Júl 2013: Hlinikári sa zo Slovenska neodsťahovali

Už koncom roka 2012 vyplávali na povrch informácie, že výroba v jedinej slovenskej hlinikárni Slovalco je ohrozená.

30.12.2013 06:47
Slovalco Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Spolu s koncom roka 2013 sa totiž skončí dlhodobá zmluva medzi hlinikármi a energetickými firmami, a tak hrozilo, že od 1. januára 2014 budú musieť platiť plnú sumu za dodávku a transport elektriny.

Podľa šéfa žiarskej fabriky Milana Veselého by to poslalo výrobu do hlbokej straty. Po zásahu premiéra Roberta Fica však jednotlivé úrady, firmy a ministerstvá spustili rokovania a v lete sa začali objavovať prvé informácie, že hlinikári dostanú na elektrinu zľavy a zo Slovenska neodídu. Jedným z dôležitých krokov bolo septembrové poskytnutie zľavy na elektrickú energiu od Slovenských elektrární. Do hlinikárne putuje ročne asi desatina elektriny z firmy.

Štát takisto zaviedol strop na odvod do Národného jadrového fondu vo výške dvoch miliónov eur ročne, čo hlinikárom ušetrí každý rok asi päť miliónov. Takisto usporia približne 36 miliónov na transporte elektriny, pretože hlinikáreň ako najväčší slovenský odberateľ energie bude platiť zhruba polovicu z prenosových poplatkov.

Ďalšie udalosti júla 2013:

Streľba na slovenských vojakov
Na slovenskú jednotku vojakov na misii v Afganistane začal 9. júla počas nácviku strieľať príslušník Talibanu Lambar Chán. Z jednej zo strážnych veží sa mu podarilo zabiť 35-ročného slovenského čatára Daniela Kavuliaka a zraniť ďalších šiestich vojakov. Dvoch ťažko zranených museli previezť do americkej nemocnice pri nemeckom Landstuhle, no zo zranení sa dostali. Talibancovi sa po necelom týždni podarilo z kandahárskeho väzenia utiecť.

Následník trónu
Britská monarchia sa dočkala vzácneho prírastku. Vojvodkyňa Kate porodila synčeka, ktorý je tretí v línii nástupníctva na trón. Chlapček sa volá George Alexander Louis.

Z prezidenta väzeň
Prvý slobodne zvolený egyptský prezident Muhammad Mursí sa ocitol za mrežami po tom, čo ho obvinili z podnecovania krvavého násilia z decembra 2012.

Chorvátsko v únii
Chorvátsko sa stalo 28. krajinou Európskej únie. Po jeho vstupe je chorvátčina 24. úradným jazykom EÚ. Na 28 sa rozšíril počet členov Európskej komisie; chorvátsky eurokomisár dostal na starosť ochranu spotrebiteľov.

Nick Cave na festivale Pohoda
Koncert Nicka Cava bol jedným z vrcholov tohtoročnej Pohody, na ktorej sa v koncertnej premiére predstavila aj formácia Atoms for Peace, ktorú tvoria napríklad frontman skupiny Radiohead Thom Yorke či basgitarista Red Hot Chili Peppers Flea.

zväčšiť Austrálsky spevák Nick Cave počas vystúpenia... Foto: Jozef Jakubčo
POHODA: Nick Cave & the Bad Seeds Austrálsky spevák Nick Cave počas vystúpenia skupiny Nick Cave & the Bad Seeds na festivale Bažžant Pohoda 2013.

Rowlingovej tajomstvo prezradil právnik
Nebyť právnika zo spoločnosti Russels Solicitors, mohla by sa J. K Rowlingová, autorka Harryho Pottera, naďalej úspešne schovávať za pseudonym Robert Galbraith. Práve pod týmto menom vydala kriminálku The Cuckoo's Calling. Kniha vyšla v apríli, Rowlingovej tajomstvo vydržalo do polovice júla.

V atletike vybuchla dopingová bomba
Usain Bolt prišiel pred augustovými majstrovstvami sveta v Moskve o dvoch najväčších vyzývateľov. Asafa Powell a Tyson Gay totiž uviazli v dopingovej sieti. Atletická veľmoc Jamajka sa musela vyrovnať okrem Powella s ďalšími štyrmi pozitívnymi testami svojich špičkových pretekárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #hlinikáreň #ročenka 2013 #J.K. Rowlingová