Robert Fico kandiduje na prezidenta

Kandidátom Smeru na post prezidenta Slovenskej republiky je líder strany Robert Fico. Rozhodlo o tom konsenzuálne predsedníctvo Smeru a premiér jeho stanovisko prijal. V prípade, že Fico uspeje v prezidentských voľbách, by ho podľa informácií denníka Pravda vo funkcii premiéra mal vystriedať Robert Kaliňák.

18.12.2013 14:16 , aktualizované: 18:17
Fico Foto: ,
Robert Fico počas prejavu v Historickej budove Slovenskej národnej rady.
debata (335)

„Môjmu osobnému rozhodnutiu a rozhodnutiu strany Smer predchádzala úvaha, podľa ktorej súčasná vláda požíva jeden z najsilnejších politických mandátov v Európskej únii (EÚ),“ vyhlásil Fico. Dodal, že ďakuje predsedníctvu Smeru za konsenzuálne vyslovenie podpory.

Ako prezident chce využiť svoje dlhoročné politické skúsenosti, ale aj dobré vzťahy s ďalšími dvoma najvyššími ústavnými činiteľmi, ktorí sú tiež nominantmi strany Smer. „Ako by mohla vyzerať životne dôležitá spolupráca medzi prezidentom, predsedom parlamentu a premiérom, keď jeden z kandidátov hovorí o Smere ako o strane extrémistov?,“ opýtal sa Robert Fico.

Pripomenul, že ďalší kandidáti chcú byť ako prezidenti protiváhou vlády, teda s ňou chcú bojovať. To by však podľa Roberta Fica komplikovalo pozíciu Slovenska vo vzťahu k euroatlanitckým štruktúram, aj V4, kde čoskoro prevezme predsedníctvo práve Slovenská republika.

„Bolo by chybou, keby prezident vo svojej funkcii len zbieral politické skúsenosti. Musí prinášať predvídateľnosť svojich rozhodnutí, musí byť garantom záväzkov voči európskym a transatlantickým štruktúram,“ povedal Robert Fico.

Predseda NR SR Pavol Paška (vľavo) a predseda...
Na snímke minister spravodlivosti Tomáš Borec...
+3Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) počas...

„Chcem byť vlastenecký prezident. Patrím k posledným dvom aktívnym politikom, ktorí hlasovali za Deklaráciu o nezávislosti SR a ústavu SR v roku 1992,“ vyhlásil s tým, že zároveň chce byť hlavou štátu, ktorá bude zastupovať aj príslušníkov národnostných menšín. Dodal, že Smer má, bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb, predpoklady na to, aby aj v najbližších rokoch zohrával v slovenskej politike dominantnú úlohu.

Po stredajšom vyhlásení má tak aj najsilnejšia parlamentná strana známeho svojho nominanta. Záujem o prezidentské kreslo spolu s ním už oznámilo 15 kandidátov. Presný termín konania sa volieb ešte nie je známy. Predseda parlamentu Pavol Paška ho chce oznámiť do konca tohto roka.

Fica by mal nahradiť Kaliňák

Pripravený pre Slovensko kandidát na prezidenta. S takýmto mottom ide do budúcoročných prezidentských volieb premiér Robert Fico. Strana začne s bilboardovou kampaňou, na ktorej bude prezentovať svojho kandidáta aj s týmto heslom.

Smer už má premyslené ďalšie kroky v prípade jeho úspechu. Fico však nechcel hovoriť o žiadnych ľuďoch, ktorí by ho mohli nahradiť vo funkcii premiéra. „Je fakt, že v Smere vyrástlo niekoľko výborných politikov, ktorí, podobne ako ja na začiatku 90. rokov, dostali priestor a preukázali schopnosť niečo urobiť. Preto nemám obavu, že by strana mala problém vybrať si nového predsedu vlády. Úplne by stačilo, keby sa ľudia pozerali do okruhu podpredsedov tejto strany,“ uviedol. K podpredsedom patria Marek Maďarič, Robert Kaliňák, Dušan Čaplovič, Pavol Paška, Peter Kažimír a Vladimír Maňka.

Samotný Fico má predstavu o svojom nástupcovi, ktorého, ak uspeje vo voľbách, ponúkne príslušným orgánom strany. „Bolo by nezodpovedné z mojej strany, keby som išiel kandidovať s tým, že sa strana rozpadne, klesnú jej preferencie, alebo, aby som nevedel, aký krok by mal nasledovať, keby k takémuto niečo došlo,“ poznamenal. Podľa informácií denníka Pravda by mal však v prípade, že Fico v prezidentských voľbách uspeje, na premiérsky post nastúpiť terajší minister vnútra Robert Kaliňák.

Premiér rovnako nevidí dôvod na veľké presuny alebo zmeny na súčasných ministerských postoch. „Rekonštrukcia je vecou nového premiéra. Ak príde s návrhmi, tak sa tým bude zaoberať strana, pretože to je politická otázka, ale tu nie je žiadny priestor na výmeny,“ upozornil.

Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Fico, Kaliňák Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (v pozadí).

„Teraz je dôležité, aby sme zabojovali a Slovensko malo dobrého prezidenta, všetky ostatné otázky sú predčasné a neaktuálne,“ vyhlásil zatiaľ pre médiá Kaliňák. Naznačil aspoň svoju predstavu, ako vidí v budúcnosti vzájomný vzťah medzi postom premiéra a funkciou predsedu strany. Podľa neho je už slovenskou tradíciou, že obe funkcie vykonáva jeden človek. „Toto je tradícia na Slovensku, ktorá je štandardná,“ povedal.

Smer neplánuje v prípade Ficovho úspechu v prezidentských voľbách meniť prezidentské právomoci. „O tomto nikto nehovoril. Každý si uvedomuje, že tak, ako je ústava tradične nastavená, tak je to vyvážené. O takomto niečom nikto neuvažuje,“ dodal Kaliňák.

Fico by si mal podľa informácií agentúry SITA až do prezidentských volieb ponechať funkciu premiéra. Po prípadnom zvolení za prezidenta SR odstúpi Robert Fico z predsedníckeho postu strany Smer. „Štandardné riešenie je určite takéto,“ potvrdil v rozhovore pre TASR.

Právnici: Premiér sa funkcie vzdať nemusí

Neexistuje žiadny argument, ktorý by donútil premiéra SR vzdať sa svojej funkcie skôr, ako sa ujme funkcie prezidenta SR. Zhodujú sa na tom právnici Peter Kresák a Pavel Nechala.

Podľa Kresákovho občianskeho názoru by sa Robert Fico (Smer) mal vzdať postu premiéra,
keďže sa rozhodol kandidovať za prezidenta, ale ako ústavný právnik zdôraznil, že ústavne neexistuje ustanovenie, ktoré by nútilo niekoho vzdať sa funkcie. „Zvolený kandidát do funkcie prezidenta SR sa ujíma úradu zložením sľubu. Dovtedy je to taký istý občan ako ostatní. To, že bol zvolený, ešte neznamená ústavne nič,“ povedal.

Ak by sa na to pozrel z politického hľadiska, môže podľa vlastných slov súhlasiť, že keď sa niekto uchádza o funkciu prezidenta SR a zastáva funkciu predsedu vlády, môže mať výhodu. „Lebo určite bude využívať nástroje, ktoré má k dispozícii ako predseda vlády, čo ho zvýhodňuje voči ostatným kandidátom,“ povedal.

Podobný názor má aj Nechala. „Nie sú žiadne argumenty, prečo by sme to od neho (Fica) mohli žiadať. Jediný argument je spôsob vedenia volebnej kampane. Na to majú vplyv aj médiá, môžu upozorňovať, ak dôjde k zneužívaniu na úkor iných kandidátov,“ uviedol. Zdôraznil, že zvolený kandidát sa ujíma prezidentskej funkcie až po inaugurácii, dovtedy môže zastávať predchádzajúcu funkciu. Ak by bol premiér Fico zvolený za prezidenta SR, môže zostať premiérom až do inaugurácie, ktorá je naplánovaná na 15. júna.

Do súboja o Prezidentský palác idú Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko a kandidát SMK Gyula Bárdos. Ďalej podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer. Pribudnúť by mal aj nominant Komunistickej strany Slovenska.

Reakcie na rozhodnutie Roberta Fica:

Pavol Frešo: Fico uteká pred zúčtovaním sľubovaných istôt Skutočnosť, že premiér Robert Fico oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta republiky, je zbabelý útek od zodpovednosti pred zúčtovaním sľubovaných istôt občanom tejto krajiny. Vyhlásil to dnes líder SDKÚ Pavol Frešo s tým, že jeho strana aj preto prikladá voľbám prezidenta v roku 2014 veľký význam.

„Snaží sa vyhnúť zodpovednosti. Je úplne zrejmé, že ekonomické a teda ani sociálne istoty neprichádzajú, a tak prichádza útek od zodpovednosti,“ tvrdí Frešo. Zároveň si je istý, že Fico využije, že je v jednej osobe kandidátom na prezidenta aj premiérom. „Je to politik, ktorý v tomto zmysle nemá žiadne hranice,“ uzavrel Frešo s odporúčaním, aby Fico nevyhral.

Ján Čarnogurský: Fico si zaslúži byť porazený

Robert Fico radšej podľa Jána Čarnogurského riskuje stratu mocenskej pozície a vplyvu na dianie v štáte, rozpad strany Smer, ako by mal plniť to, čo sľúbil. „Je to dôkaz, že je už slabý a unavený, pričom necháva na stole nesplnené predvolebné sľuby ešte z parlamentných volieb,“ hovorí Čarnogurský, ktorý je presvedčený, že sa premiérovi nepodarí uspieť. Občanom podľa neho určite nebude ľahostajné, že Smer si už rozdelil štát, úrady, prokuratúru, či už dokonca niektoré súdy.

„Nemôžeme dopustiť, aby si strana s podporou 25 percent všetkých voličov robila na Slovensku, čo chce a kedy chce,“ vyhlásil Čarnogurský. Dodáva, že ak by chcel byť Fico korektný a naozaj mu išlo o stabilitu Slovenska, ako to uviedol vo svojom prejave, spolu so svojou kandidatúrou by oznámil, kto bude nástupcom na pozíciu predsedu vlády v prípade, že prezidentské voľby vyhrá.

„Jediné, čo si Robert Fico za tento zbabelý útek zaslúži, je byť porazený,“ odkazuje Čarnogurský. Na záver uvádza, že si trúfa nad Ficom zvíťaziť, a tým ho spravodlivo odmeniť za jeho kroky v politike.

Ivan Gašparovič: Fico má najväčšie skúsenosti aj rozhľad

Fico je skúsený politik s vysokou dôverou medzi občanmi, zo súčasných kandidátov má najväčšie skúsenosti aj najväčší rozhľad a je veľmi pozitívne vnímaný v zahraničí. Tvrdí to prezident Ivan Gašparovič rozhodnutie premiéra Roberta Fica kandidovať za prezidenta.

Gašparovič je podľa svojho hovorcu Marka Trubača presvedčený, že Fico by v pozícii hlavy štátu dokázal hľadať konsenzus pri rozhodovaní o dôležitých otázkach týkajúcich sa sociálneho postavenia občanov, vnútornej ako aj zahraničnej politiky. Gašparovič povedal, že by bolo veľmi zlé, keby sa hlavou štátu stal človek, ktorý by v tejto pozícii ešte len začal zbierať skúsenosti. „Ja si myslím, že prezident už musí byť vyzretá osobnosť rokmi, skúsenosťami aj vedomosťami,“ uviedol.

„Je dôležité, ako prezident vychádza s ostatnými prezidentmi alebo predstaviteľmi vlád. Je dôležité, či ten prezident, ktorý príde, bude môcť zdvihnúť telefón a zavolať poľskému prezidentovi a povedať – potrebujem toto. Je dôležité, či ho bude pri stretnutiach rešpektovať americký prezident. To sú veci, bez ktorých nový prezident bude veľmi ťažko začínať a fungovať,“ myslí si Gašparovič. Volič by mal preto podľa neho pri rozhodovaní brať do úvahy aj tieto veci.

Milan Kňažko: Fico sa rozhodol vymeniť istoty voličov za istoty pre seba

Podľa Milana Kňažka sa premiér rozhodol, že istoty pre svojich voličov vymení za istoty pre seba. Uvádza sa tak vo vyjadrení. „Isté je, že opúšťa svojich voličov a dezertuje z funkcie premiéra, pretože nedokáže splniť svoje sľuby. Robert Fico potvrdil, že mu ide o koncentráciu moci, ktorú skrýva za marketingové reči o sociálnom zmieri a takzvanej stabilite,“ odkazuje Kňažko.

Peter Osuský: Kandidatúra Fica na post prezidenta ma neprekvapila

Petra Osuského (SaS) kandidatúra premiéra Roberta Fica na post hlavy štátu neprekvapila. „Bola to zrejme opcia Smeru a predpokladám, že alternatívny kandidát nebol zrejme ochotný,“ povedal. Podľa jeho slov sa ako o alternatíve uvažovalo práve o súčasnom ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi. „Robert Fico zrejme pochopil, že žiadna iná alternatíva, ktorá by dávala Smeru istú nádej na úspech, okrem jeho osoby už nie je,“ dodal.

Radoslav Procházka: Ficova kandidatúra obnažuje základných motív prezidentských vo­lieb

Poslanec Radoslav Procházka víta premiérovu kandidatúru, pretože „obnažuje základný motív prezidentských volieb“. „Na jednej strane úsilie o generačnú a morálnu obnovu verejnej služby na Slovensku, na druhej strane pokus vyčerpanej politickej generácie 90-tych rokov zabezpečiť svoje pozície v štáte takmer naveky. Ľudia si vyberú, moja ponuka zostáva rovnaká: silný prezident, ktorý bude aktívnou protiváhou politickým stranám,“ napísal na svojom facebookovom účte.

Andrej Kiska: Skončila sa hra na skrývačku

Podľa Andraja Kisku sa Ficovým vyhlásením skončila sa hra na skrývačku, ktorú vraj hral s verejnosťou niekoľko mesiacov. „Férové by bolo, keby napríklad ako predseda vlády poveril niektorého vicepremiéra zastupovaním, a osobne by sa venoval vo funkcii premiéra iba nevyhnutným štátnym záležitostiam, ktoré odteraz už nebude zneužívať v kampani. Nebolo by správne, aby paralyzoval činnosť vlády tým, že ju bude používať ako nástroj svojej osobnej volebnej kampane. Namiesto propagandy z úradu vlády – poďme diskutovať pred občanmi."

Kiska podotkol, že súčasná vláda dnes nemá protiváhu ani v prezidentovi, ani v politickej opozícii: „To nie je zdravé. Monopol na pravdu a dobré riešenia nemá nikto. Viem, že to nebude ľahké. Budú mať oveľa viac zdrojov na kampaň, budú na ňu zneužívať vládne funkcie, majú všetku moc a veľký vplyv. Ale voliči majú po dnešku jasný výber: Prezident straník – alebo prezident nestraník. Prezident nominant politickej strany, dokonca jej predseda – alebo nezávislý prezident. Prezident veľvyslanec vlády – alebo prezident vyslanec občanov,“ vyhlásil.

Kusý: Fico to vôbec nemá také isté, ako sa zdá

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica kandidovať za prezidenta je veľmi riskantné, tvrdí politológ Miroslav Kusý. „Zďaleka to nemá také isté, ako by sa mohlo predpokladať. Jeho šance sú problematické. V prvom kole to bude jasné, ale druhé kolo je otázne, keďže sa asi celá opozícia postaví za toho druhého kandidáta,“ povedal Kusý. Fico podľa neho vedel, že ide do rizika, preto so svojím rozhodnutím čakal až do poslednej chvíle.

Kusý očakáva, že ak sa Fico stane prezidentom, oslabí sa post predsedu strany Smer aj post premiéra. „Nech to bude ktokoľvek, už to nebude tá výrazná jednoznačná podpora, ktorú reprezentoval Fico,“ myslí si Kusý. Politológ je presvedčený, že motív, pre ktorý sa Fico rozhodol kandidovať, je aj psychologický. „Chce dosiahnuť ešte poslednú métu, ktorá sa v tomto štáte dá dosiahnuť,“ ukončil.

V strane Smer ani v celej ľavej časti politického spektra nie je podľa politológa Michala Horského vhodnejší kandidát ako Robert Fico. „Prezidentský post predstavuje vyšší stupeň politických aktivít ako premiérsky a Robert Fico vzhľadom na svoje takmer 20-ročné pôsobenie vo vrcholovej politike v podstate logicky postupuje,“ hovorí.

Hoci sa podľa politológa mohlo zdať, že Fico so svojím rozhodnutím váhal, pretože sa bojí, dnes premiér ukázal že strach nemá. „Má vysoké šance a bezpečne postúpi do druhého kola. Ako sa v ňom zachová široká voličská základňa, bude závisieť aj od priebehu kampane a od dialógov a zápasov kandidátov, ale Fico je kandidát a favorit číslo jedna,“ uzavrel.

335 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby