Zvrat v prípade zásahu kukláčov v rómskej osade

Kauza zásahu polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou bude mať ďalšie pokračovanie. Podľa Generálnej prokuratúry SR je dôvod na začatie trestného stíhania.

16.12.2013 20:00
Moldava, komisár OSN, Jařab Foto:
Osadu dva týždne po policajnej akcii navštívil zástupca kancelárie Vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ján Jařab. (Snímka má zníženú kvalitu.)
debata

Júnová akcia polície v osade Budulovská a v obci Drienovec vyvolala vlnu kritiku pre jej neprimeranosť.

„Vec bola odstúpená na ďalšie konanie na Krajskú prokuratúru Prešov s pokynom na začatie trestného stíhania pre viaceré skutky a trestné činy,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Akcia bola podľa polície pôvodne zameraná na pátranie po hľadaných osobách. V osadách zasahovali desiatky kukláčov a predviedli 15 osôb. Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok, dvoch pre podozrenie z útoku na verejného činiteľa. Podľa košickej policajnej hovorkyne Jany Mesárovej jeden z dvojice sa po útoku na policajta skryl v dome, neskôr vyskočil cez okno a sekerou zaútočil na hlavu policajta. V poslednej chvíli však muž zákona útok odvrátil rukou. Občianske združenie ETP Slovensko – Centrum pre trvalo udržateľný rozvoj označilo zásah za brutálny. Zbití hovorili o kopancoch, úderoch obuškom, elektrošokoch, pomliaždeninách či zlomených rebrách a krvi v moči.

Podľa miestnych Rómov bola akcia odvetou polície za incident, ku ktorému došlo v osade v noci niekoľko dní pred spomínaným zásahom. V sobotu večer sa tam konalo kultúrne podujatie, ktoré nebolo riadne ohlásené. Na miesto dorazila hliadka polície, ktorá požiadala o stíšenie hluku, k čomu aj došlo. Ďalšia hliadka štátnej polície prišla na miesto po polnoci, keď sa podujatie už skončilo a tamojší mladí ľudia a deti začali hádzať kamene do policajtov a ich policajného auta. Generálna prokuratúra si zadovážila podklady a spisový materiál k prípadu, spolupracovala tiež s kanceláriou verejnej ochrankyne práv a úradom vládneho splnomocnenca pre Rómov. Krajská prokuratúra v Prešove zatiaľ neodpovedala na otázku, či sú už v prípade obvinení aj konkrétni príslušníci polície.

Minister vnútra Robert Kaliňák od počiatku zásah obhajoval. Podľa neho išlo o štandardnú akciu, keď polícia skontrolovala totožnosť 18 ľudí a na siedmich použila aj donucovacie prostriedky pre neuposlúchnutie výziev policajtov. Dvaja ľudia skončili vo väzbe, pretože na policajtov útočili sekerou.

Po sťažnostiach mimovládnych organizácií a na podnet vládneho splnomocnenca pre Rómov prípad preverovala inšpekcia ministerstva vnútra. Tá zásah odobrila, nenašla žiadny problém.

Polícia na rozhodnutie Generálnej prokuratúry o tom, že predsa len je dôvod na začatie trestného stíhania, nereagovala. Odporučila obrátiť sa na inšpekciu rezortu vnútra. Ministerstvo však tvrdilo, že v tejto chvíli nemá na čo reagovať, pretože nepozná pokyn prokuratúry.

Zásah policajných zložiek vo svojej správe ešte cez leto podrobila kritike verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Policajtom vyčítala, že vstupovali do obydlí. Jej úrad nenašiel ani právny titul na to, aby sa akcia vôbec vykonala. Nevedela si predstaviť, že by sa niečo podobné stalo napríklad v petržalských panelákoch. Správu ministerskej inšpekcie nepovažovala Dubovcová za nezávislú. Minister Kaliňák vtedy oponoval, že inšpekcia už niekoľkokrát preukázala tvrdý postup voči policajtom. Bránil sa tiež tým, že celý prípad sa zveličoval. Nepotvrdili sa podľa neho správy o 80 zranených alebo útoku na malé dieťa.

Ombudsmanka Dubovcová vedela, že prokuratúra sa prípadom zaoberá. Na základe svojej bývalej kvalifikácie sudkyne a zistení, ktoré mal jej úrad, predpokladala, že celá vec bude mať pokračovanie. Verila preto, že sa prokuratúra dopracuje k podobným záverom ako ona. „Veci, ktoré som mala v rukách, doklady, ktoré som videla, a tak ako sme to preskúmali, myslím si, že došlo zásadnému k porušeniu a zásahu do základných ľudských práv a slobôd. Ten zásah bol z hľadiska demokratického právneho štátu neopodstatnený a ničím neospravedlni­teľný,“ vyjadrila sa včera Dubovcová.

Vládny splnomocnenec pre Rómov Peter Pollák konštatoval, že boli dva pohľady na to, čo sa udialo v Moldave nad Bodvou a Generálna prokuratúra je najkompetentnejším orgánom, ktorý môže povedať viac. „Som rád, že Generálna prokuratúra sa prípadom zaoberá a posunula ho na krajskú prokuratúru, ktorá bude na celú vec dohliadať,“ povedal v pondelok Pollák.

V súvislosti s akciou existovali viaceré interpretácie, ktorým sa dalo predísť, keby existoval videozáznam. Ten polícia neurobila, a tak nebol jasný priebeh zásahu. Vládny splnomocnenec Pollák ešte cez leto odporučil rezortu vnútra, aby sa pokyny počas policajných zásahov vydávali v materinskom jazyku a aby sa zásahy natáčali. Minister Kaliňák to pripustil s tým, že jedna kamera asi nebude stačiť. Mal obavu, aby tretina policajtov neslúžila len na nakrúcanie akcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Generálna prokuratúra #Rómovia #Dubovcová #Moldava nad Bodvou