Víťazstvo sudcov nás bude stáť 2,3 milióna

Sudcovia majú za sebou ďalší úspech. Ústavný súd označil znižovanie ich platov v roku 2011 za protiústavné.

13.12.2013 12:00
debata (30)

Štát im tak pravdepodobne bude musieť doplatiť mzdu, o ktorej časť prišli pre sporný zákon. To by pre štátny rozpočet znamenalo ďalšie výdavky vo výške 2,3 milióna eur. Otázne je, či na súde neskončí aj dočasné zmrazovanie platov sudcov.

Na rozhodnutie Ústavného súdu aj s jeho odôvodnením čaká ministerstvo spravodlivosti. Bez jeho preštudovania nevie povedať, aké budú dôsledky verdiktu. „Nález berieme na vedomie, nebol však ešte zverejnený, zverejnená bola zatiaľ iba stručná tlačová informácia, bez odôvodnenia,“ uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Ako problémové sa ukazuje obdobie od januára do júla 2011, počas ktorého mali sudcovia mzdu zníženú z 2 300 na 2 059 eur. Keďže Smer toto zníženie napadol na Ústavnom súde, ten následne 22. júna 2011 účinnosť zákona pozastavil. Súčasťou jeho nariadenia bolo, že ministerstvo spravodlivosti muselo od augusta 2011 platy sudcov opätovne zvýšiť. Ústavný súd sa k otázke vyplácania nižšej mzdy za sedem mesiacov vyjadril až tento týždeň v stredu.

Ak sa doplácanie ukáže ako reálne, podľa prepočtov Pravdy bude musieť štát spätne doplatiť sudcom vyše 1,7 milióna eur a zaplatiť odvody vyše pol milióna eur. Čo by táto situácia znamenala v časoch konsolidácie verejných financií, rezort spravodlivosti vopred nechce komentovať.

Ústavný právnik Peter Kresák pripomenul, že v minulosti už súdy niekoľkokrát znemožnili siahať na peniaze sudcov. Napríklad keď im Dzurindova vláda zobrala 14. plat a štát im napokon musel doplatiť okolo 270 miliónov korún. Polovica sudcov zas zažalovala štát za to, že ich kolegovia zo Špecializovaného trestného súdu mali vyššie príplatky.

Podobný scenár nie je vylúčený ani v budúcnosti. Parlament totiž už schválil nariadenie, podľa ktorého sa platy sudcov v budúcom roku nezvýšia. Zostať by mali na úrovni z roku 2012, keď ich priemerná výška dosahovala 2 358 eur. Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska poslancov upozorňovala na riziko porušovania ústavnosti v súvislosti s nezávislosťou a platmi sudcov. Keďže sudcom sa v budúcom roku nebudú valorizovať platy už druhý raz za sebou, Bystrianska nevylúčila, že niektorí sa môžu v tejto veci obrátiť na Ústavný súd.

Hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová pre Pravdu povedala, že dosiaľ sa tak podľa jej informácií nestalo. Ministerstvo spravodlivosti však pripustilo, že zo strany sudcov nemá prísľub, že za vyššími platmi nepôjdu touto cestou. „Každý sa môže domáhať zákonom ustanoveným postupom svojho práva na nezávislom a nestrannom súde,“ uviedla Donevová. Naznačila však, že rezort o úspešnosti takéhoto podania pochybuje. „Z ústavnoprávneho hľadiska vidíme podstatný rozdiel medzi znižovaním platov sudcov a dočasným pozastavením ich valorizácie,“ doplnila.

Podobný názor má aj predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Robert Madej, ktorý zdôrazňuje, že zmrazovanie platov je odlišný mechanizmus a vyplácané peniaze pritom neklesajú. „To je najzávažnejší rozdiel, ktorý môže byť podrobený ústavnému prieskumu, no nerád by som prejudikoval nejaké rozhodnutie,“ mi­eni.

Samotní sudcovia v reakciách na nový verdikt Ústavného súdu neskrývajú spokojnosť. Bystrianska vo štvrtok odkázala, že nezávislosť sudcov garantuje aj ich odmeňovanie. „Judikatúrou Ústavného súdu už bolo potvrdené, že v štáte, kde existuje trojdelenie moci, je súdna jednou z mocí a má výnimočné postavenie oproti výkonnej a zákonodarnej moci práve v tom, že účastníkom súdnych konaní je aj štát. Akokoľvek sa to interpretuje proti sudcom, úloha súdnej moci v štáte je nezastupiteľná, pretože jedine sudcovia sa v súdnom konaní dokážu postaviť napríklad na stranu spotrebiteľov,“ vyjadrila sa.

Bystrianska už viackrát ostro vystupovala proti znižovaniu i zmrazovaniu platov sudcov s odôvodnením, že ten je ich jediným zdrojom príjmu. Kým totiž poslanci, ktorých sa zmrazovanie tiež týka, sú napríklad advokáti a majú firmy a bočné zárobky, u sudcov to podľa nej nie je možné. „Nepovažujem to za celkom korektný názor, pretože sudcovia podobne ako ďalší ústavní činitelia keby chceli, majú oprávnenie vykonávať vedeckú, pedagogickú alebo literárnu činnosť,“ upozorňuje Kresák.

Ako štát zabezpečil sudcov

  • sú volení doživotne
  • na svoje rozhodovanie majú imunitu
  • ich základný plat je 1,3-násobok platu poslanca (v roku 2012 priemerne 2 358 eur)
  • k nemu majú sudcovia rôzne príplatky, za dočasné preloženie na iný súd, za pohotovosť, za nadčasy, paušálne náhrady, funkčné príplatky od 116 eur do 205 eur, sudcovia Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu, ktorí rozhodujú o odvolaniach špec. súdu, príplatky vo výške 2-násobku priemernej mzdy v hospodárstve, čo je v súčasnosti 1 606 eur
  • 13. a 14. plat
  • ak sudca odstúpi z vyššej funkcie, štát mu tri mesiace dorovnáva funkčný plat
  • zo zákona majú sudcovia zaručené každoročné zvyšovanie platu, ak rastie priemerná mzda v hospodárstve
  • keďže sú volení doživotne, do Sociálnej poisťovne povinne ako bežní ľudia neodvádzajú príspevok na poistenie v nezamestnanosti, môžu si ho však platiť
  • ak je sudca chorý, štát mu dorovnáva nemocenskú vo výške rozdielu medzi jeho funkčným platom po odrátaní odvodov a zdanenia a výškou nemocenskej
  • majú šesť týždňov dovolenky, plus zákonný nárok na týždeň kúpeľnej liečby alebo rehabilitácie
  • odchodné pre sudcu, ktorý súdil 20 rokov, sú 4 platy, ak súdil 24 rokov – 6 platov, ak viac ako 25 rokov – 7 až 10 platov
  • k vypočítanej penzii sa im za každý odslúžený rok pripočítava 0,8 percenta z priemerného platu sudcu
  • nárok na vdovské majú pozostalí po sudcovi (manželka, deti) aj spolu s príplatkami za výkon funkcie sudcu
  • v určitých prípadoch im štát hradí aj náklady súvisiace s pohrebom a náklady na pomník do výšky 830 eur
  • zvyšovanie kvalifikácie im hradí štát (napríklad lekári si zvyšovanie kvalifikácie musia hradiť sami)
  • lekár s 25-ročnou praxou a dvoma atestáciami vo funkcii primára má hodinovú mzdu 7,60 eura, sudca okresného súdu 13,69 eura

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #súd #sudcovia