Máj 2013: Randevú svetových vinárov v Bratislave

V máji sa v Bratislave po prvý raz vo východnej Európe uskutočnil Concours Mondial de Bruxelles, ktorý sa radí medzi päť najrenomovanejších svetových vinárskych podujatí. Slovensko získalo tri veľké zlaté medaily, 19 zlatých a 38 strieborných. Fantastický výsledok, aký sa Slovákom v histórii tejto súťaže doteraz nepodarilo dosiahnuť.

30.12.2013 06:51
degustacia, vino, Concours Mondial de Bruxelles... Foto: ,
Výstavný pavilón Incheby sa počas Concours Mondial de Bruxelles premenil na najväčšiu degustačnú sieň Slovenska.
debata

Do súboja s vinármi zo 134 krajín sveta poslalo Slovensko proti ôsmim tisícom zahraničných vín 214 vzoriek. Takmer každé tretie víno získalo medailu. Dve z veľkých zlatých medailí vybojovalo Slovensko za Cabernet Sauvignon rosé, o čo sa zaslúžili vinosadský vinársky čarodejník Martin Pomfy a vinohradnícko-vinársky tandem z PD Mojmírovce Miroslav Belan a Juraj Majšík. Dokázali, že Slovensko je krajinou vzrušujúceho pikantného ružového vína.

Slovensko je tiež krajinou skvelých rizlingov. Presvedčil o tom pezinský vinár Milan Pavelka, tvorca Rizlingu rýnskeho. Určite treba vzdať hold dvom veľkým postavám slovenského vinárstva Vladimírovi Mrvovi a Ladislavovi Šebovi. Práve oni sa pričinili o najväčší zisk zlatých a strieborných medailí – Víno Mrva& Stanko a Karpatská perla svorne vybojovali po tri zlaté a dva strieborné kovy.

Ďalšie udalosti mája 2013:

Depeche Mode na Slovensku
Britská skupina sa koncom mája predstavila na zaplnenom štadióne na bratislavských Pasienkoch. Večer patril najmä osvedčeným hitom. Kapela sa na Slovensko vráti už 6. februára, keď zahrá na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

zväčšiť Depeche Mode v Bratislave nesklamali ani po... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Depeche Mode, Dave Gahan Depeche Mode v Bratislave nesklamali ani po tretíkrát.

Zberne by nemali vykupovať kov od ľudí Ministerstvo životného prostredia predstavilo legislatívny zámer nového zákona o odpadoch, kde chce zakázať výkup kovového šrotu od fyzických osôb. Zákazom chce predchádzať krádežiam, pretože podľa envirorezortu až 80 percent kovu v zberniach pochádza z trestnej činnosti. Paragrafové znenie zákona má byť hotové v prvom štvrťroku 2014.

Ovládnutie predajcu elektriny Energetický a průmyslový holding prevzal po francúzskom privatizérovi za 400 miliónov eur 49 percent akcií Stredoslovenskej energetiky. Pred vyše desiatimi rokmi štát za akcie dostal len 158 miliónov eur, ktoré sa investorovi vrátili už cez dividendy. Privatizácia SSE tak bola z pohľadu ceny najhorším predajom v histórii krajiny.

Zosuv pôdy pri Šútove spomalí dostavbu diaľnice Zosuv pôdy v horskom masíve pri Šútove v okrese Martin posunie dostavbu diaľnice D1. Štvorprúdovka z Bratislavy do Košíc mala byť plynulá v roku 2019 a úsek pri Šútove, ktorý patrí do trasy Turany – Hubová, mal byť dokončený ako jeden z posledných. Šútovský zosun si vynútil zmenu trasy diaľnice a posun na roky 2020 až 2021.

Cenu z Cannes majú Pandy aj Život Adele Na festivale v Cannes zaujal aj animovaný film slovenského režiséra Matúša Vizára Pandy. V súťaži filmových škôl Cinéfondation získal tretie miesto. Zlatú palmu si odniesla trojhodinová lesbická dráma Život Adele režiséra Abdellatifa Kechicha.

Kunsthalle je realitou Od 1. januára začne v bratislavskom Dome umenia svoju činnosť Kunsthalle. Bude súčasťou novovytvoreného Slovenského centra vizuálnych umení spadajúceho pod Národné osvetové centrum, vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR 28. mája. Naplní sa tak dvadsaťročná snaha slovenských výtvarníkov. Kunsthalle nie je klasická galéria, nemá vytvárať vlastné umelecké zbierky, skôr orientovať umelcov aj divákov v tom, čím žije súčasné výtvarné umenie.

Futbalový Sir zamával na rozlúčku Tá správa zaskočila futbalový svet. Sir Alex Ferguson po minulej sezóne skončil na lavičke slávneho Manchestru United. Viedol ho 28 rokov a získal s ním 38 trofejí – vrátane trinástich titulov a dvoch triumfov v Lige majstrov. Do futbalových dejín sa charizmatický Škót zapísal ako jeden z najlepších, najuznávanejších a najrešpektova­nejších trénerov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Depeche Mode #Alex Ferguson #ročenka 2013