VIA IURIS vyzýva rezort spravodlivosti, aby súdy zverejňovali verdikty

Združenie VIA IURIS vyzýva ministerstvo spravodlivosti a súdy, aby odstránili podľa neho nezákonný stav a zabezpečili zverejňovanie súdnych rozhodnutí tak, ako to požaduje zákon.

19.12.2013 18:57
debata (3)

Práve zverejňovanie súdnych rozhodnutí je podľa organizácie základnou podmienkou verejnej kontroly rozhodovania súdov a prispieva k otvorenosti súdnictva. „Zistili sme, že veľké množstvo rozhodnutí najvyššieho súdu nie je zverejnené, čo je v rozpore so zákonnou povinnosťou. Z odpovedí súdov a ministerstva, ktoré nám boli zaslané, nie je jasné, či rozhodnutia zverejňujú samotné súdy alebo súdy iba zasielajú svoje rozhodnutia na zverejnenie ministerstvu. Výsledok je však taký, že zverejňovanie súdnych rozhodnutí nefunguje,“ vysvetlil spolupracujúci právnik VIA IURIS Imrich Vozár.

VIA IURIS dlhodobo monitoruje zverejňovanie súdnych rozhodnutí. Od začiatku roka 2012 ustanovil zákon povinnosť súdov zverejňovať takmer všetky právoplatné rozhodnutia na internete, a to konkrétne na webovej stránke, prevádzkovanej ministerstvom spravodlivosti. Napriek jasnej zákonnej povinnosti verejnosti nie je dostupné množstvo rozhodnutí Najvyššieho súdu SR, upozornilo združenie.

Počas dlhodobého monitoringu VIA IURIS zistila, že za rok 2013 nie je zverejnená väčšina rozhodnutí najvyššieho súdu, týkajúcich sa posudzovania zákonnosti činnosti úradov. Tieto rozhodnutia sú zverejňované iba v minimálnej miere. VIA IURIS podanými žiadosťami o informácie zistila, že zverejňovanie súdnych rozhodnutí najvyššieho súdu by mali robiť krajské súdy. Platí pravidlo, že rozhodnutia druhostupňového najvyššieho súdu sa doručujú prvostupňovým krajským súdom, ktoré by ich mali zverejňovať.

„Niektoré krajské súdy však vo svojich stanoviskách uvádzajú, že súdne rozhodnutia zasielajú ministerstvu spravodlivosti na zverejnenie, ale ministerstvo tvrdí, že žiadne rozhodnutia od krajských súdov nedostáva a iba zabezpečuje prevádzku webstránky,“ uviedla VIA IURIS. Výsledkom takto nejasnej situácie je, že na webstránke nie sú zverejnené mnohé rozhodnutia, ktoré by tam mali byť.

Ak sa nedostatky v systéme zverejňovania týkajú aj rozhodnutí okresných a krajských súdov, je podľa nej pravdepodobné, že okrem rozhodnutí najvyššieho súdu nie je zverejnených ani množstvo rozhodnutí okresných a krajských súdov. Pre verejnú kontrolu súdov alebo pre prácu právnikov ako aj samotných sudcov je potrebné poznať vydané súdne rozhodnutia v jednotlivých oblastiach práva. Kľúčové sú práve rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Tvrdenia jednotlivých súdov o tom, aký je počet rozhodnutí určených na zverejnenie, sa podľa VIA IURIS líšia od počtu reálne zverejnených rozhodnutí.

VIA IURIS preto vyzýva Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré má podľa zákona kontrolovať to, ako si krajské súdy plnia zákonné povinnosti, aby odstránilo nezákonný stav a zabezpečilo zverejnenie všetkých právoplatných súdnych rozhodnutí v súlade so zákonom. „Jednotlivé súdy ako aj ministerstvo spravodlivosti by mali ísť príkladom v dodržiavaní zákona. Nezverejňovanie rozhodnutí môže byť dôvodom pre ďalšie znižovanie verejnej dôvery v súdnictvo, ktorá je už v súčasnosti veľmi nízka. Ide tu o porušovanie zákona, ktorý zabezpečuje verejnú kontrolu súdov občanmi,“ uviedol Milan Šagát, poverený riadením VIA IURIS.

Ministerstvo spravodlivosti v reakcii na výzvu upozornilo, že povinnosť zverejňovať súdne rozhodnutia majú podľa legislatívy súdy. „Úlohou MS SR v tejto oblasti je vytvoriť reálne predpoklady na realizovateľnosť tejto povinnosti, teda zabezpečiť fungovanie portálu, na ktorom súdy rozhodnutia zverejňujú,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Anonymizácia a následné zverejňovanie súdnych rozhodnutí v súčasnosti robia súdy manuálne, čo si vyžaduje zapojenie pomerne významného množstva administratívnych kapacít súdov.

Podľa Donevovej súdy nie sú schopné zabezpečiť túto povinnosť včas vzhľadom na vyťaženosť svojich zamestnancov, ktorí zabezpečujú aj iné pracovné úlohy. „Chyba teda nastala pri prijímaní tohto zákona bývalou ministerkou, pretože neboli vytvorené dostatočné technické a personálne predpoklady pre zverejňovanie,“ dodala hovorkyňa.

Ministerstvo spravodlivosti predložilo ministerstvu financií žiadosť o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ na financovanie informačného systému na automatické zverejňovanie súdnych rozhodnutí. Teraz čaká na výsledok schvaľovacieho procesu žiadosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #súdy #VIA IURIS