Ocenené dievčatá z Detského činu roka: Sebectvo je Simone a Vlaste neznáme

Keď zazneli fanfáry na počesť Simony Ešekovej za Detský čin roka v kategórii pomoc ľuďom, na scénu si po cenu prišli dve dievčatá. Dnes už stredoškoláčka Simona a Dominika - dievča, ktorému pomáha. Simona zjavne berie pomoc iným ako samozrejmosť.

11.12.2013 12:36
Detskýčin roka Foto: ,
Aj vďaka Simoninej pomoci sa stala z Dominiky (vľavo) dobrá žiačka.
debata

„Dominikina sestra je moja najlepšia kamarátka a bolo mi ľúto, že sa musí starať o domácnosť a všetko, tak som jej s tým chcela pomôcť,“ hovorí Simona z Trnovca nad Váhom. Dominika je ako jej mladšia sestra – vidno, že na staršej Simone priam visí. Dominika a jej štyria súrodenci žijú v susedstve. Mama ich opustila a veľká domácnosť zostala na otcovi a ostatných súrodencoch.

Simona sa rozhodla, že im bude pomáhať. Keď začala Dominika chodiť do školy, pomáhala jej s úlohami, pripravovala ju do školy – učila písať, čítať, počítať. Aj ráno ju vodievala do školy, cez prestávky prišla skontrolovať a po škole ju vyzdvihla z družiny. Dominika sa aj vďaka nej stala jednou zo šikovných žiačok školy. Simona pritom často pomôže aj s nákupmi a domácimi prácami. „Robím v školstve už 30 rokov, ale s takou nezištnou pomocou som sa ešte nestretla,“ hovorí Dominikina triedna učiteľka Mária Marčeková zo základnej školy v Trnovci nad Váhom, ktorá Simonu na cenu nominovala.

Simona bola na škole jednou z najlepších žiačok. Dnes je už gymnazistkou v Šali. Jeden čas aj rozmýšľala, že bude učiteľkou – pri Dominike jej to evidentne šlo. „Ale teraz neviem, uvidím, pre aké povolanie sa rozhodnem,“ vraví.

Podobne silný cit pre zodpovednosť má aj Vlasta Jendroľová z oravskej obce Klin. „Nečakala som, že dostanem túto cenu, ale zároveň mi to veľmi pomohlo zmeniť život. Spolužiaci ma teraz inak vnímajú,“ hovorí Vlasta, ktorá dostala najviac hlasov v ankete na portáli ĽudiaĽuďom. Vlasta je najmladšia z troch súrodencov. Jej mama po narodení vážne ochorela, je pripútaná na vozík. Deti vychovávali najmä starí rodičia, otec chodí na týždňovky. Starí rodičia sa starali aj o mamu. Síl im však ubúda, a tak starostlivosť o mamu a domácnosť prebrali dospievajúce deti.

Vlasta Jendroľová (na snímke) sa o mamu a... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Detský čin roka, Vlasta Jendroľová Vlasta Jendroľová (na snímke) sa o mamu a domácnosť stará aj so svojou staršou sestrou.

„Jej denný režim vyzerá úplne inak ako náš bezstarostných deviatačiek,“ napísala o nej jej kamarátka Lucia, ktorá ju navrhla na cenu. Vlasta musí po škole nachystať jedlo pre mamu, nakŕmiť ju, urobiť jej hygienu. Treba sa tiež postarať o domáce zvieratá, kravu, ktorú treba podojiť a odviesť do maštale. Večer úlohy a upratovanie. O mamu a domácnosť sa takto aj so staršou sestrou stará už tri roky. „Brat chodí na informatiku a po víkendoch si chodí privyrábať,“ hovorí Vlasta. Financie totiž rodine len-len že vystačia, zo svojho dôchodku im pomáha aj babka.

Vlasta dnes už študuje na strednej odbornej škole v Námestove manažment. A koho vezme na výlet pre štyri osoby do Bratislavy, ktorý dostala ako jednu z cien? „Ešte neviem, ale určite kamarátku Luciu. A rada by som vzala aj sestru… Len neviem, ako to urobíme, niekto musí byť aj pri mame,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Detský čin roka