Na horách fúka silný vietor a trvá malá hrozba lavínových zosuvov

Vo vysokohorskom teréne fúka veľmi silný vietor a trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom službukonajúci špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Milan Lizuch.

24.12.2013 10:23
debata

Snehová pokrývka má vo všeobecnosti dobrú stabilitu a nosnosť. Uvoľnenie lavín hrozí len pri neprimerane veľkom dodatočnom zaťažení povrchu predovšetkým južne orientovaných a slnkom osvietených strmých svahov. Z voľného prachového snehu sa môžu výnimočne tvoriť menšie samovoľné lavínové zosuvy.

Počasie na horách ovplyvňoval ráno prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Väčšinou bolo už zamračené, miestami hmlisto či ešte polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od –4 do +3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal búrlivý vietor rýchlosťou do 65 km/h, v nárazoch dosahoval viac ako 100 km/h.

Nový sneh už dlhšie nepripadol a starší je stále rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Vietor sfúkal hrebene až na tvrdý podklad. Striedanie nočných mrazov a denného oteplenia vytvára na mnohých svahoch nebezpečné ľadové plochy. Niektoré severne orientované svahy majú ešte prachový snehový povrch.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hory #vietor #sneh #Lavína