Predávajúci nebude musieť vysvetliť, odkiaľ má číslo telefónu

Predávajúci prostredníctvom telefónu nebude mať povinnosť oznámiť už na začiatku komunikácie so spotrebiteľom spôsob, akým získal jeho telefónne číslo.

18.12.2013 11:35
debata (27)

Parlament v stredu odmietol novelu zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji a zásielkovom predaji, ktorou chcel poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc zvýšiť úroveň ochrany spotrebiteľa a jeho informovanosti. Návrh zavádzal predávajúcemu aj povinnosť uviesť svoju totožnosť a obchodný zámer telefonátu.

Kadúc novelou zakazoval šíriť reklamu telefónom bez predchádzajúceho súhlasu príjemcu reklamy (spotrebiteľa). V súčasnosti je šírenie reklamy podmienené predchádzajúcim súhlasom príjemcu reklamy len v prípadoch šírenia prostredníctvom automatického telefonického volacieho systému, telefaxu alebo elektronickej pošty. Užívateľ týchto zariadení musí dať súhlas, aby mu napríklad na jeho e-mailovú adresu mohol byť doručený reklamný leták.

„V mnohých prípadoch sa však reklama môže šíriť aj prostredníctvom telefónu, pričom telefónne čísla príjemcov reklamy sú získavané rôznym spôsobom. Práve z tohto dôvodu je účelné, aby na šírenie reklamy cez telefón platili rovnaké pravidlá ako na šírenie reklamy napríklad prostredníctvom elektronickej pošty, a to aj z hľadiska práva na ochranu osobných údajov spotrebiteľa,“ vysvetlil poslanec za obyčajných ľudí.

Osoba, ktorá bude šíriť reklamu prostredníctvom vybraných komunikačných prostriedkov, by podľa návrhu bola povinná preukázať súhlasy získané od užívateľov automatického telefonického volacieho systému, telefaxu, elektronickej pošty alebo telefónu, ktorí sú príjemcami reklamy.

„Z uvedeného explicitne plynie povinnosť uchovávať údaje, záznamy a nosiče, na ktorých sa súhlasy so šírením reklamy prostredníctvom vybraných komunikačných prostriedkov nachádzajú. Príjemca reklamy, ktorý už nebude chcieť byť príjemcom reklamy a dostávať napríklad reklamné letáky a nebude chcieť byť informovaný o nových produktoch, bude môcť kedykoľvek svoj skôr vydaný súhlas odvolať,“ konštatoval Kadúc.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #ochrana osobných údajov #predaj cez telefón #novela zákona