vôle alebo žiadosti,“ doplnil Paška, podľa ktorého je na mieste pýtať sa, kto klame. Paška odmieta obvinenia, že by on či Kancelária NR SR manipulovala s podpisovým hárkom. Poukázal na to, že 29 ostatných poslancov hárok podpísalo riadne.

Opoziční poslanci, ktorým nevyšiel prvý pokus o zvolanie mimoriadnej schôdze, urobia druhý. Podpisy už majú. Paška v prípade, že návrh bude spĺňať potrebné náležitosti, mimoriadnu schôdzu zvolá. Dopredu však hovorí, že ju považuje za nezmyselnú, keďže Smer pripravuje zmeny zákona týkajúce sa problematiky, o ktorej chce opozícia hovoriť na mimoriadnej schôdzi. Zmeny by mali prísť v januári.

Paška tiež avizoval, že Smer zrejme nepodporí program mimoriadnej schôdze. Ak k tomu dôjde, diskusia nebude. Podľa Pašku by ju niektorí poslanci zneužili aj tak len na sebaprezentáciu. Navyše si myslí, že v prípade návrhu na mimoriadnu schôdzu ide o snahu „deštruovať normálny chod parlamentu“. S iniciatívou prišiel Alojz Hlina.

Procházka považuje nezvolanie schôdze na základe prvého návrhu za Paškovu obštrukciu. Vidí za tým neochotu o spomínanej téme rokovať. Paška to podľa neho potvrdil, keď avizoval, že Smer zrejme nepodporí program takejto schôdze. „Pán predseda Paška tým avízom, že neschvália program, odhalil skutočnú motiváciu tej nezmyselnej obštrukcie,“ reagoval Procházka. Naďalej trvá na tom, že pri podpise nepochybil. Na otázku, či sa bežne podpisuje paličkovým písmom, odpovedal nie.

Hlina opätovne podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze

Alojz Hlina dnes opätovne do parlamentnej podateľne predložil návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k situácii v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormnom náraste exekučných konaní. Návrh podpísalo 40 poslancov opozičných parlamentných strán (SDKÚ, KDH, Most-Híd, OĽaNO, SaS) i nazaradených zákonodarcov.

„Aktuálna situácia v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a vývoja počtu exekučných podaní je alarmujúca. Na Slovensku je niekoľko nebankových spoločností, ktoré pôsobia na trhu nielen neeticky, ale aj na hrane, respektíve za hranou zákona,“ uvádzajú opoziční poslanci v návrhu.

Presadzujú prijať uznesenie, podľa ktorého parlament vyjadruje znepokojenie nad situáciou, ktorá je v súčasnosti v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní. Vláda by mala zároveň urýchlene predložiť do parlamentu zmeny zákonov týkajúce sa nebankových spoločností a činnosti exekútorov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Paška #nebankové spoločnosti #Radoslav Prochádzka