Odchody a rozchody v parlamente

Necelé dva roky po voľbách je v parlamente 19 nezaradených poslancov zo 150. Súčasný poslanecký zbor sa tak v pomyselnej súťaži o najvyšší počet nezávislých zatiaľ priblížil k obdobiu druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

29.12.2013 15:00
parlament, vyslovenie nedovery premierovi,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Vtedy končil parlament s 26 nezávislými. Odchody poslancov postihli všetky opozičné strany okrem Mostu-Híd. Bez zmien je tiež klub vládneho Smeru.

„Keď je strana pri moci, tak ju drží pohromade spoločný záujem na vládnutí,“ zhodnotil jednotu klubu Smeru politológ Tomáš Koziak. Na celistvosť Smeru podľa Koziaka vplýva aj silnejšia stranícka disciplína ako v iných stranách. Tiež mediálna politika Smeru funguje podľa politológa tak, že nevidno vnútorné rozpory, aj keď tam sú. „Navonok o nich nehovoria a špinavá bielizeň sa neprepiera na verejnosti, ale doma,“ povedal Koziak.

Podľa neho ďalším faktorom je osobnosť lídra Roberta Fica, ktorý je rešpektovaný všetkými názorovými prúdmi v strane. Ako ďalej povedal, Fico pôsobí stmeľujúco a nie je dôvod na veľkú nespokojnosť. „Určite sú však namieste obavy z vnútorného pnutia, keď odíde z postu predsedu po prípadnom zvolení za prezidenta,“ zauvažoval politológ.

Predsedníčka klubu Smeru Jana Laššáková pripisuje stabilitu v radoch poslancov Smeru zodpovednosti za vládnu politiku. „Môžeme byť spokojní, aj keď prijímame vážne ekonomické rozhodnutia,“ uviedla Laššáková.

Odchody poslancov z opozičných klubov sa začali už po parlamentných voľbách ako priama reakcia na nespokojnosť s ďalším smerovaním politiky strán. „V opozícii je problematické udržať stranu jednotnú. Viacerí ľudia sú nespokojní s aktuálnou pozíciou a ak sa neberie do úvahy ani ich názor, tak popri vlastných ambíciách najskôr zakladajú rôzne platformy a po tom odchádzajú do iných politických subjektov alebo zakladajú nové,“ zhodnotil Koziak.

Klub KDH opustili Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, ktorí majú vlastnú stranu Nova. Radoslav Procházka odišiel z hnutia a kandiduje na post prezidenta. Podpredseda kresťanských demokratov Július Brocka povedal, že byť v opozícii znamená, že je čas na upratovanie a riešenie starých sporov, na ktoré nie je čas a nie je vhodné sa nimi zaoberať počas vládnutia. „V opozícii nie sú ani väzby medzi poslancami také pevné, ako keď je strana vo vláde. Nie je ani tlak na zodpovednosť za jednotu, aby sa nenarušila stabilita vlády,“ argumentuje Brocka.

S klubom SDKÚ sa nedávno rozlúčili traja poslanci Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová. Žitňanská bola pritom medzi voličmi strany najpopulárnejšia. Vlani neúspešne kandidovala na post predsedníčky SDKÚ, delegáti však dali prednosť Pavlovi Frešovi. SaS odišlo až päť poslancov na čele s Jozefom Kollárom, ktorí skončili v Lipšicovej Nove.

Ako sú rozložené sily v parlamente

  • Smer – 83 poslancov
  • Opozícia – 48 poslancov
  • Mimo klubov – 19 poslancov

Kollár bol tiež neúspešným protikandidátom Richarda Sulíka v zápase o post lídra SaS. Počet nezaradených poslancov sa zvýšil aj vďaka tomu, že klub Sulíkových liberálov zanikol. Novoprijatý zákon totiž stanovil podmienku, že v ňom musí byť aspoň 8 poslancov. Z klubu Obyčajných ľudí sa pobrali Alojz Hlina a Mariá Ritomská. Hlina sa rozlúčil po vzájomnej hádke s Igorom Matovičom. Hlina tvrdil, že sa nedá Matovičom urážať. Ritomská sa sťažovala, že Matovičovo hnutie funguje na princípe chaosu a že ju nútili dofinancovať poslaneckých asistentov. Matovičovci však tvrdili, že bola málo aktívna a patrila k najväčším absentérom.

Jediná opozičná strana Most-Híd si udržala klub v parlamente celistvý. „Najdôležitejšie je hľadanie kompromisu, u nás sa snažíme všetko prediskutovať,“ zhodnotil recept na jednotu líder Béla Bugár. Podľa neho iné je to v prípade egocentrických ľudí, ktorých nikto nedokáže zastaviť. Takých ľudí by mala podľa neho strana odhadnúť vopred, keď zostavuje kandidačnú listinu do volieb.

Vzťahy v snemovni zhrubli

Nepokoj, arogancia ba až fyzické konflikty sa nevyhli poslancom za uplynulé mesiace. Sami priznávajú, že správanie sa niektorých prekračuje únosnú mieru.

„Frustrácia opozície a arogancia najsilnejšej strany Smer,“ zhrnul dôvody politológ Tomáš Koziak. Podľa neho vládna strana by mala byť veľkorysejšia a nerobiť z opozície štatistov, pretože z toho pramení frustrácia, ktorá sa prejavuje aj v extrémnejších reakciách. Nezávislý poslanec Alojz Hlina si dodržiavanie rokovacieho poriadku vynucuje tak, že sa postaví za rečnícky pult a nechce odísť. Pri vzájomnej hádke v jeseni fyzicky napadol poslanca Smeru Antona Martvoňa.

Na útok poslancov Smeru už mimo rokovacej sály sa sťažoval poslanec Obyčajných ľudí Jozef Viskupič, keď sa pasovali o papierovú maketu premiéra.

Predseda parlamentu Pavol Paška zo Smeru preto prišiel s myšlienkou parlamentnej stráže, ktorá by mala podobným konfliktom zabrániť. Po veľkom nesúhlase opozície však od tohto zámeru upustil. Premiér Fico sa vyjadril, že v parlamente vládne doslova divočina.

„Prejavy niektorých poslancov vedú až k extrémizmu a osobitným prejavom, ako zaujať. Potrebujeme menej teatrálnych gest a viac poctivej opozičnej politiky, ktorá bude mať aj výsledky,“ zhodnotil chaos v parlamente podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku je situácia v parlamente daná celkovou atmosférou. „Pozorujem, že diery sú väčšie a musia byť väčšie aj záplaty. Áno, zdá sa mi, že to z roka na rok hrubne,“ podotkol. Šéfka klubu Smeru označuje vzťahy poslancov mimo rokovacej sály za normálne. „Vedia sa pozdraviť a komunikujú,“ zhodnotila.

Priznala však, že parlamentu chýba noblesa a vyzretosť vo vystúpeniach poslancov. „Snažíme sa byť ústretoví, ale my musíme podporovať vládu a jej program. To je zásadný princíp v každom parlamente,“ objasnila postoje Smeru. Podľa Laššákovej sa v otázke rokovacieho parlamentu Smer snaží o dohodu naprieč stranami, ale v niektorých prípadoch napríklad poslancovi Hlinovi vôbec nerozumie.

Zmeny v poslaneckých kluboch

  • KDH: Klub opustili Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, založili stranu Nova. Z KDH odišiel aj Radoslav Procházka, pôsobí ako nezaradený, kandiduje za prezidenta.
  • SDKÚ: Zo strany odišli traja poslanci Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová. Pôsobia ako nezaradení poslanci.
  • SaS: Poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Pridali sa k strane Nova.
  • Obyčajní ľudia: Z klubu vystúpili Alojz Hlina a Mária Ritomská, fungujú ako nezaradení poslanci.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament