Ústavný súd: Zníženie platov sudcov je protiústavné

Zníženie platov sudcov je protiústavné. Rozhodlo o tom v stredu plénum Ústavného súdu SR na neverejnom zasadaní.

11.12.2013 18:43 , aktualizované: 20:24
debata (60)

Ako sa uvádza v tlačovej správe z dnešného rokovania pléna, vo vzťahu k sudcom ustanovenie o znížení platu sudcov v Zákone o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov nie je v súlade s Ústavou SR. Ústavný súd už 22. júna 2011 pozastavil účinnosť ustanovení spomínaného zákona, ktoré podaním v januári 2011 napadla skupiny 35 poslancov NR SR.

Už v odôvodnení tohto rozhodnutia ÚS konštatoval že niektoré napadnuté ustanovenia zákona obsahujú mechanizmus úpravy (znižovania) platov viacerých ústavných činiteľov, ktorých plat sa odvíja od platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Z návrhu skupiny poslancov, z argumentácie uvedenej v tomto návrhu a tiež z označených referenčných noriem však vyplýva, že predmetný návrh je uplatnený iba vo vzťahu k určitej kategórii adresátov, konkrétne vo vzťahu k sudcom.

K výroku a odôvodneniu tohto rozhodnutia sa pripája odlišné stanovisko sudkyne Ľudmily Gajdošíkovej. K odôvodneniu tohto rozhodnutia sa pripájajú odlišné stanoviská sudkyne Ivetty Macejkovej a sudcov Ľubomíra Dobríka a Ladislava Orosza.

Navrhovatelia argumentovali, že tento zákon sa dotýka platových pomerov sudcov. Napriek tomu bol predložený do Národnej rady Slovenskej republiky a schválený bez toho, aby sa v rámci legislatívneho procesu mohla k nemu relevantne vyjadriť Súdna rada SR. Navrhovatelia považujú za neprijateľné, aby výkonná a zákonodarná moc redukovali, alebo inak obmedzovali podmienky odmeňovania sudcov, pretože je to v rozpore s princípom trojdelenia moci v demokratickom štáte a nezávislosti súdnej moci. Hmotné zabezpečenie sudcov musí byť chápané ako stabilné a neredukovateľné, nesmie sa stať pohyblivým činiteľom, s ktorým môže výkonná a zákonodarná moc ľubovoľne nakladať. Rozpor s princípmi právneho štátu vidia navrhovatelia najmä v tom, že napadnutou právnou úpravou sa znižujú už priznané základné platy sudcov. Základný plat sudcu sa v dôsledku schválenia napadnutej právnej úpravy vracia do stavu pred valorizáciou, ktorá prebehla v rokoch 2010 a 2009, hoci táto valorizácia bola sudcom podľa zákona priznaná.

Skupina poslancov parlamentu za Smer za bývalej vlády napadla nové pravidlá, ktorými sa sudcovské platy znížili od začiatku roka 2011. Vtedy boli viazané na platy poslancov. Poslanci odklepli nové pravidlo, podľa ktorého čím väčší bude deficit, tým menej zarobia. V roku 2010 bol priemerný základný plat sudcu približne 2 234 eur, od nového roka si pohoršili o 224 eur a priemerný plat je 2 010 eur. „Pokiaľ ústavný súd rozhodol a vyhovel podaniu, s potešením som prijal túto informáciu. Je to ďalší dôkaz, že minulá pravicová koalícia neústavným spôsobom zasahovala do justície a politizovala ju,“ uviedol v stredu na margo verdiktu predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Robert Madej. Nespokojní sudcovia proti uplatňovaniu spomínaného pravidla v minulosti podpisovali aj petíciu.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #sudca #Ústavny súd