V mestách sa rozhoreli sviečky proti extrémizmu

Dôrazné Nie fašizmu a extrémizmu sa v podvečer aj v deň nástupu Mariana Kotlebu za župana Banskobystrického kraja rozhodli povedať občianski aktivisti na Slovensku či v Česku.

20.12.2013 19:39
BANSKÁ BYSTRICA: PovstaNIE proti extrémizmu Foto: ,
Sviečkové protestné zhromaždenie proti neznášanlivosti a extrémizmu PovstaNIE pred budovou Banskobystrického samosprávneho kraja.
debata (74)

V rôznych mestách sa konalo na námestiach podujatie nazvané PovstaNIE, počas ktorého zapaľovali ľudia sviečky a odkazovali tak, že agresívna politika, ktorú podporuje Marian Kotleba a jeho ľudia, nemá miesto v civilizovanej spoločnosti.

Myšlienka sa zrodila v Čechách a medzi aktivistami sa šírila po sociálnych sieťach. Ľudia mali protestovať na miestach, ktoré sú pomenované po SNP, zapálením sviečky. Kotleba sa totiž dostal do vedenia kraja, ktoré bolo centrom SNP. A v čase, keď bol vodcom Slovenskej pospolitosti, nazval túto významnú historickú udalosť „protislovenským boľševickým pučom“. Vo štvrtok večer sa tak symbolické povstanie konalo v Prahe, Brne, Ostrave, Ústí nad Labem, pred slovenskou ambasádou vo Viedni a tiež vo viacerých slovenských mestách. V Žiline, Košiciach, Banskej Štiavnici, Moldave nad Bodvou a v Banskej Bystrici.

Organizátorovi sviečkového povstania v Banskobystrickom kraji Radovi Slobodovi je sympatický postoj občanov, ktorý prerástol rozmer regiónu. „Je dobré vedieť, že aj inde sú ľudia, ktorí sa neboja vyjadriť svoj postoj k extrémizmu a že sú pripravení sa v tejto veci aktivizovať,“ zdôraznil Sloboda. V Banskej Bystrici zapálilo sviečky niekoľko desiatok ľudí na Námestí SNP, symbolicky pred sídlom župy, ktorej od piatka predsedá Kotleba. Po krátkom a tichom proteste sa rozišli domov.

Akciu podporili na Námestí maratóncov mieru aj Košičania. Podľa organizátorky Michaely Šedovič vyjadrili ňou znepokojenie nad situáciou v Banskobystrickom kraji, ktorá nastala po župných voľbách. „Aj touto formou sme chceli vyjadriť solidaritu obyvateľom kraja, do čela ktorého nastupuje človek so známou minulosťou,“ podčiarkla.

V deň nástupu Kotlebu do funkcie župana sa rozhodli urobiť podobné stretnutie aj aktivisti v Bratislave. Konalo sa na Námestí SNP. „My sme sa v podobnom duchu aktivizovali hneď po novembrových voľbách, v ktorých zvíťazil Marian Kotleba, a cítili sme povinnosť pridať sa aj k tejto iniciatíve. Chceli sme poukázať na fakt, že na čelo župy sa dostal človek, ktorému sú blízke ideály fašizmu,“ zdôraznil organizátor Róbert Mihály.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #povstanie #extrémizmus #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj