Baláž: S podvodníkmi sa konečne začalo niečo robiť

Výber daní na Slovensku dlhodobo zaostáva a efektívna kontrola firiem chýbala. Zdá sa však, že situácia sa v poslednom čase otáča.

16.12.2013 06:00
peniaze, euro, eurá, sporenie, dane, odvody,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

Ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu SAV hovorí, že už v marci či apríli sa ukáže, či boj s daňovými podvodníkmi ide správnym smerom.

Prečo sa daňoví podvodníci mobilizujú práve v tomto čase?
Vysvetlenie toho, čo sa deje, sa dá celkom pekne pozorovať na grafe vývoja exportov a vratiek DPH. Od roku 2008 boli takmer úplne identické údaje toho, koľko sa vyviezlo, s tým, aké boli nadmerné odpočty DPH. Od marca tohto roka sa zrazu tieto čiary v grafe rozdelili, čiže bolo jasne vidieť, že časť nadmerných odpočtov DPH je získaná podvodom. Od tohto termínu totiž začali pôsobiť prvé opatrenia, ako napríklad daňové zábezpeky, na čo si podvodníci museli dávať pozor. Práve to spôsobilo, že vývoj exportu a vratiek daní už nebol rovnomerný. Teraz sa stalo to, že podvodníci zrejme odvtedy vymysleli nové metódy na špekulácie. Vďaka nim sa snažia takto koncom roka dobehnúť zameškané. Navyše, chcú to stihnúť do konca roka, kým začnú pôsobiť kontrolné výkazy DPH.

Aké firmy sa snažia o takéto podvody s daňami? Ide o malé či veľké spoločnosti? To sa celkom odhadnúť nedá. Museli by sme vidieť štruktúru firiem, ktoré o vratky DPH žiadajú, ale takéto podrobné údaje môže vyhodnotiť až Finančná správa. Podľa toho, čo sa ku mne dostáva, viem, že v minulosti boli postupy skôr také, že veľká firma požiadala o odpočet vo výške aj milióna eur, zatiaľ čo v súčasnosti sa väčšia suma skôr rozdeľuje na menšie položky po 50-tisíc eur a podobne, aby to bolo ťažšie kontrolovateľné.

Ako je na tom Slovensko z hľadiska kontroly úniku daní?
Ešte v časoch, keď bol ministrom financií Ivan Mikloš, sa robila pomerne radikálna reforma daňovej správy, v rámci ktorej odišlo niekoľko sto ľudí z daňových úradov. Neviem, či to bolo celkom šťastné opatrenie, hoci sa ušetrilo na platoch a podobne. Bez kontroly sa dane totiž nikdy nebudú vyberať poriadne. Následne potom výber daní klesal až do roku 2005, čiže to bolo dlhodobé. Môžeme povedať, že túto problematiku zanedbala jednak prvá Ficova vláda a taktiež vláda Radičovej. V roku 2005 totiž efektívny výber DPH klesol z približne 15,5 percenta na 12 percent na hlavu. To sú miliardy eur. Slovensko dnes má jeden z najhorších výberov daní v celej Európskej únii. Stalo sa tiež to, že keď bola kríza a bolo treba naháňať príjmy do štátneho rozpočtu, tak sa u nás zvýšili dane, najmä priame, a to najmä tým, ktorí daniam nemohli uniknúť. Povedzme zamestnanci v tomto smere nemajú šancu. Na druhej strane nám ako z deravého suda na daniach po celý čas unikali obrovské sumy. Teraz sa konečne začalo niečo robiť, i keď si kladiem otázku, prečo až tak neskoro.

Tých opatrení je čoraz viac. Vznikla u nás daňová kobra, máme bločkovú lotériu, od budúceho roka bude kontrolný elektronický výkaz DPH. Zaberajú tieto opatrenia?
Vláda okrem iného prijala akčný plán boja proti daňovým únikom, kde je asi 50 rôznych opatrení, pričom verejnosť pozná len tie najznámejšie. Je ich však naozaj veľa a platiť začínajú postupne. Zdá sa, že niektoré už majú prvé výsledky. Nevieme vopred odhadnúť, aký efekt budú mať nové opatrenia pripravené na január a zistíme to až v marci či apríli. Rovnako sme to nevedeli predtým ani o bločkovej lotérii. To, že sa ukázala taká efektívna, prekvapilo zrejme aj samotné ministerstvo financií. Funguje však výborne, pretože je o ňu záujem, a keď si niekto zaregistruje bloček a systém mu vypíše, že je neplatný, tak je to automaticky signál pre daniarov, že je nejaký problém. Kontrolóri ho potom môžu ísť preveriť priamo na miesto a nemusia robiť kontroly len náhodne. To je účinné najmä pri drobných podvodoch, keď napríklad v reštauráciách vydávajú neplatné bločky a podobne. Čo sa týka veľkých podvodov, teda karuselových, na to môže byť dobrý kontrolný výkaz, ktorý sa pripravuje.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #podvodníci #Vladimír Baláž #daň z pridanej hodnoty