Mŕtvi Slováci pracovali v elitnej jednotke, sne vojakov

Dvojica slovenských vojakov, ktorí v piatok zahynuli v Afganistane, patrila k elitnému 5. pluku špeciálnych síl v Žiline.

27.12.2013 20:48
debata (18)

Pre mnohých príslušníkov ozbrojených síl je služba v tejto jednotke splnením sna a vrcholom vojenskej kariéry. Pluk tzv. paraganov alebo Červené barety sa riadi mottom Crescid in adversis virtus – V ťažkostiach statočnosť rastie. Výber do tohto pluku je extrémne náročný. Môžu sa prihlásiť len ostrieľaní vojaci, ktorí už majú v armáde niečo odkrútené. Neraz už v prvý deň výberu takmer polovica záujemcov odstúpi a zazvoní si na zvon uprostred kasární.

Kto vydrží a zaradí sa do jednotky, je potom cvičený na najnáročnejšie a takmer výlučne tajné operácie s vysokým fyzickým a psychickým tlakom. Podnikajú ich malé, špeciálne organizované jednotky Síl pre špeciálne operácie (Special Operation Forces – SOF). „Jednotky SOF sú schopné dokončiť misiu proti strategickým a operačným cieľom s použitím špecializovaného výstroja a výzbroje a s aplikáciou nekonvenčných taktík. Tieto unikátne schopnosti SOF doplňujú konvenčné sily,“ formuluje svoje úlohy veľmi všeobecne 5. pluk špeciálneho určenia.

SOF sa zameriavajú na špeciálny prieskum, pozostávajúci najmä z priameho pozorovania cieľa na nepriateľskom, nedostupnom alebo politicky citlivom teritóriu. Robia úderné akcie – precízne operácie, ktoré zvyčajne majú obmedzený záber a trvanie. Zahŕňajú aj plánovaný ústup z bezprostrednej blízkosti objektu. Poskytujú vojenskú asistenciu na podporu vlastných síl v celom spektre konfliktu. Neoddeliteľnou súčasťou úloh síl pre špeciálne operácie je príprava vybraných jedincov v stanovených odbornostiach, schopných plniť úlohy špeciálnych operácií alebo plniť jednorazové zvláštne úlohy. Súčasťou výcviku a špeciálnej prípravy je činnosť zameraná na potieranie najrôznejších teroristických aktivít.

Aj takýchto tvrdých ľudí dnešná tragédia v Afganistane zobrala. „Nešťastie, ktoré sa v piatok stalo našim dvom priateľom a kolegom v Afganistane, sa nás hlboko osobne a profesionálne dotklo. Sme malá komunita, rodina úzko špecializovaných profesionálov síl pre špeciálne operácie, v ktorej každý každého pozná. Chceme rodinám našich chlapcov vyjadriť účasť nad stratou ich najbližších,“ uviedol hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

Príslušníci 5. pluku pôsobia v Afganistane od septembra 2011, aktuálne ich tam je do desať. Po novom roku by mala pribudnúť približne dvadsiatka. Tento tím bude mať na starosti výcvik afganských špeciálnych síl, čomu sa čiastočne venoval aj doteraz. Vojaci špeciálnej jednotky mali na starosti aj sprevádzanie konvojov, zadržiavanie nebezpečných osôb, likvidáciu odhalenej munície či zneškodnenie plných muničných skladov. Môžu byť nasadení v celom priestore operácie ISAF. Konkrétnu lokalitu ich pôsobenia nezverejňujú.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vojak #misia #5. pluk špeciálnych síl