Hupsov šlabikár bude zrejme iný. Ak bude

Hupsov šlabikár Lipka bude zrejme bez textu o chlapcovi z rozvedenej rodiny. Ak ho ministerstvo školstva po námietkach najmä kresťanských učiteľov a rodičov nestiahne celý.

12.12.2013 12:30
šlabikár, Lipka, škola, prvák, žiak, školstvo Foto: ,
Šlabikár Lipka bude zrejme bez textu o chlapcovi z rozvedenej rodiny.
debata (6)

Či si ho školy, kde so šlabikárom nemajú problém, budú môcť objednať aj na budúci rok, je aj preto stále otázne. „Ďalší postup bude záležať na rozhodnutí ministra,“ uviedol hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Kedy by malo padnúť rozhodnutie, nie je známe.

Krátky text o chlapcovi z neúplnej rodiny pobúril najmä kresťanských učiteľov. Po viacerých podnetoch, ktoré dostalo ministerstvo, zvolal minister pracovnú skupinu, ktorá mala šlabikár preveriť. Tá dala ministrovi viacero návrhov. „Pre ministra pripravila niekoľko odporúčaní, a to buď stiahnuť Hupsov šlabikár Lipka zo škôl alebo vymeniť iba kritizovaný text za vyhovujúci. Ďalším odporúčaním je, aby školy, ktoré nechcú tento šlabikár, ho vrátili a vybrali si z ďalších dvoch,“ uviedol Kaliňák.

„Zaradenie textu o chlapcovi z neúplnej rodiny bol krok správnym smerom. Šlo o počin, v ktorom sa premietali aj ľudské práva a práva detí. A určite nie je dobré, ak sa ustupuje takýmto tlakom,“ hovorí Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Upozorňuje tiež, že Slovensko sa zaviazalo k tomu, že aj v učebniciach nebude podporovať stereotypné zobrazovanie rodiny a úlohy žien. „A ide to presne opačným smerom,“ dodáva.

Na pracovnom stretnutí na ministerstve boli autorky šlabikára, zástupcovia vydavateľa Hupsovho šlabikára, Štátneho pedagogického ústavu, verejných a cirkevných škôl, zástupca zriaďovateľa cirkevných škôl aj predstaviteľ Konferencie biskupov Slovenska. Kým predstavitelia cirkevných škôl žiadali o stiahnutie celého šlabikára, vydavateľ navrhol vymeniť sporný text iným.

Ku kritikom nového šlabikára sa pridalo aj Združenie samosprávnych škôl, ktoré zastupuje verejné školy. „Týmto šlabikárom sme sa cítili byť podvedení. Objednávali sme si starý šlabikár Lipka a prišiel úplne iný,“ hovorí Alena Petáková, predsedníčka Združenia samosprávnych škôl Slovenska. Šlabikár sa podľa nej viacerým učiteľom nepozdáva pre iné nedostatky, ako je text, ktorý vyvolal pobúrenie najmä v cirkevných kruhoch. „Je v ňom iné poradie písmen, ktoré sa deti učia, a nie vždy je najšťastnejšie. Výhrady sú aj k niektorým textom, ktoré majú otvorený koniec, prípadne sú uzavreté so zlým koncom a ponaučenie z príbehu musí vysvetľovať učiteľ,“ dodáva Petáková.

Učitelia sa podľa nej zhodli v tom, že „je to skôr šlabikár pre šikovnejšie deti“. Na text o chlapcovi z neúplnej rodiny mali rôzne názory, aj preto sa k nemu v mene združenia verejných škôl nechcela vyjadriť.

Na druhej strane tak ako ďalší učitelia aj Petáková oceňuje, že k novému šlabikáru je veľa pomôcok a metodického materiálu pre učiteľov. Napriek tomu pre prváčikov na ich škole by už Hupsov šlabikár na budúci rok nevybrala. Čo bude robiť v prípade, ak minister už čoskoro rozhodne o stiahnutí šlabikára, zatiaľ nevie. „Aj keď sú v ponuke dva iné šlabikáre, meniť ho uprostred školského roku, nie je jednoduché,“ dodáva.

Podľa stanoviska vydavateľa šlabikára autorky na stretnutí vysvetlili, prečo sú v ňom nedokončené texty aj spôsob ako s nimi pracovať. Nový šlabikár má rozvíjať kritické myslenie a tvorivosť aj čitateľskú gramotnosť. „Za šlabikárovou kauzou vidí vydavateľstvo Aitec podľa viacerých indícií predovšetkým neférový konkurenčný boj, do ktorého boli zrejme zatiahnuté tretie strany,“ uvádza na svojej stránke vydavateľstvo A­itec.

Problém s novým šlabikárom Lipka, ktorý používala takmer polovica škôl, vznikol už koncom školského roku. Školy si síce šlabikáre, pracovné zošity a písanky objednávali už na jar, pred začiatkom prázdnin im však rezort školstva oznámil, že šlabikár Lipka nebude. Jedna z autoriek najdôležitejšej prváckej učebnice totiž odstúpila od licenčnej zmluvy s vydavateľstvom. Rezort v poslednej chvíli vyhlásil rýchle verejné obstarávanie na nový šlabikár, ktoré vyhrala firma Aitec, vydavateľ pôvodnej Lipky. Nový šlabikár dostal prívlastok Hupsov podľa škriatka a maňušky, ktorá sprevádza deti na ceste k naučeniu sa čítať a písať. Podľa viacerých učiteľov si mnohé deti škriatka Hupsa veľmi obľúbili, podľa niektorých rodičov a učiteľov je však príliš neposedný. Navyše „nie je začlenený do žiadnych vzťahov, funguje sám za seba,“ zdôrazňuje v stanovisku Ján Horecký zo Združenia katolíckych škôl.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #šlabikár Lipka #výučba