Štát zaplatí za svojich poistencov menej

Od budúceho roka bude štát platiť za svojich poistencov menej. Pôjde o historicky najnižší odvod, ktorý bude na úrovni štyroch percent z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Poistenci štátu sú najdrahšími pacientmi, patria sem deti, penzisti, nezamestnaní či ženy na materskej. Ide o viac ako tri milióny ľudí.

13.12.2013 15:00
kalkulačka, odvody, dane, daň, poistenie, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Odvody štátu za svojich poistencov z roka na rok klesajú. Kým v roku 2010 to bolo 4,78 percenta z priemernej mzdy, tento rok už len 4,25 percenta. Mesačne to na jedného poistenca vychádzalo 33,44 eura, od Nového roka bude štát platiť 32,20 eura.

Slovenská lekárska komora a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb tvrdia, že potrebám zdravotníctva zodpovedá sadzba na úrovni 5,5 percenta, čo by mesačne na jedného človeka vychádzalo viac ako 44 eur. „Platby štátu na úrovni štyroch percent sú nedostatočné, čo bude znamenať horšiu situáciu v zdravotníctve,“ povedal predseda odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Podľa pôvodného návrhu rozpočtu malo ísť na poistencov štátu celkovo 1,15 miliardy eur, táto suma sa zvýšila o 52 miliónov eur. Szalay dodáva, že sa týmto nič nezmení. Vysvetlil, že ide o dorovnanie do sumy, ktorá zodpovedá odvodu vo výške štyroch percent.

Nižšie poistné sa podľa Szalaya odrazí na dlhých čakacích lehotách na zákroky, ťažšom kolektívnom vyjednávaní s manažmentmi nemocníc aj na zadlžovaní zdravotníckych zariadení.

Počet poistencov štátu by mal z tohtoročných 3 150 000 klesnúť na 3 117 000. Medzi nich patria ľudia bez príjmu. Celkovo do zdravotníctva pribudne 1,2 miliardy eur. Vyššie príjmy sa očakávajú aj zo správnych poplatkov pri registrácii liekov, z predaja majetku regionálnych úradov verejného zdravotníctva či z racionalizačných opatrení verejného zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zdravotné poistenie #poistenci