Ministerstvá odmeňujú aj tento rok, ale menej štedro

Ani koncoročné odmeny na ministerstvách už nie sú to, čo bývali. Kým ešte pred dvoma rokmi rozdali rezorty v priebehu polroka pred Vianocami takmer 15,5 milióna eur, tentoraz si takmer dve tretiny zamestnancov štátu neprilepšia vôbec.

11.12.2013 12:00
Euro, peniaze, mzda, plat Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

V závere roka našli vo svojom rozpočte peniaze na odmeny len minister obrany Martin Glváč, šéf financií Peter Kažimír a jeho kolega z diplomacie Miroslav Lajčák. Rozhoduje sa ešte minister spravodlivosti Tomáš Borec. V jeho rezorte si už určite prilepšia k platu zamestnanci súdov.

Podrobnosti o odmenách rezorty zverejňovať nechcú. Glváč síce pripustil, že vojaci a ďalší zamestnanci rezortu obrany sa prilepšenia dočkajú, a to vďaka ušetreným peniazom z tohto roka, no výšku odmien neprezradil. „Pripravujeme odmeny pre zamestnancov za kvalitné plnenie úloh. Je však predčasné hovoriť o ich výške a termíne vyplatenia,“ uviedla hovorkyňa Martina Balleková. Vlani Glváč koncoročné odmeny nedával, no jeho predchodca Ľubomír Galko rok predtým rozdal dokopy viac ako päť miliónov eur. Tentoraz by podľa informácií Pravdy odmeny v obrane nemali byť plošné a mali by byť obmedzené výškou príjmu, pravdepodobne ich dostanú iba zamestnanci, ktorí zarábajú do tisíc eur v čistom.

Naprázdno však neobídu ani zamestnanci ministerstva financií, zahraničných vecí či vnútra, pod ktoré spadá aj polícia. Tieto tri rezorty s osobitnými vianočnými odmenami nerátajú, odmeňujú priebežne. Diplomacia hovorí, že tak robí na základe mimoriadnych výkonov a nadštandardného plnenia úloh. „Na celý rok 2013 vyčlenil rezort zahraničia na odmeny sumu vo výške 440-tisíc eur, čo predstavuje 31 eur na zamestnanca na mesiac,“ napísal tlačový odbor rezortu. „Služobný úrad vyčlenil na cieľové odmeny v druhom polroku 2013 sumu 301¤050 eur,“ pridalo sa aj ministerstvo financií, ktoré však pripustilo, že do sumy nie sú zahrnuté organizácie spadajúce pod neho, napríklad Finančná správa. Vnútro, ktoré uviedlo, že výkonnostné odmeny vypláca v priebehu celého roka, tiež dodalo, že koncoročnú odmenu nedostáva nikto z vedenia ministerstva ani Policajného zboru.

Zatiaľ nerozhodný stav je v rezorte spravodlivosti. „Ministerstvo momentálne vykonáva prehodnotenie svojho rozpočtu a až na základe výsledkov tohto prehodnocovania bude možné povedať, či vôbec bude priestor na úvahu o udeľovaní odmien pre jednotlivcov,“ odpovedala hovorkyňa Alexandra Donevová. Dodala však, že inak je to v prípade zamestnancov súdov, ktorí nie sú sudcami. Tí už pred rokom ministrovi adresovali otvorený list, v ktorom upozorňovali, že platy mnohých z nich sa pohybujú na úrovni minimálnej mzdy. Borec pre nich aj preto teraz vyčlenil 791-tisíc eur „na zmiernenie ich nedostatočného ohodnotenia“, a to z rezervy finančných prostriedkov na tento rok. Zástupcovia Odborového zväzu justície reagovali, že aj naďalej zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Prilepšenie sa týka aj bežných zamestnancov s výnimkou prokurátorov na Generálnej prokuratúre, u ktorých bude výška odmeny individuálna. V priemere po 500 a v prípade vedúcich zamestnancov po 700 eur dostanú k výplate navyše pracovníci Najvyššieho súdu. „V súčasnosti ide iba o návrh, preto nevieme uviesť presnú sumu. Nakoľko na Najvyššom súde si všetci zamestnanci plnia svoje povinnosti, dostane odmeny každý zamestnanec s výnimkou sudcov,“ uviedla Kancelária predsedu Najvyššieho súdu.

Ostatné ministerstvá tvrdia, že odmeny nedajú. Rovnaké stanovisko má aj Úrad vlády. Kancelária Národnej rady prostredníctvom hovorkyne Sone Pőtheovej odkázala, že z dôvodu účtovného uzatvárania roku odpovie v zákonnej lehote. Vôbec sa nevyjadrili rezort kultúry a rezort hospodárstva.

Koncoročné odmeny na ministerstvách

Ministerstvo obrany

  • odmeny budú, no rezort ich výšku ešte neuvádza

Ministerstvo spravodlivosti

  • zvažuje
  • pre zamestnancov súdov už vyčlenilo 791-tisíc eur

Ministerstvo financií

  • 301-tisíc eur vyplatených v priebehu druhého polroka 2013

Ministerstvo zahraničných vecí

  • 440-tisíc eur vyplatených v priebehu roku 2013

Ministerstvo vnútra

  • výkonnostné odmeny vypláca v priebehu celého roka

Generálna prokuratúra

  • individuálne odmeny

Najvyšší súd

  • priemerne po 500 eur, vedúci zamestnanci po 700 eur

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #ministerstvo spravodlivosti #ministerstvo obrany #odmeny #zamestnanci #ministerstvá