Anketa: Aký ste mali rok 2013?

Denník Pravda oslovil známe osobnosti spoločenského, kultúrneho, vedeckého, hospodárskeho, športového života, ako aj občanov Slovenska, s otázkou - Aký ste mali rok 2013?

31.12.2013 11:00
debata (7)

Ladislav Chudík (89)

Ladislav Chudík, anketa, nepoužívať

herec, Bratislava

Tešil som sa opäť najmä z toho, že mám ešte stále toľko zdravia, koľko mám. Som rád, že sa mi podarilo zvládať odohrať predstavenie Tančiareň v Slovenskom národnom divadle. Dostal som sa síce do veku, kedy som tým, čo ceny skôr odovzdáva, ako prijíma, ale vôbec mi to nevadí. Dúfam, že ďalší rok sa moje uši a oči nezhoršia, naopak, verím, že môj stav bude lepší.

Uršuľa Kovalyk (44)

Uršuľa Kovalyk, anketa, NEPOUZIVAT

spisovateľka, Bratislava

Po všetkých prírodných katastrofách a násilí, ktoré zúrili vo svete, považujem za malý zázrak to, že ešte žijem. Nesťažujem sa na nedostatok materiálnych statkov, nie sú pre mňa veľmi dôležité. Štve ma, že sa to poriadne zhoršilo v oblasti ľudských práv. V Indii hromadne znásilňovali ženy a v Líbyi zaviedli šaríju. U nás sa čítali pastierske listy plné nenávisti, nahlas sa pochodovalo za „šťastie” nenarodených detí a potichu sa zneužívali a zanedbávali deti narodené. Banská Bystrica znáckovatela, registrované partnerstvá dostali stopku a vláda nemala náladu na prijatie dokumentov na ochranu ľudských práv… Viem, tých svinstiev bolo omnoho viac. Ešteže sa moja dcéra naučila písať, vyšla mi kniha a rozkvitol vianočný kaktus. Inak by bol rok 2013 "čistá“ depka.

Jozef Dolinský (38)

Jozef Dolinský, anketa, NEPOUZIVAT

klinický onkológ, riaditeľ Národného onkologického ústavu, Bratislava

Končiacemu roku by som dal prívlastok bohatý. Na udalosti, prácu i zmeny. Podarilo sa mi zrealizovať pracovné predsavzatia, mnohé z nich strategické, osobitne ma teší nová filozofia ústavu, či oživenie spolupráce Združenia priateľov NOÚ so Slovenským národným divadlom.

Snažil som sa ustriehnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životm, čo je obzvlášť neľahké.

Jana Kirschner (35)

Jana Kirschner, anketa, nepoužívať

speváčka, Praha

Rok 2013 bol pre nás veľmi búrlivý, doslova ako na nejakom rozbúrenom mori. Raz nás tie vlny zobrali hore a raz dole. V januári sme začali pracovať na projekte Moruša. Museli sme zmanažovať 14 muzikantov, štúdio, neskôr sa nahrávky mixovali, dopisovali sa texty a popri tom sme riešili každodenné starosti a povinnosti. Prvý polrok bol absolútny zmätok, vôbec sme nevedeli, čo nás čaká, ale postupne sme našli tím ľudí, s ktorými sme začali pracovať. Veci sa pohli dobrým smerom a vody sa trochu ustálili. Za rok 2013 som veľmi vďačná aj ľudsky, aj hudobne. Bol to skvelý rok.

Peter Sagan (22)

sagan, anketa, nepoužívať

cyklista, Žilina

Mal som veľmi pekný rok. Najmä zo začiatku som vybojoval aj dosť druhých miest, ale na Tour de France som získal zelený dres a potvrdil úspech z minulého roku. Sezóna pokračovala a dosiahol som v nej 22 víťazstiev. Rok čo rok sa zlepšujem, ale stále je na čom pracovať, stále sa môžem zlepšovať a vyhrať aj viac pretekov.

Natália Hejková (59)

Natália Hejková, anketa, NEPOUZIVAT

basketbalová trénerka, Praha

Zaujímavý. Priniesol mi nové podnety. Športové v tom, že som získala český titul s klubom, v ktorom som začínala s veľkým basketbalom, čo je príjemné. Premiérovo som absolvovala Wimbledon, vďaka Dominike Cibulkovej som spoznala jeho zákulisie. Najkrajším civilným zážitkom bola synovcova promócia v Škótsku. Som zmierená s osudom i životom, potešia ma aj maličkosti. Veľa som aj cestovala, rok ubehol rýchlo a príjemne. Nad všetko však kladiem pevné zdravie.

Karol Pieta (72)

karol pieta, anketa, NEPOUZIVAT

archeológ, Nitra

Už vidím reálne kontúry ukončenia hospodárskej recesie, čo je dobrý signál aj pre našu poddimenzovanú vedu a výskum. Slovenská veda, konkrétne archeológia, prezentovala v tomto roku verejnosti významné projekty, napríklad výstavu vo Vatikánskych múzeách, čo je nesmierne silný signál. Myslím si, že aj výstava kniežacej hrobky z Popradu je významným počinom v medzinárodnom kontexte. Treba už len veriť, že terajšie očakávané úsporné opatrenia nenarušia výkonnosť našej vedy a prispejú k jej konsolidácii.

Mária Virčíková (27)

mária virčiková, anketa, NEZOBRAZOVAT

študentka, Košice

Veľmi ma potešilo to, že som dostala grant od nadácie Intenda a celkom neočakávane som sa stala študentskou osobnosťou roka. Ako ďalší úspech hodnotím fakt, že som sa v lete dostala na študijný pobyt do Cambridgea. Stretli sa tam ľudia z celého sveta, ktorí pracujú na reakcii človeka a robota. Mali sme tam veľa prednášok a prezentácií, takmer 24 hodín denne. Vďaka zahraničnému pobytu som sa dozvedela o veciach, o ktorých som predtým nemala ani tušenia. Čím viac človek vie, tým viac sa mu zdá, že vie málo. Ale sústredím sa na dizertačnú prácu, ktorú musím dopísať, a potom pôjdem ďalej.

Vladimír Vůjtek (66)

vladimír vújtek, anketa, NEPOUZIVAT

tréner hokejistov Slovenska, Klimkovice

Považujem ho za dobrý. Po majstrovstvách sveta som prežíval aj ja sklamanie, že sme v Helsinkách nepostúpili do semifinále a nemali možnosť hrať o medaily ako vlani. Mrzelo to aj preto, že vo štvrťfinále sme s domácim Fínskom vyrovnali na 3 : 3 a za tohto stavu sme nevyužili presilovku… Inak mi rok priniesol pohodu a spokojnosť z toho, že rodina sa teší dobrému zdraviu, čo považujem za najdôležitejšie. Slúži aj mne, dovoľuje mi hrať môj obľúbený tenis, pri ktorom sa najlepšie odreagujem.

Veronika Velez-Zuzulová (29)

Veronika Zuzulová, anketa, NEPOUZIVAT

zjazdárka, Annecy

Tento rok bol pre mňa azda najemotívnejší v živote. Emócie boli pozitívne aj negatívne, ale taký je život. Hoci som sa v októbri zranila a prišla o účasť na olympiáde, rok 2013 vnímam ako jeden z najkrajších.

Zo zlých vecí si beriem do života ponaučenie. Verím, že ma to urobí ešte silnejšou, keďže sa nikdy nevzdávam a tým pádom dúfam, že nový rok môže byť ešte krajší.

Marek Hamšík (26)

marek hamšík, anketa, NEPOUZIVAT

futbalový reprezentant, Neapol

Výborný. Určite najúspešnejší v mojej kariére, ak hovorím o pôsobení v Neapole. Bojovali sme o titul, skončili sme v lige najlepšie od Maradonových čias, prebojovali sme sa do Ligy majstrov.

Dával som góly a prihrával na ne, stal som sa najlepším asistentom v talianskej lige. Len škoda zranenia v závere roka.

Silvia Porubänová (52)

Silvia Porubänová, anketa, NEPOUZIVAT

sociologička, Bratislava

Mala som mimoriadny a výnimočný rok. Ani zďaleka však nie z hľadiska spoločenského či politického. V máji sa nám narodila vnučka Sárinka, ktorá dokonale zmenila život celej rodiny. Sme nevyspatí, vyčerpaní. Ale takisto môžem potvrdiť, že dieťa neuveriteľne „energizuje“ a niet silnejšej a hlbšej lásky než je tá babičkovská.

Pavol Kudláč (43)

Pavol Kudláč, anketa, NEPOUZIVAT

medovinár, Smolenice
Rok 2013 bol krátky! Na realizáciu našich zámerov a nápadov. Ale dosť dlhý na to, aby sme sa konečne v tomto požehnanom vianočnom čase zastavili a pozreli, čo a či vôbec niečo hodnotné po nás zostalo.

Ľubica Čekovská (38)

Ľubica Čekovská, anketa, NEPOUZIVAT

skladateľka, Bratislava

Mala som veľmi plodný rok. Na Pražskej jari mala v podaní amerického pianistu Garricka Ohlssona premiéru moja skladba Four Movements pre klavír, zároveň na Pražskej jari aj v Slovenskej filharmónii odohral môj husľový koncert francúzsky huslista Augustin Dumay a vyvrcholením môjho veselého hudobného roka bolo uvedenie mojej opery Dorian Gray v SND. Pracovala som na nej tri a pol roka. Zo všetkých týchto vecí som sa veľmi tešila. Tiež som rada, že uplynulý rok sme prežili v pohode a zdraví, lebo to je veľmi dôležité.

Miroslav Žbirka (61)

Miroslav Žbirka, anketa, NEPOUZIVAT

spevák a hudobník, Praha

Rok 2013 môžem pokojne zhodnotiť jednou vetou: vôbec nebol zlý. Spravil som niekoľko vecí, ktoré sa mi nepodarilo stihnúť ten rok predošlý, vydal som koncertné DVD a nahral som vianočnú pesničku v štúdiách Abbey Road a z toho mám radosť.

Alena Kudová (28)

alena kudová, anketa, NEPOUZIVAT

starostka, Brezovička

V našej dedinke sa nám podarilo v tomto roku zveľadiť centrum obce, ale aj budovu materskej školy či interiér kultúrneho domu. Keďže sme v decembri 2012 splatili úver, ktorý obec čerpala na rekonštrukciu miestnych komunikácií v predchádzajúcich rokoch, mohli sme sa pustiť do ďalších prác v dedine.

Martin Huba (70)

Martin Huba, anketa, NEPOUZIVAT

herec a režisér

Mal som naozaj rušný, ale aj úspešný rok. Keď už pre nič iné, tak aj preto, že som oslávil sedemdesiate narodeniny svojho života. Potešilo ma, že ešte vôbec chodím a existujem, lebo keď si spomeniem, ako som si predstavoval pred tridsiatimi rokmi svoju sedemdesiatku, tak som vlastne naozaj príjemne prekvapený.

Romana Březinová (47)

Romana Brezinová, anketa, NEPOUZIVAT

inšpektorka útulku Sloboda zvierat, Bratislava

V mojej pamäti utkvel najmä prípad dvoch týraných sučiek. Kajla aj Snehulienka sa k nám dostali v hroznom stave, no našťastie sa zostavili. Teraz sú v prostredí, kde sú milované. Pomoc zvieratám je pre mňa poslaním. Niekedy je to boj s veternými mlynmi, ale moje presvedčenie ma poháňa ďalej.

Peter Weisenbacher (33)

Peter Weisenbacher, anketa, NEPOUZIVAT

riaditeľ Inštitútu ľudských práv, Bratislava

Rok 2013 bol vo verejnom živote rokom ľudských práv, no s negatívnou konotáciou. Našli sa však aj desiatky dobrovoľníkov, vďaka ktorým bolo možné spustiť WikiLeaks Slovensko. Prvý ročník súťaže To si píš! bol medzi stredoškolákmi veľmi úspešný a kvalita ich textov nadchla odbornú porotu. Myslím, že v novom roku bude na čom stavať.

Mária Orgonášová (79)

Maria Orgonasová, anketa, NEPOUZIVAT

čestná prezidentka Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov, Bratislava

Som rada, že tento rok priniesol určité pozitívum v príprave ochrany a podpory ľudských práv aj pre ľudí so zdravotným postihnutím a starších ľudí. Teším sa zo zdravia našich detí a ich rodín a tiež z toho, že sme s mojím mužom v relatívnom zdraví prežili aj tento, 51. rok nášho spoločného života.

Peter Lukáč (45)

peter lukáč, anketa, NEPOUZIVAT

kardiochirurg, Kalinkovo

Pre mňa to bol rok plný zmien, hlavne pozitívnych. Získal som mnoho nových priateľov a aj pacientov. Niektorých som aj stratil, ale, bohužiaľ, to sa v živote stáva. Som vďačný za všetko, čo život prináša.

Gabriela Marcinková (25)

Gabriela Marcinková, anketa, NEPOUZIVAT

herečka, Bratislava

Mám to šťastie, že je každý môj rok vždy lepší a lepší, a tak aj rok 2013 bol veľmi príjemný. Tento rok som od filmovania mala prestávku, strávila som ho teda najmä na divadelných doskách, či to bolo v Slovenskom národnom divadle, Radošinskom naivnom divadle, alebo aj našom novom recesistickom Prešovskom národnom divadle.

Ľubomír Feldek (77)

ľubomír feldek, anketa, NEPOUZIVAT

spisovateľ, Bratislava

Najviac ma potešilo vyjdenie mojej hry Stalin v našom meste v brnianskom vydavateľstve Větrné mlýny, ako aj jej februárová inscenácia v Městskom divadle v Zlíne. Ukázalo sa, že hra, ktorá sa odohráva v Žiline – a tam ju aj vlani uviedli pod názvom Stalin v Žiline – nemá iba lokálnu platnosť. Stalin a stalinisti zúrili v päťdesiatych rokoch všade. Hoci sa vraj niektorí neskôr polepšili, život to ich obetiam nevrátilo.

Zuzana Štefečeková (29)

zuzana štefečeková, anketa, NEPOUZIVAT

športová strelkyňa, Bratislava

Mám za sebou výborný rok. Zo športovej alebo súkromnej stránky prevažujú samé pozitíva. Dokončila som školu, pričom som to zvládla počas sezóny, a bola som po dlhšom čase na peknej letnej dovolenke v Chorvátsku. Aj v streľbe patrí tento rok medzi úspešnejšie. Každá sezóna s medailou je super. Teraz som získala tri individuálne a po prvý raz v živote aj tímovú, čo ma zvlášť teší.

Michal Horský (70)

Michal Horský, anketa, NEPOUZIVAT

politológ, Trnava

Tak ako u každého iného človeka sa udalosti môjho života v tomto roku odvíjali vo dvoch rovinách – v osobnom živote a vo veľkých dejinách. V osobnom živote nič nového nebolo okrem okrúhleho životného jubilea. Vo verejnom živote podobne ako mnohí občania som si užíval stabilitu a zmier, ktorý vo všeobecnosti panuje v našej spoločnosti. Možnože by si to žiadalo aj trochu viac spoločenskej dynamiky, tá nás však čaká v nastávajúcom ro­ku.

Roman Polák (56)

Roman Polák, anketa, NEPOUZIVAT

režisér a riaditeľ Činohry SND, Bratislava

Rok 2013 bol pre mňa rokom náročným aj inšpirujúcim. Na jednej strane som inscenoval Bratov Karamazovovcov v SND, čo bolo zavŕšením viac ako polročnej prípravy. Inscenácia ma pohltila už pri adaptácii Dostojevského románu a verím, že má právo na život. Ďalšia rovnako inšpiratívna práca bola na Karpatskom thrilleri – inscenácii, ktorá má politicko-ekonomické pozadie. Na druhej strane som sa stal riaditeľom Činohry Slovenského národného divadla, čo znamenalo ujasniť si svoju koncepciu na štyri roky a začať na nej pracovať. Sezónu, ktorá sa začala v septembri, som už pripravoval ja spolu so svojimi dramaturgmi a je to úvod do štvorročnej dramaturgie môjho riaditeľovania.

Karol Mičieta (61)

karol mičieta, anketa, NEPOUZIVAT

rektor Univerzity Komenského, Bratislava

Bol to náročný pracovný rok, rodina si ma preto veľmi neužila. Rozvíjame zahraničné aktivity, reagujeme na potrebu lepšieho prepojenia na hospodárstvo, podnikateľskú sféru a priemysel. A budujeme nový Vedecký park Univerzity Komenského pre 21. storočie.

Oszkár Világi (50)

oszkar Világi, anketa, NEZOBRAZOVAT

generálny riaditeľ Slovnaftu, Bratislava

Vzhľadom na rozsah pracovných aktivít bol tento rok veľmi, veľmi krátky. Veľa času som strávil na cestách v rámci strednej a východnej Európy. Považujem ho však osobne za úspešný a kľúčový z pohľadu budúcnosti Slovnaftu a jeho pôsobenia v regióne. Investícia v hodnote 300 miliónov eur sa začala zhmotňovať v septembri. Vďaka novému závodu na výrobu plastov bude chemický priemysel aj naďalej popri výrobe áut a elektroniky tretím pilierom slovenského hospodárstva.

Anna Grusková (51)

Anna Grusková, anketa, NEPOUZIVAT

dramatička a divadelná teoretička, Bratislava

Bol to nádherný rok aj vďaka množstvu nesmierne inšpiratívnych ľudí, ktorých som stretla pri svojej práci. Začala som totiž zbierať najstaršie slovenské divadelné fotografie pre Divadelný ústav, ale aj nakrúcať nové dokumentárne filmy o dvoch silných ženách – jednou je židovská parašutistka Haviva Reick, druhou spisovateľka Irena Brežná.

Ingrid Konrad (54)

Ingrid Konrádová, anketa, NEPOUZIVAT

hlavná architektka Bratislavy

Rok 2013 si asi zapamätám viac ako iné roky, pretože, či to bola strata alebo radosť, všetko bolo akosi znásobené a na spracovanie veľmi náročné. Mnohé problémy v mojej profesionálnej práci nadobúdali nezvyklé dimenzie a riešenia si vyžadovali veľké nasadenie. Medzeru po strate blízkeho človeka, otca môjho nebohého manžela, vyplnilo narodenie môjho prvého vnuka.

Ján Papco (63)

ján papco, anketa, NEPOUZIVAT

riaditeľ Múzea Bojnice

Z rodinnej aj pracovnej stránky bol tento rok pre mňa priaznivý. Prežili sme ho v zdraví, a čo ma teší, do rodiny nám pribudol ďalší člen – nevesta, pretože syn sa v októbri oženil. Z pracovnej stránky ma veľmi potešilo, že Bojnický oltár sa po 80 rokoch opäť ocitol v kaplnke Bojnického zámku, teda na mieste, kde bol pôvodne umiestnený. Vrátil sa na svoje miesto a navyše je inštalovaný moderným spôsobom, aký na Slovensku nemá obdobu.

Soňa Holúbková (60)

Soňa Holúbková, anketa, NEPOUZIVAT

Nadácia Krajina harmónie, Slovenka roka 2013 v kategórii Charita, Žilina

Pre mňa to bol bohatý rok v rodine aj v práci. Oslávili sme prvé narodeniny vnuka, 30. narodeniny syna, vydala sa najmladšia dcéra, stretávali sme sa s rodinou aj s priateľmi. Pracovala som na projektoch v Žiline, Prahe, vo Viedni, v Sonderborgu, Ankare, Tvrdošíne, Bratislave, veľa som cestovala a pracovala so zaujímavými ľuďmi. Veľa som sa rozprávala s postihnutými ľuďmi a ich rodičmi a podporovala ich v tom, aby ich život bol pekný a podľa nich. Sama som sa pritom veľa naučila a odovzdávala to ďalej.

Sláva Daubnerová (33)

Sláva Daubnerová, anketa, NEPOUZIVAT

divadelníčka

Tento rok som vďačná za úspech predstavenia Untitled, ktoré napriek tomu, že som ho robila bez väčších ambícií, oslovilo divákov aj kritickú verejnosť. Vážim si všetky ocenenia, ktoré získalo a veľmi mi to dodalo energiu do nových projektov. Teším sa tiež z pozvaní na zahraničné festivaly, najnovšie do New Yorku hneď začiatkom nového roka. Môj rok sa niesol aj v duchu prípravy súčasnej opery Marka Piačeka 66 sezón, ktorú sa napriek všetkým problémom podarilo pred pár dňami úspešne odpremiérovať na bývalej košickej plavárni.

Pavol Klinka (78)

pavol klinka, anketa, NEPOUZIVAT

predseda PD Rastislavice

V súťaži Top Agro sme sa stali najlepšie hospodáriacim družstvom v sezóne 2012/13, čo je veľké zadosťučinenie pre všetkých družstevníkov. Tohto roku sme zažili menej úrodný rok, a predsa budeme hospodáriť so ziskom. Nesťažujeme sa, taká je príroda, ktorá roľníkovi žičí raz viac inokedy menej. Krédo, ktoré vštepujem všetkým družstevníkom, znie: Čo môžeme urobiť, urobme, pôda nám to v príhodnej chvíli vráti. V dlhej 60-ročnej praxi sa mi táto zásada vždy vyplatila.

Dorota Sadovská (40)

dorota sadovská, anketa, NEPOUZIVAT

výtvarníčka, Bratislava

Rok sa začal už pred koncom toho minulého prípravou na januárový termín výstavy Veľká láska, malý príbeh v bratislavskej Roman Fecik Gallery. Išlo o moju prvú čisto mužskú výstavu, teda na obrazy som namaľovala iba mužov – ako anjelov. Pod ich zrakmi – doslovne, lebo boli nainštalovaní na strope – som oslávila s priateľmi radosť z dožitých štyridsiatin. Po pražskej repríze vrcholili intenzívne prípravy na návrh obalenia veže Ringturm v centre Viedne. Nasledovali zviditeľnenia celkom nových projektov: na výstave Národná identita v novozámockej Galérii E. Zmetáka a Živé šaty v Turčianskej galérii v Martine. Po nich ešte prišli dva prestížne medzinárodné veľtrhy -Viennafair vo Viedni a Scope v New Yorku. Symbolicky rok uzavreli obrazy anjelov v berlínskom Freie Museum.

Vladimír Mrva (46)

Mrva Stanko, anketa, NEPOUZIVAT

vinár Trnava

Slovenské vína tohto roku vo svete excelovali. Spolu s partnerom Petrom Stankom sme boli pri tom. V marci potešilo zlaté Chardonnay v Paríži, v máji úspech na Concours Mondial de Bruxelles, v lete osemnásobný triumf v Národnom salóne vín a na konci roka ocenenie Vinárstvo roka. Fanúšikom vína môžem zvestovať radostnú novinu: Ročník 2013, ktorý poriadne napínal nervy vinohradníkov a vinárov, prinesie vína s chuťami a vôňami doteraz nepoznanými. Želám si, aby slovenské víno vždy spájalo všetkých ľudí dobrej vôle a prinášalo im radosť a zdravie.

Martinka Bobáňová (11)

Bobanová Martina, anketa, NEPOUZIVAT

muzikantka, folkloristka, ako 6-ročná bola vo finále šou Slovensko má talent, Terchová

Tento rok bol pre mňa veľmi dobrý hlavne po muzikantskej stránke, pretože sme sa s mojou muzikou dostali na folklórne festivaly do Východnej a Heľpy. Boli sme hrať už na viacerých zaujímavých akciách po rôznych mestách Slovenska, robili sme verejnú nahrávku v Rádiu Regina a taktiež sme odprevadili nejednu nevestu k oltáru. Aj v škole sa mi darí a navštevujem aj hodiny angličtiny v sú­kromnej jazykovej škole, ktorá ma tiež veľmi baví. Taktiež pokračujem už šiesty rok  s hrou na husliach v ZUŠ Ladislava Árvaya v Žiline. Mám postarané o celý môj voľný čas. Takže tento rok bol pre mňa hlavne veľmi rýchly.

Juraj Nvota (59)

Juraj Nvota, anketa, NEPOUZIVAT

divadelný a filmový režisér, Bratislava

Rok to bol výborný. Výborný hlavne preto, lebo som stretol výborných ľudí na pôde divadla. Mladých hercov v Slovenskom národnom divadle, znovu som sa stretol s hercami bratislavského Divadla Astorka Korzo '90 a na Vysokej škole múzických umení s mladými študentmi. Myslím si, že sa nemáme prečo báť o budúcnosť.

Fedor Gömöry (61)

fedor gomory, anketa, NEPOUZIVAT

fyzik, Elektrotechnický ústav SAV, Bratislava

Z môjho pohľadu je udalosťou roku 2013 analýza astronomických dát získaných pomocou sondy Kepler III, ktorá odhalila vo vesmíre množstvo objektov podobných našej Zemi. Možnosť, že život existuje aj mimo našej Zeme, je nová príležitosť, ale môže to byť aj existenčná hrozba pre ľudstvo. Aby sme v prípadnej konfrontácii obstáli, potrebujeme čo najlepšie chápať svet, ktorý nás obklopuje. Teší ma, že aj slovenskí vedci k tomuto porozumeniu prispievajú. Napríklad Peter Vršanský zo Slovenskej akadémie vied dal dohromady interdisciplinárny medzinárodný tím a s pomocou najmodernejších analytických metód odhalil dôležitosť švábov v ekosystéme druhohôr. Mal pritom šťastie, že svoj výskum môže financovať z projektu podporeného Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe výzvy z roku 2012. V tomto roku agentúra – zrejme vzhľadom na nedostatok prostriedkov pridelených zo štátneho rozpočtu – výzvu na podávanie žiadostí nezverejnila, čiže tohtoročné nápady šancu na Slovensku nedostanú. Noví Vršanskí buď rezignujú na ambíciu spraviť dieru do sveta, alebo sa do toho sveta presťahujú aj so svojím výskumom. Pre Slovensko to bude strata v oboch prípadoch.

Lukáš Diviš (28)

Lukáš Diviš, anketa, NEPOUZIVAT

volejbalista, Novosibirsk

Nazval by som ho prelomovým. Začal sa skvele, na jar som sa stal s Novosibirskom víťazom Ligy majstrov. Potom však prišlo zranenie a operácia kolena, ktorá ma prinútila premýšľať, čo so mnou bude ďalej. Navyše prišiel som o majstrovstvá Európy. Po 5-mesačnej pauze som sa však na jeseň dočkal ďalšieho veľkého úspechu. Na klubových majstrovstvách sveta sme obsadili skvelé druhé miesto. Celkovo som s končiacim sa rokom spokojný a zároveň zvedavý, čo mi prinesie nasledujúci.

Alena Karasová (48)

alena karasová, anketa, NEPOUZIVAT

správkyňa Trenčianskej nadácie, Trenčín

Rok 2013 bol pre mňa dobrý z mnohých dôvodov a vďačím za to ľuďom okolo seba. Jediné, čo si želám, je pokojný a vyrovnaný chod vecí. Nie vždy sa to darí. Moja práca v Trenčianskej nadácii mi vypĺňa veľký časový priestor, ale pretože ma baví, nerobí mi to problém. Navyše mi umožňuje stretnutia s úžasnými ľuďmi, mnohých z nich si prenášam aj do súkromného života, a to je to najlepšie, čo sa mi môže v živote diať.

Michaela Bartíková (27)

Michaela Bartíková, anketa, NEPOUZIVAT

ochranárka, Bratislava

Rok 2013 priniesol napríklad sprietočnenie bočného ramena Dunaja pri obci Sap. Voda tu začala po niekoľkých desaťročiach opäť prúdiť, prinášať živiny, potrebný kyslík. Do tohto roku bolo jediným voľne tečúcim ramenom na slovenskom úseku Dunaja Karloveské rameno v Bratislave… Podarilo sa tiež obnoviť po viac ako 50 rokoch tradičnú pastvu v Devínskej Kobyle a rezervácii Šúr, čím sa zlepšili podmienky pre ohrozené druhy motýľov a vzácne rastliny.

Martin Dlouhý (44)

Martin Dlouhý, anketa, NEPOUZIVAT

generálny riaditeľ TESCO STORES SR, a. s.

Rok 2013 bol pre mňa v osobnom živote rokom stabilizácie, počas ktorého som sa stihol na Slovensku zabývať. V práci to bol, naopak, rok plný zmien a nových projektov. Zmenou prešli stovky výrobkov našich vlastných značiek, zároveň s ich vylepšeniami sme pre ne spustili aj Garanciu 100-percentnej spokojnosti. Rozšírili sme službu Tesco Potraviny domov z Bratislavy do ďalších miest a sprístupnili sme ju tak až pre 1,4 milióna Slovákov. Zároveň sme pridali i službu Klikni & Vyzdvihni. Tesne pred Vianocami ma potešil aj aktuálny úspech Tesco Mobile, ktorý dosiahol hranicu 100-tisíc zákazníkov.

Jana Képešová (41)

Jana Képešová, anketa, NEPOUZIVAT

charitatívna pracovníčka, Šahy

Pre mňa bol rok 2013 veselým rokom. Po dvanástich mesiacoch som sa opäť videla s mojou dvadsaťročnou dcérou Viktóriou, ktorá žije v Nemecku, kam odišla za prácou. Na návštevu domov prišla v septembri. A spolu sme boli aj na Vianocev. Tešila som sa na ňu nielen ja, ale aj moja druhá dcéra 16-ročná Veronika.

Miroslav Maťaščík (64)

Miroslav Maťaščík, anketa, NEPOUZIVAT

hlavný projektant mosta Apollo a Starého mosta, Bratislava

V roku 2013 sa stal "malý zázrak“ – začína sa výstavba Starého mosta v Bratislave. Po rokoch zmarených snáh "sa našli“ peniaze na stavbu, ktorá odolala nie vždy kompetentným tlakom politikov, architektov či iných „prajníkov“. No keďže sa stratilo veľa času, bude obnova mosta pod veľkým tlakom – termínovým aj finančným. Držme teda Starému mostu palce, aby bol čoskoro nový!

Ivan Galád (50)

ivan galád, anketa, NEPOUZIVAT

tréner futbalových reprezentantov do 21 rokov, Bratislava

Zdravotne bol priemerný, v práci príjemný. Futbalovo ho považujem za úspešný, lebo som v ňom zažil viac radosti ako smutných chvíľ.

Andrea Puskailer (36)

Andrea Puskailer, anketa, NEPOUZIVAT

generálna riaditeľka Kúpeľov Trenčianske Teplice

Rok s trinástkou na konci bol pre Kúpele Trenčianske Teplice a aj pre mňa ako generálnu riaditeľku úspešný. Podarilo sa nám otvoriť nový trh a získať mnoho klientov z Ruskej federácie, na čo sme mimoriadne hrdí. Verím, že tento pozitívny rok bude pokračovať aj v tom novom, v ktorom plánujeme nové investičné aktivity. Tie opäť zvýšia komfort našich klientov a pre ich spokojnosť budeme pokračovať v rozširovaní voľnočasových aktivít a výletov, ktoré majú veľký úspech.

Marek Adamov (35)

marek adamov, anketa, NEPOUZIVAT

Stanica Záriečie, OZ Truc sphérique, záchrana neologickej Synagógy, Žilina

Príbeh 2013. Desať rokov na Stanici Žilina-Záriečie. Štyri roky od svadby (ktorá bola tiež na Stanici). Ráno vstať, káva-cigareta (radosť), obliekať deti, jasle, škôlka. Potom výber – rekonštrukcia Novej synagógy alebo office na Stanici (väčšinou to prvé). Boj o každé euro, zbierka, zbierka, zbierka, sponzori, granty, benefície. Výkriky a výzvy na podporu. Poďakovania a ďakovania. Veľa práce. Pocit zmyslu. Večer málo doma (ďakujem Denisa). Nový bicykel a nové zážitky. Nové skúsenosti, nové vízie, …a stále Nová synagóga. A nová Stanica?

Karol France (59)

Karol France, anketa, NEPOUZIVAT

obchodný sládok, Hurbanovo

V súkromí prežívame aktuálne ťažšie obdobie, musíme sa postarať o moju chorú mamičku a, žiaľ, nepôjde to inak, len umiestnením do domova sociálnych služieb, kde sme ju už aj zobrali a všetci si zvykáme na novú situáciu… Syn si našiel, zdá sa, trvalejšie zamestnanie v Bratislave, druhý sa kvalifikoval na paralympiádu do Soči.

Michal Sýkora (60)

Michal Sýkora, anketa, NEPOUZIVAT

starosta obce Štrba

Rok 2013 bol jedným z najzložitejších rokov vo funkcii starostu. Náročný bol aj v samospráve. Podarilo sa nám veľa aktivít na Štrbskom Plese a teší ma, že ľudia majú dobrý pocit. Medziročne stúpol aj počet turistov o dvadsať percent, stúpa aj počet jednodňových turistov. Reagujeme na to, čo ľudia hovoria alebo píšu, či už pozitívne, ale aj negatívne. Snažíme sa naprávať nedostatky, ktoré si my nemusíme všimnúť, ale turisti to vnímajú inak. Našťastie zdravotne som v poriadku a budem sa snažiť pokračovať v začatých aktivitách aj naďalej.

Mária Veselková (43)

Mária Veselková, anketa, NEPOUZIVAT

nezamestnaná, Nová Ves, okres Veľký Krtíš

Bol to pre mňa a moju rodinu veľmi ťažký rok. Ja som zostala bez roboty a rodina bez príjmu. Dostali sme sa do dlhov a hrozilo, že zostaneme bez elektriny a vody. A že naše dve deti nebudú môcť nastúpiť do školy. V najhoršom nám však pomohli známi aj cudzí ľudia. Rok sa pre mňa končí poznaním, že aj keď je doba ťažká, stále v nej žije dosť dobrých a prajných ľudí, ktorí neváhajú človeku pomôcť.

Jozef Karabelly (55)

Jozef Karabelly, anketa, NEPOUZIVAT

živnostník na dôchodku, Banská Štiavnica

Rok bol pre mňa významný v tom, že som v ňom dosiahol 55. rok života a stal výsluhovým baníckym dôchodcom. Inak sa v ňom nič významnejšie nestalo. Niečo sa podarilo, niečo nie. Taký normálny rok.

Vladimír Výbošťok (66)

Vladimír Výbošťok, anketa, NEPOUZIVAT

atlét veterán, Banská Bystrica

Rok, ktorý sa končí, považujem za úspešný, no aj smolný a smutný zároveň. Úspešný preto, že sa mi darilo na podujatiach veteránov v atletike. Na svetových veteránskych hrách v Turíne som získal tri zlaté medaily. Bez kovov som sa domov nevrátil ani z halových majstrovstiev Európy v San Sebastiane či z majstrovstiev sveta veteránov v Brazílii, kde som skončil tretí v skoku do diaľky. V marci som bol vyhlásený za najlepšieho veterána Európy a podobné ocenenie som získal aj v Banskej Bystrici. Smolný bol tento rok preto, že na spomínanom šampionáte v Brazílii som sa zranil a nemohol súťažiť v mojej obľúbenej disciplíne behu na 100 metrov a aj v dvojstovke som kvôli zdravotným obmedzeniam skončil len siedmy.

Peter Gelle (29)

Peter Gelle, anketa, NEPOUZIVAT

kajakár, Trenčín

Bol to zvláštny rok. Po prvých výsledkoch veľa ľudí nado mnou zlomilo palicu. Vypadol som zo štvorkajaka, neverili mi. Dosť sme si s trénerom vytrpeli pri hľadaní optimálnej formy, ale na majstrovstvách sveta som si všetko vynahradil. Vďaka dvom siedmym miestam v Duisburgu som sa upokojil. Odvtedy sa cítim celkom inak a pozitívne naladený som sa pustil do prípravy na novú sezónu.

Rudo Patrnčiak (54)

rudo patrnčiak, anketa, NEPOUZIVAT

muzikant, riaditeľ kultúrneho strediska, Terchová

Rok 2013 bol nielen pre mňa, ale pre celú našu obec Terchová výnimočný. Slávili sme 325 rokov od narodenia a pripomenuli sme si 300 rokov od popravy nášho rodáka, Juraja Jánošíka. Taktiež uplynulo 295 rokov od narodenia ďalšieho významného rodáka Adama Františka Kollára, ktorého nazývali tiež aj Slovenský Sokrates. V rámci 24. ročníka Cyrilometodských dní v Terchovej sme si dôstojne pripomenuli 1¤150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie. 5. decembra 2013 v azerbaj­džanskom Baku bola Terchovská muzika zapísaná do celosvetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Ďakujem za tieto dary.

Richard Gonda (19)

richard gonda, anketa, NEPOUZIVAT

automobilový pretekár, Banská Bystrica

V tomto momtente môžem povedať, že tento rok bol mimoriadne úspešný. Počas neho by som skôr tvrdil, že bol veľmi náročný. Rovnako, ako ja sa snažili aj všetci v mojom okolí. Pre všetkých je môj majstrovský úspech v európskom seriáli Formula 3 Open Cup akýmsi zadosťučinením. Pred sezónou sme nečakali, že sa nám to môže podariť. Na rok 2013 určite tak ľahko nezabudnem.

Pavel Zajac (45)

pavel zajac, anketa, nepoužívať

starosta, Ľubietová

Zo súkromného hľadiska to bol taký všedný či bežný rok. Nezažil som v ňom žiadne výnimočné pozitívne či negatívne situácie. Prežil som ho prácou. Z pohľadu starostu to však bol ťažký rok. Situácia na Slovensku sa v mnohom zhoršovala a obce to pociťovali vo svojich finančných možnostiach. Z tohto pohľadu sa obávam, že optimistickejší nebude ani budúci rok.

Anastasia Sidiropoulou (21)

Anastasia Sidiropoulou, anketa, NEPOUZIVAT

študentka, účastníčka finále Miss Universe, Bratislava

Bol to pre mňa veľmi šťastný a tvorivý rok. Mala som úspešné obdobie na Univerzite Komenského, kde študujem štvrtý ročník zubného lekárstva. Bola som poctená, že som reprezentovala svoju krajinu Grécko na svetovej súťaži Miss Universe. Bol to pre mňa veľký zážitok a moja rodina aj krajina boli na mňa hrdí. V novom roku si želám, aby sa Grécko naďalej rozvíjalo a dalo mladým ľuďom nádej a príležitosť, aby zostali v krajine a pomohli jej ekonomike, pretože ľudí v Grécku hlboko zasiahla kríza. Zo všetkého najviac však prajem ľuďom na Slovensku, v Grécku a na celom svete, aby boli zdraví a na život sa pozerali s optimizmom.

Hupsov šlabikár Lipka

anketa, hupsov šlabikár, NEPOUZIVAT

učebnica, Bratislava

Počmáraný, poškrtaný, machuľový… Vytrhali zo mňa listy a poslali ma na prevýchovu. Žubajík sa odsťahoval a Žigmund s mamou si hľadajú nový šlabikár.

Milan Kolcun (44)

Milan Kolcun, anketa, NEPOUZIVAT

učiteľ a turistický sprievodca, Košice

Z môjho hľadiska bol rok 2013 mimoriadne úspešný, pestrý a zaujímavý. Množstvo turistov v Košiciach i pribúdanie ľudí na potulkách mestom, ktoré sú podujatím pre Košičanov, spôsobilo, že na gymnáziu učím už len na polovičný úväzok. Uvoľnený čas venujem aj príprave novej košickej talkshow Bez šepkára, kde som režisérom, scenáristom i moderátorom. Teší ma, že rok 2013 priniesol do Košíc toľko turistov ako nikdy predtým, a najmä, že ich záujem neutícha ani po sezóne.

Vladimír Sirotka (65)

Vladimír Sirotka, anketa, NEPOUZIVAT

prezident Slovenskej asociácie malých podnikov, Bratislava

Osobne som v tomto roku prežil drobné zdravotné problémy a rodinné starosti. V súkromí som s rokom 2013 spokojný, ale v pracovnej oblasti sme my malí podnikatelia mali veľa trápení. Najviac nás zasiahlo neustále zvyšovanie finančného zaťaženia zo strany vlády. Teda zvýšenie daní z príjmu, miestnych daní z nehnuteľností, motorového vozidlá, odvodov. V budúcom roku nás nepríjemne zasiahne rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Mali podnikatelia nie sú súčasťou sociálneho dialógu, ale tieto dohody sa na nás budú automaticky vzťahovať. Chápeme to ako rozhodnutie o nás bez nás.

Ivan Kubík (56)

ivan kubík, anketa, NEPOUZIVAT

architekt Stavby roka 2013, Bratislava

So zadosťučinením som sa zúčastnil na kolaudácii viacerých objektov areálu Centrál. Pre mňa sa uzavrela jedna etapa môjho života, ktorá kalendárne trvala sedem rokov, ale biologicky 14, ak rátam aj noci. Bola to etapa, ktorá sa skončila s dobrým pocitom, že sa to ľuďom páči. A tiež si to užívam, chodím sa tam kúpať a pozerať do záhrady, ktorú som vytvoril na streche areálu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #Silvester #bilancovanie #rok 2013