Vášáryová, Beblavý a Žitňanská údajne zvažujú odchod z SDKÚ

Poslanecký klub SDKÚ a strana samotná možno stratí niekoľkých členov.

11.12.2013 16:02 , aktualizované: 19:38
Beblavý, Žitňanská Foto: ,
Poslanci za SDKÚ Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý - archívne foto.
debata (131)

V SDKÚ sú výhrady k predsedovi strany Pavlovi Frešovi. Minulý týždeň na Prezídiu SDKÚ Lucia Žitňanská a Magdaléna Vášáryová podľa informácií agentúry SITA povedali, že odídu zo strany, ak jej členom bude Dušan Rapák.

Ten sa následne po roku vzdal členstva v strane. Teraz zas viacerým prekáža, že o jeho vystúpení zo strany sa dozvedeli z médií a nie od Freša. „Situácia v SDKÚ nie je optimálna,“ povedal jeden z poslancov SDKÚ, ktorý si neželá byť menovaný.

V strane sa hovorí o odchode viacerých členov. Spomína sa Žitňanská, Vášáryová, ale aj Miroslav Beblavý. „Neviem o tom, ale v našej strane je všetko možné,“ povedal jeden z podpredsedov strany. Vo štvrtok má rokovať Prezídium SDKÚ. Má sa zaoberať programom ústrednej rady, ktorá bude v sobotu. Žiadny zo spomínaných poslancov sa však k odchodu zo strany vyjadriť nechcel.

Nevôľu mnohých členov strany v Bratislavskom kraji vyvolalo, že členom strany sa stal Dušan Rapák. Viacerí pohrozili odchodom z SDKÚ. Minulý týždeň sa tým zaoberalo aj prezídium strany. Repák v minulosti zastupoval poslancov strany Vladimíra Mečiara pred ústavným súdom. Tí vtedy chceli dosiahnuť zrušenie Špeciálneho súdu. Daniel Lipšic ho v minulosti označil za právnika blízkeho rodine podnikateľa Jozefa Majského. Mečiar ho navrhol za člena disciplinárneho senátu.

Viacerí členovia SDKÚ v Bratislavskom kraji mali problém s jeho prijatím do strany. Situácia sa vyhrotila tak, že podľa informácií agentúry viacerí členovia pohrozili odchodom zo strany. Stúpenci Freša poukazujú na to, že problémom SDKÚ sú členovia, ktorých do strany doviedol ešte jej zakladateľ Mikuláš Dzurinda. Naopak, Frešo sa podľa nich do strany dostal z Demokratickej strany, ktorá sa z SDKÚ zlúčila.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Miroslav Beblavý #Lucia Žitňanská #Magdaléna Vášáryová