Schôdza k nebankovkám trvala len niekoľko minút

Mimoriadna schôdza Národnej rady na tému pôsobenia nebankových spoločností trvala len niekoľko minút. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) ju otvoril, poslanci Smeru však neschválili program tejto schôdze.

17.12.2013 17:44
debata (16)

Rokovanie preto Paška vzápätí ukončil. Avizoval, že vláda na január chystá vlastné legislatívne opatrenia v tejto oblasti. Poslanci OĽaNO po ukončení schôdze dali svoju nespokojnosť s postupom najavo transparentmi, na ktorých sa poslancov Smeru pýtali, prečo chránia úžerníkov. Súčasne rozprestreli v pléne veľký transparent s nápisom „Ficove istoty v praxi, 100 metrov od Prezidentského paláca vám ochotne požičajú 1000 eur za maličkosť, RPMN (ročná percentuálna miera nákladov) 59.141 %“. Nezaradený poslanec Alojz Hlina, ktorý schôdzu inicioval, kričal na sociálnych demokratov „hanba“.

Opoziční poslanci na čele s Hlinom chceli na schôdzi vyjadriť znepokojenie nad situáciou v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní. Zároveň chcel zaviazať vládu, aby pripravila legislatívne návrhy na riešenie tejto situácie.

Podľa Hlinu aktuálna situácia v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a vývoja počtu exekučných podaní je alarmujúca. „Na Slovensku pôsobí niekoľko nebankových spoločností, ktoré pôsobia na trhu nielen neeticky, ale aj na hrane, resp. za hranou zákona. Dôsledkom ich pôsobenia je mimoriadne dramatické zhoršenie sociálnej situácie dotknutých obyvateľov, často končiace tragicky, ako aj neúmerný nárast exekučných podaní,“ upozornil poslanec. Situácia je podľa jeho slov natoľko alarmujúca, že sú potrebné zásadné zmeny v legislatíve, ktorá pôsobenie nebankových spoločností a exekútorov upravuje.

Samotné podanie návrhu na zvolanie rokovania sa nezaobišlo bez ťažkostí. Paška schôdzu najskôr odmietol zvolať, keďže pod návrhom bolo podľa jeho slov len 29, a nie potrebných 30 podpisov poslancov. Šéf parlamentu uviedol, že svoj podpis nepripojil Radoslav Procházka (nezaradený), keďže jeho meno a priezvisko bolo napísané paličkovým písmom, čo podľa Pašku nie je štandardný postup. Procházka trval na tom, že nepochybil. Na otázku, či sa bežne podpisuje paličkovým písmom, odpovedal nie. Opoziční poslanci následne podali návrh nanovo.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Pavol Paška #nebankové spoločnosti