Načelník generálneho štábu Vojtek poprel odchod z funkcie

Peter Vojtek zatiaľ zostáva na poste náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Informácie o svojom odchode označil za dezinformácie.

27.12.2013 11:18 , aktualizované: 17:12
Peter Vojtek, náčelník Generálneho štábu... Foto:
Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.
debata (10)

Poprel aj údajné nezhody s ministrom obrany Martinom Glváčom. „Moja komunikácia s ministrom obrany vždy bola a aj je veľmi korektná a preto ma zverejnené informácie zaskočili. V súčasnosti sa sústreďujem na realizáciu plánov nadchádzajúceho výcvikového roka, ktorý je pred nami. Vyžaduje si to z mojej strany plné sústredenie a nasadenie, preto moje aktivity sústreďujem hlavne týmto smerom. Výkon mojej funkcie je náročný, napriek tomu vo funkcii mienim zotrvať, kým mi to zdravotný stav bude dovoľovať,“ povedal pre Pravdu.

Peter Vojtek velí Generálnemu štábu od decembra 2011. Informácia o jeho odchode sa objavila v Hospodárskych novinách. Krátko potom sa k nej vyjadril aj bývalý náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík, ktorý to označil za prekvapujúce. „Poznám generála Vojteka a viem, že je to veľmi skúsený, rozumný, rozhľadený a veľmi zodpovedný človek. Čo presne ho k tomu viedlo, neviem, ale rozhodnutie určite muselo prísť po dlhom zvažovaní všetkých pre a proti,“ hovorí Bulík. Keďže človeka do funkcie náčelníka vyberajú spomedzi mnohých kandidátov a vopred vie, že to bude na štyri roky, podľa Bulíka každý kandidát k tomu pristupuje tak, že chce funkciu zastávať čo najlepšie počas celého voleného obdobia.

Náčelníka Generálneho štábu vymenúva do funkcie prezident na návrh vlády na štvorročné obdobie. Najvyšší veliteľ armády vydáva vojenské rozkazy a plánuje vojenské operácie. Náčelník velí aj slovenským vojakom, ktorí pôsobia v rámci medzinárodných spoločenstiev v zahraničných misiách.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Peter Vojtek