Október 2013: Tretina detí zažila násilie

Prvý prieskum o násilí na deťoch za uplynulých vyše desať rokov priniesol prekvapujúce zistenia.

30.12.2013 06:41
chlapec Foto:
Tretina detí tvrdí, že zažili násilie.
debata

Približne tretina detí – 36 % – zažila alebo zažíva v rôznej forme pocit ubližovania, ponižovania či ohrozenia. Prieskum sa robil v 148 školách po celom Slovensku medzi 1 560 deťmi z 8. a 9. ročníka základných škôl. Tie v anonymne vypĺňanom dotazníku priznávali odpovede, ktoré svedčili o tom, že najčastejšie bývajú vystavené fyzickému (23 %) a psychickému násiliu (21 %). Zanedbávanie sa ukázalo u 9 percent detí. Sexuálne zneužívanie – tak dotykové, ako aj bezdotykové – priznalo 7 percent detí.

Prieskum si dalo vypracovať ministerstvo práce a sociálnych vecí po vlaňajšom škandále, keď v bratislavskom byte polícia našla telo tri roky mŕtvej týranej Lucky. „Je to alarmujúce číslo,“ reagoval na výsledky prieskumu štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian. Výsledky prieskumu boli podkladom aj pre prípravu národnej stratégie ochrany detí pred násilím. V rámci nej sa pripravujú opatrenia na zlepšenie spolupráce rezortov pri vyhľadávaní detí, ktoré sú týrané alebo zneužívané, na zvyšovanie odbornosti ľudí, ktorí prichádzajú s týranými deťmi do kontaktu, či na vytváranie služieb pomoci pre deti, ktoré sú ohrozené násilím. „Nie je to len otázka pre rezort práce, je to celospoločenská téma. Aj tento prieskum by mal odštartovať diskusiu a otvoriť oči ľuďom, ktorí tvrdia, že niečo také tu neexistuje alebo, naopak, to berú ako kladivo na rodiny alebo deti. Dôležité je, aby ľudia vnímali, čo sa deje v spoločnosti, a aby sme vytvorili podmienky na to, aby k páchaniu násilia na deťoch nedochádzalo,“ povedal Burian.

Ďalšie udalosti októbra 2013:

Mier a chemické zbrane
Najslávnejšiu poctu na svete Nobelovu cenu za mier získala Organizácia pre zákaz chemických zbraní. Jej členom je aj Slovensko. Význam organizácie teraz spočíva pri ničení sýrskeho arzenálu.

Nová česká vláda
V parlamentných voľbách zvíťazila sociálna demokracia. Do vládnej koalcie sa rozhodla vstúpiť s hnutím ANO a s ľudovcami. Do kresla premiéra zamieril líder ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tragédia utečencov
Pri talianskom ostrove Lampedusa zahynulo takmer 400 Afričanov, ktorí sa chceli dostať do Európy. Utečenci boli Eritrejci a Somálci. Nešťastie znovu poukázalo na problémy s ilegálnym prisťahovalectvom.

Úrady sa preriedili
Obvodné úrady rôzneho zamerania od októbra hromadne zanikli. Nahradilo ich 72 okresných úradov, ktoré zastrešujú všetku agendu pôvodne roztrúsenú medzi úrady životného prostredia či cestnej dopravy a podobne. Prinieslo to sťahovanie úradov do spoločných priestorov i prepúšťanie. Takéto opatrenia majú pokračovať aj v budúcom roku. Reforma ESO má v ďalšej fáze ubrať z počtu organizácií štátu, ktoré sa majú rušiť, spájať i zlučovať.

zväčšiť Prezident Francúzska François Hollande (druhý... Foto: Pravda, Robert Hüttner
prezidentsky palac, gasparovic, francuzsky prezident François H Prezident Francúzska François Hollande (druhý zľava), prezident SR Ivan Gašparovič (tretí zľava) a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (štvrtý zľava).

Prezident Hollande na Slovensku
Prvýkrát v histórii samostatného Slovenska prišiel na oficiálnu návštevu francúzsky prezident François Hollande. Hlavnými témami jeho rokovaní s predstaviteľmi SR bola spolupráca v oblasti jadrovej energetiky a riešenie problematiky nezamestnanosti mladých ľudí.

Na Nobelovu cenu siahli aj Slováci
Nobelovu cenu za mier získala Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorej príslušníkmi sú aj traja Slováci – Ditta Cigániková, Katarína Grolmusová a Marián Ružovič. Slovensko má však na cene aj iný podiel, keďže experti z celého sveta, ktorých OPCW združuje, sa chodia školiť do školiacich stredísk v Zemianskych Kostoľanoch a Čereňanoch.

Chaos pri čipovaní
Všetci majitelia psov, mačiek a fretiek mali povinnosť začipovať svoje zviera do konca septembra. Poslanci v parlamente po uplynutí tohto termínu však nečakane odsúhlasili, že od Nového roka bude čipovanie len dobrovoľné. Dôvodom boli vysoké ceny za čipovanie u veterinárov.

Kandidát prilákal do kín rekordný počet divákov
Nový slovenský film Kandidát, ktorý vznikol na motívy rovnomennej knihy Michala Havrana a Maroša Hečka, prekvapil aj najväčších skeptikov. Atraktívnou formou nakrútená snímka, reflektujúca pozadie veľkej predvolebnej kampane, do kín prilákala rekordný počet divákov. Za prvé dva mesiace od premiéry ho v slovenských kinách videlo bezmála 80-tisíc divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #Ivan Gašparovič #Francois Hollande #ročenka 2013