Gál: O občianstvo prišlo 670 Slovákov, Ústavný súd mlčí

O slovenský pas prišlo pre zákon o štátnom občianstve doteraz približne 670 slovenských občanov, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Ústavný súd (ÚS) SR napriek tomu naďalej mlčí.

12.12.2013 11:40 , aktualizované: 14:37
debata (145)

Most-Híd sa pýta, dokedy ešte Ústavný súd dovolí, aby zákon o občianstve pripravoval ľudí o slovenský pas. Na štvrtkovom brífingu v parlamente to povedal poslanec Mosta-Híd Gábor Gál, ktorému sa konanie súdu nepozdáva.

„Kým Ústavný súd mlčí, ľudia stále prichádzajú o svoje slovenské pasy. Neviem, dokedy chce Ústavný súd ešte dovoliť, aby slovenskí občania prichádzali o slovenský pas,“ vyhlásil. Pripomenul, že zákon o štátnom občianstve je na Ústavnom súde dva roky, za dvojaké občianstvo ľudia demonštrovali a súd napriek tomu doteraz nebol schopný rozhodnúť. Podľa Mosta-Híd je protiústavné, ak občania SR prichádzajú o slovenský pas prijatím cudzieho. Verdikt však musí vyniesť ÚS.

Gál poukázal na vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej zo septembra tohto roku. „Vo vyhlásení povedala, že v septembri tohto roku verdikt v tejto veci padne na jeseň. Zostáva niekoľko dní do Vianoc. Stále nie je vytýčené ani pojednávanie, tobôž nie rozhodnutie. Je zarážajúce, že ÚS v takejto dôležitej veci stále nerozhodol,“ uzavrel.

„Vo veci súladu viacerých napadnutých ustanovení Zákona o štátnom občianstve SR je naplánovane verejne pojednávanie na stredu 22. januára 2014. V týchto dňoch by mali účastníci konania dostať pozvánky na verejné pojednávanie,“ informovala hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová.

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od 17. júla 2010 do 15. novembra pripravil tento zákon o slovenské občianstvo 668 ľudí.

Problém so zákonom by mala vyriešiť jeho novela, ktorú má pripravenú minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Avizoval, že ľudia, ktorí stratili slovenské občianstvo prijatím občianstva iného štátu, by mohli slovenský pas získať späť na budúci rok. „Verím, že v priebehu budúceho roku to už bude všetko tak, ako má byť, aj s tým, aby všetci tí, ktorí o občianstvo prišli, podľa pravidiel nového zákona ho mohli spätne nadobudnúť,“ povedal koncom novembra Kaliňák.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Gábor Gál #dvojité občianstvo