November 2013: Slovensko zaskočil extrémizmus v župných voľbách

Jesenné regionálne voľby sa skončili podľa očakávaní - s výnimkou prekvapujúceho výsledku v Banskobystrickom kraji, kde kandidáta Smeru na župana Vladimíra Maňku porazil prívrženec extrémizmu Marian Kotleba.

30.12.2013 06:40
voľby, VÚC Foto: ,
Regionálne voľby 2013 sú v poradí šštvrtými voľbami od vzniku SR.
debata (4)

Ten je známy svojimi oslavnými názormi na vojnový slovenský štát počas druhej svetovej vojny či xenofóbnymi postojmi k Rómom.

Politici boli jeho víťazstvom zjavne zaskočení, nepočítali s tým, že by mohol uspieť. Pred druhým kolom citeľne chýbalo vzopätie občianskej spoločnosti, slabý bol hlas mimovládneho sektora a aj sami politici podcenili vážnosť situácie v regióne. Kým časť politických strán KDH, Most-Híd i SNS sa jasne postavila za Maňku, krajská organizácia SDKÚ i SaS ho odmietli podporiť.

Politológ Michal Horský zhodnotil, že slovenské politické elity nezvládli fenomén politického extrémizmu a ani netušia, do akej miery môžu uškodiť spoločnosti ako celku. „Tradičné strany sa uzatvorili do bludného kruhu vlastných problémov a neuvedomujú si, že u nás i vo svete sa na politickej scéne presadzuje nový jav tzv. antipolitika,“ varoval Horský.

Dôvodov, prečo uspel vo voľbách za župana extrémista, bolo viac. V povolebných analýzach sa však často spomínala vysoká nezamestnanosť v regióne a chudoba. Kotlebove hlasy dostali tiež prívlastok, že sú protestné.

V ďalších regiónoch sa voľby skončili bez prekvapení. V Trnavskom kraji obhájil post župana Tibor Mikuš, v Nitrianskom Milan Belica, v Žilinskom Juraj Blanár, v Prešovskom Peter Chudík a v Košickom Zdenko Trebuľa. Novým županom v Trenčianskom kraji sa stal Jaroslav Baška. Za staronového župana v Bratislavskom kraji ľudia opäť zvolili šéfa SDKÚ Pavla Freša. Inak kandidáti z parlamentných pravicových strán prepadli. Ukázalo sa, že nedokázali prísť s osobnosťami, ktoré by viac zaujali.

V prvom kole volieb si občania volili aj poslancov župných parlamentov. Najúspešnejšou stranou sa stal Smer. Z celkových 408 kresiel v ôsmich krajoch získal 161 mandátov, čo bolo o 23 viac ako pred štyrmi rokmi. Prepad postihol SDKÚ, z 58 kresiel klesla na 32, naopak, KDH bolo úspešné, má 57 poslaneckých kresiel. Lepšie výsledky KDH boli dané aj novou situáciou v Nitrianskom kraji. Rozpadla sa tam totiž tzv. slovenská koalícia, ktorej súčasťou už nebola SDKÚ. Kresťanskí demokrati preto získali v koalícii so Smerom lepšie postavenie.

Smer ovládol v troch krajoch župné parlamenty sám, v ďalších štyroch spoločne s koaličnými partnermi. Jedinou výnimkou je Bratislavský kraj, kde vládna strana utrpela ťažkú porážku. V bratislavskom regióne má Smer len jedného poslanca.

Opäť sa posilnil vplyv nezávislých poslancov. Stali sa druhými najúspešnejšími, je ich až 73. V Žilinskom kraji budú nezávislí kľúčovým zoskupením pri prijímaní rozhodnutí. Z 57 poslancov je nezávislých až 16. „Partokracia bujnie a ľudia sú nespokojní, ako sa strany prejavujú,“ komentoval po voľbách zisky nezávislých politológ Tomáš Koziak. Výhodou nezávislého postavenia poslanca je jeho sloboda pri rozhodovaní, keď sa nemusí prispôsobovať straníckym stanoviskám. Vplyv nezávislých je ešte silnejší, sú vážkou na váhach pri hlasovaniach. V roku 2001 ich bolo len 18, roku 2005 už 39 a roku 2009 už obsadili 55 kresiel.

Župné voľby sú tradične poznamenané nízkym záujmom voličov. V prvom kole bola účasť len 20,1 percenta. O dva týždne v druhom kole volieb prišlo županov voliť ešte menej ľudí, iba niečo vyše 17 percent. Výnimkou bol len Banskobystrický kraj, kde bola účasť o dve desatiny vyššia, 24,61 percenta.

Agentúra Polis v prieskume pre tlačovú agentúru Sita zistila, že až viac ako štvrtina ľudí pripisuje nízku účasť malému významu krajov pre život občana. Približne rovnaký počet ľudí uviedlo zbytočnosť existencie krajskej samosprávy. Viac ako 23 percent opýtaných uvádzalo slabú informovanosť o činnosti krajov. Viac ako 10 percent ľudí medzi ďalšie dôvody zaradilo zlé fungovanie krajov a tiež neznalosť kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #regionálne voľby 2013 #Marian Kotleba #ročenka 2013