Počasie zimným športom stále nepraje

Počasie v závere roka zimným športom na Slovensku stále nepraje. Aj v sobotu sú na horách teploty vysoko nad nulou.

28.12.2013 11:19
lyzovanie,prazdniny,vysoke tatry,sneh,jakubkova... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Ako ďalej uviedla Ľubica Styková z Holiday Info, podľa predpovedí meteorológov sa situácia nemá výrazne zmeniť ani najbližšie tri dni. Na zjazdovkách, ktoré sú momentálne v prevádzke sa nachádza v priemere 20 až 30 cm technického snehu, len v niektorých lokalitách je to o 10 cm viac.

Lyžiarske podmienky sú dobré až obmedzené, na niektorých svahov ešte veľmi dobré. Pre nevyhovujúce podmienky je prevádzka prerušená napríklad na Kohútke a Čertove v Javorníkoch, na Janovkách v Zuberci, v Liptovskej Tepličke, na Šachtičkách, Látkach aj v Hornom Vadičove. Aktuálne je v prevádzke do 70 lyžiarskych stredísk a upravených 210 až 220 lyžiarskych svahov.

Vo väčšine areálov je prevádzka čiastočná. Stále dobrá lyžovačka je napríklad vo východoslovenských strediskách Litmanová, Drienica, Levočská dolina a Makovica – Nižná Polianka, v stredoslovenských a tatranských areáloch Strednica – Ždiar, Ski Bachledova, Donovaly, Jasenská dolina, Tále aj Selce – Čachovo ako aj v strediskách na Orave a Kysuciach ako Veľká Rača, Oravská Lesná, Oravský Podzámok aj Ski Krušetnica. Pozor i v sobotu na silný vietor, ktorý môže spôsobiť odstávku niektorých dopravných zariadení vo vyšších nadmorských výškach.

Vo vysokohorskom teréne trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Ráno bolo na horách takmer všade zamračené, na mnohých miestach sa vyskytovala nízka oblačnosť alebo hmla, vo Vysokých Tatrách bolo ešte jasno až polojasno. Oteplenie stále trvá. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od –1° C do +6° C. Vietor sa nad ránom opäť rozfúkal. Ráno na hrebeňoch fúkal už čerstvý až prudký vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 60 km/h., v Nízkych Tatrách a v Malej Fatre miestami až búrlivý s rýchlosťou do 70 km/h.

Za posledných 24 hodín niekoľko cm nového snehu pripadlo len v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. Ako upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej , vplyvom vetra je sneh nerovnomerne rozmiestnený. Hrebeňové partie sú vyfúkane na trávnatý alebo skalnatý podklad, pričom sneh je uložený do žľabov a múld.

Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 20 do 75 cm. Snehová pokrývka je na väčšine svahov z rána nosná a zmrznutá, prípadne sa na nej vyskytuje kôra. Po striedaní nočných záporných a denných kladných teplotách vzduchu sa hlavne z rána vytvárajú hlavne na južných svahoch zmrznuté až ľadové plochy. V priebehu dňa sneh odmäkne.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na väčšine svahov dobre stabilizovaná a uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä na strmých svahoch. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín na strmých svahoch. Stredné až veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Vianoce #lyžovanie #Lavína