Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal vývoz 17 liekov

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal počas predchádzajúcich dvoch mesiacov vývoz zo Slovenska v prípade 17 liekov.

11.12.2013 16:27
Pri objednávaní liekov cez internet kontrolujte... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Všetky z nich až na jednu výnimku sa objavili aj na zozname nedostatkových liekov Slovenskej lekárnickej komory (SLeK). Rozhodnutia ústavu zastavili vývoz 21 532 balení.

„Na základe údajov o dovoze, spotrebe a plánovanom vývoze identifikoval ŠÚKL v nedávnom období lieky, ktoré by sa v prípade, ak by boli vyvezené v takých množstvách, ako je uvedené v oznámeniach od distribútorov, mohli stať nedostupnými pre slovenských pacientov,“ informovala hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová.

Ide o lieky Lyrica, Clexane, Xeplion, NovoMix 30 FlexPen, Berodual N, Risperdal Consta, Cymbalta a Neulasta v rôznych silách. Sú určené pre epileptikov, kardiakov, schizofrenikov, diabetikov, astmatikov, onkopacientov, ľudí s depresiami.

Lekárnici v novembri upozornili, že v slovenských lekárňach chýbajú desiatky liekov. Ukázalo sa, že v prípade niektorých dochádzalo aj k falošnému predpisovaniu. Lekárnická komora dala na zoznam vyše 170 liekov. Ministerstvo zdravotníctva problém s nedostupnosťou odmietlo a lekárnikov obvinilo zo šírenia poplašnej správy, tí však trvali na tom, že lieky pre pacientov nie sú.

„Asi sme mali pravdu,“ skonštatoval v stredu prvý viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ v reakcii na zákaz vývozu viacerých liekov. Poznamenal, že problém s nedostupnosťou je stabilný. Pre pacientov majú podľa jeho slov chýbať aj tie lieky, ktorých vývoz sa zakázal. Podotkol, že zákaz vývozu rieši situáciu iba čiastočne.

Ministerstvo problém s nedostupnosťou liekov z lekárnického zoznamu naďalej odmieta. Ako reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, to, že ŠÚKL zakázal vývoz niektorých liekov, nesúvisí s ich nedostupnosťou u distribučných spoločností. Podotkla, že ŠÚKL nekoná preto, že liek je nedostupný, ale preto, aby k tomu nedošlo. „Treba si dávať pozor na výklad týchto termínov a zbytočne opäť neplašiť občanov,“ skonštatovala.

Zmeny vo vývoze liekov v reakcii na problematiku ich vývozu do zahraničia priniesla od začiatku tohto roka novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, vývoz liekov sa odvtedy monitoruje. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vykonať vývoz lieku, a to 30 dní pred jeho začatím. ŠÚKL vývoz lieku nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #liek #Štátny ústav pre kontrolu liečiv