Ľudia chodia meniť pár korún aj tisícky

Obzvlášť rušno je v týchto dňoch vo vyhradených priestoroch na prízemí bratislavskej výškovej budovy Národnej banky Slovenska. Od pol ôsmej ráno do pravého poludnia sa tu vystriedajú stovky ľudí.

13.12.2013 14:00
NBS, výmena mincí, slovenské mince Foto: ,
Už neplatné slovenské mince možno za eurá vymeniť do 2.¤januára.
debata (6)

Blíži sa totiž hraničný termín výmeny už neplatných slovenských mincí za eurá. Kto sa starého platidla nestihne zbaviť do 2.¤januára vrátane – teda do dňa piateho výročia zavedenia eura na Slovensku – tomu už zostane iba ak na pamiatku.

Dôchodkyňa Jarmila Dérerová sa v stredu do ústredia banky dokonca unúvala s jedinou dvojkorunou. „Našla som ju vo vrecku v kabáte, práve keď som kdesi v rádiu počula, že mám jednu z posledných šancí vymeniť ju,“ s úsmevom vysvetlila staršia pani s paličkou. Vraj by sem ani nezašla, keby práve nemala cestu na neďalekú polikliniku k svojmu lekárovi. A takisto by sa určite obrátila na podpätku, keby tu bolo plno. Krátko po deviatej však mala šťastie, k okienku sa dostala na počkanie. Vzápätí si za odovzdanú mincu vyzdvihla sedem centov.

„Pokladníčka peniaz riadne zaevidovala, overila si moje údaje z občianskeho preukazu. Nuž, neviem, či celý ten úkon nebol drahší, ako môj zisk,“ hrdo ukázala získanú päť- a dvojcentovku. Vestibul sa už medzitým začal rýchlo plniť, o časenky pri vchode bol značný záujem. Ľudia prichádzali s naozaj pestrými sumičkami. František Polák priniesol kovové mince v hodnote 256 slovenských ko­rún.

„Našiel som ich len tak po zásuvkách, nejaké zostali aj po rodičoch,“ prezradil. Väčšina klientov však mala mince skombinované s bankovkami. „Mám tu starú päťtisícovku, šesť tisícoviek, 12 desaťkorunáčok, sedem päťkorunáčok…“ čítala z predlhého zoznamu na vyplnenom tlačive Radka Koutenská. Finančné „poklady“, vzácne najmä v predvianočnom čase, objavila postupne, pri kontrole a triedení dôležitých rodinných dokumentov.

„Denne teraz obslúžim asi 120 klientov, najviac ich prichádza po 11. hodine,“ prezradila jedna zo štyroch pokladníčok, ktoré mince vymieňali. „Tento týždeň to také strašné nie je, no ten minulý sa tu neraz tlačilo na 70 ľudí,“ doplnil pracovník bankovej esbéesky. Interiér pritom na žiadne dlhé čakanie vybavený nie je, jediná čalúnená sedačka sotva stačí pre desať čakajúcich. O možnosti občerstviť sa či odskočiť si na WC ani nehovoriac.

Podľa šéfky tlačového odboru Národnej banky Jany Kováčovej momentálne návaly v centrále súvisia s klasickou slovenskou obyčajou – nechať si všetko na poslednú chvíľu. Ako však Kováčová opätovne zdôraznila, do začiatku januára je nevyhnutné vymeniť iba slovenské mince. „Po tomto termíne je s výmenou 50-haliernikov, korún, dvoj-, päť- a desaťkorún definitívny koniec. A staré desať- a dvadsaťhalierniky už nemožno vymeniť ani teraz,“ spresnila. Naopak, slovenské bankovky, ako aj pamätné slovenské mince sa podľa nej budú dať za eurá vymieňať aj naďalej, bez časového obmedzenia.

Vymeniť slovenské mince možno v každý pracovný deň od 7.30 do 12. h, a to nielen v bratislavskom ústredí centrálnej banky, ale aj v piatich jej expozitúrach – v Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Poprade.Infor­mácie o podmienkach výmeny či tlačivo, na ktorom treba vyplniť druh a množstvo vymieňaných mincí, možno nájsť na webovej stránke banky.

Podľa údajov Národnej banky sa v obehu stále nachádza viac ako 19 miliónov kusov bankoviek v celkovej hodnote zhruba 2,4 miliardy slovenských korún, ďalej takmer 392 miliónov kusov mincí v hodnote takmer 720 miliónov Sk a 934-tisíc kusov slovenských pamätných mincí v hodnote 698,9 milióna Sk. Úhrnná hodnota slovenských peňazí, ktoré sú ešte v obehu, je 3,84 miliardy Sk.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #NBS #slovenská koruna #výmena peňazí