Premiér Fico sa rozhodol kandidovať za prezidenta

Premiér Robert Fico sa rozhodol kandidovať za prezidenta SR. Denníku Pravda to potvrdil zdroj z dobre informovaného prostredia Smeru. Kandidatúru Fica ešte musí schváliť predsedníctvo Smeru.

17.12.2013 12:31 , aktualizované: 14:49
Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (485)

Premiér Fico má podľa agentúry SITA prezidentskú kandidatúru oznámiť v stredu o 14:00. Má sa tak stať v Historickej budove Slovenskej národnej rady. Fico má vystúpiť s týmto oznámením pri zhodnotení výsledkov vlády a stanovení jej nových cieľov. Na stretnutie pozval členov vlády, poslancov NR SR za Smer-SD, ale aj veľvyslancov akreditovaných na Slovensku.

„Je to na 99 percent,“ povedal TASR jeden z členov Smeru, ktorý si neželá byť menovaný. Do Historickej budovy parlamentu sú pozvaní aj veľvyslanci na Slovensku, poslanci Smeru-SD. „S presunom nebude problém, parlamentná schôdza by mala dovtedy skončiť,“ povedal pre TASR ďalší z členov Smeru.

Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského. Kandidátom Strany maďarskej komunity do prezidentských volieb je Gyula Bárdos.

Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. V utorok oznámil, že o post prezidenta chce zabojovať, aj známy kardiochirurg Viliam Fischer.

Prieskum: Kandidátom Smeru by mal byť Fico

Kandidátom strany Smer na prezidenta by mal byť podľa výsledkov prieskumu agentúry Polis Slovakia Robert Fico. Podľa telefonického prieskumu, ktorý v dňoch 13. až 16. decembra vykonala agentúra Polis Slovakia pre agentúru SITA na vzorke 1 082 respondentov, si to želá 23,9 percenta respondentov.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by mal kandidovať podľa 14,3 percenta opýtaných, minister vnútra Robert Kaliňák podľa 1,8 percenta a 1,5 respondentov si myslí, že kandidátom Smeru by mal byť predseda parlamentu Pavol Paška. Smer by nemal mať svojho kandidáta podľa 39,2 percenta opýtaných a 15,3 percenta respondentov nevedelo na otázku: Koho chcete, aby Smer-SD postavil ako kandidáta, odpovedať. Väčšina ľudí tiež očakáva, že kandidátom Smeru bude práve Fico. Podľa prieskumu si to myslí 51,8 percenta opýtaných. Osem percent respondentov očakáva, že kandidovať bude Lajčák a 32,2 percenta opýtaných nevedelo odpovedať.

Agentúra Polis tiež zisťovala názory ľudí na to, koho by mala vo voľbách podporiť opozičná SDKÚ-DS v prípade, že nepostaví vlastného kandidáta. Strana by podľa 12,3 percenta opýtaných mala podporiť Radoslava Procházku a podľa 12,2 percenta respondentov by sa mali postaviť za Pavla Hrušovského. Rovných dvanásť percent si myslí, že SDKÚ by mala podporiť Milana Kňažka a 6,3 percenta opýtaných by chcelo, aby podporili Andreja Kisku. Nevedelo odpovedať 26,2 percenta opýtaných a 12,1 percenta respondentov si myslí, že by SDKÚ nemala podporiť nikoho.

485 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014