Richter už má zoznam prác

Ministerstvo práce má už jasnejšie v tom, ako si bude treba od januára zaslúžiť vyplatenie dávky v hmotnej núdzi. V novom roku bude musieť každý odkázaný človek vykonávať ponúknuté pracovné aktivity v rozsahu 32 hodín mesačne, inak môže o prísť o základnú dávku vo výške 61,60 eura.

27.12.2013 14:00
Ján Richter Foto: ,
Minister práce Ján Richter
debata (24)

Šéf rezortu práce Ján Richter sa so samosprávami dohodol na zozname 20 prác, ktoré budú obce ľuďom ponúkať. Patrí k nim údržba a úprava verejnej zelene, udržiavanie čistoty na verejných priestranstvách, oprava chodníkov a budovanie nových, čistenie lesov a zelených plôch, pomoc pri likvidácii nelegálnych skládok, ale aj vykonávanie dozoru v základných školách či na priechodoch pre chodcov. „Nie sú tam zatiaľ zahrnuté zveľaďovacie práce, ako sú nátery rôznych plôch alebo údržba detských ihrísk a cintorínov. Obce preto z nášho pohľadu majú čo ponúknuť,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč.

Koordinovanie týchto aktivít by malo byť úlohou úradov práce, ktoré na to v priebehu budúceho roka zamestnajú 840 nových ľudí. Má ísť napríklad o úradníkov, ktorí prídu o pôvodnú prácu pre reformu štátnej správy ESO. Ak by sa stalo, že niektorá obec by mala priveľa poberateľov a nebola by schopná poskytnúť dostatok práce, bude sa podľa Richtera riešiť individuálne.

Richter tiež zdôraznil, že práce nemajú byť trestom pre najchudobnejších, ale cestou. Ak sa im bude dariť, časom by mali mať možnosť zarobiť si raz toľko peňazí. Keďže však zákon ráta s prechodným obdobím do júla, na dávku ľudia začnú pracovať až o niekoľko mesiacov, aj to len postupne.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #minister práce a sociálnych vecí #dávky v hmotnej núdzi