Krupinčan dostal trest za podplácanie ministerského radcu

Na peňažný trest päťsto eur za podplácanie radcu ministerstva dopravy odsúdil v stredu samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 42-ročného Jána Cesnaka z Krupiny.

11.12.2013 13:55
peniaze, súd, kladivko, spravodlivosť, korupcia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cesnak v dohode s prokurátorom priznal, že dal na tri razy úplatok 5 200 eur ministerskému radcovi za vybavenie troch licencií na medzinárodnú autobusovú dopravu zo Slovenska do Českej republiky. Tým spáchal pokračujúci prečin podplácania verejného činiteľa. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Prípadom Cesnaka prokuratúra uzavrela sériu podplácaní bývalého radcu ministerstva dopravy Jána Remetu, ktorému preukázala, že zobral úplatky v celkovej výške 27-tisíc eur od šiestich ľudí. Bývalého ministerského úradníka odsúdili za zločin prijímania úplatku na tri roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest 25-tisíc eur. Súčasťou trestu je i zákaz osem rokov vykonávať štátnu službu a povinnosť počas 4-ročnej skúšobnej lehoty podrobiť sa probačnému dohľadu súdu.

Remeta mal špecifický spôsob získavania úplatkov. Žiadatelia o licencie požadované čiastky vkladali v hotovosti na jeho účty v Slovenskej sporiteľni. Až po tom, ako peniaze nabehli na účet, Remeta vydal licenciu. Napríklad Emília K. z Detvy za licenciu na medzinárodnú pravidelnú dopravu autobusmi v úseku z Brezna do Brna zaplatila päťsto eur. Od 41-ročného Jozefa B. z Vyšného Kelčova na Kysuciach dostal Remeta za licencie na linky z Čadce do Valašského Meziříčí a zo Žiliny do Ostravy v roku 2010 úplatok 1 050 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #trest #súd #remeta #krupina #úplatok