Nový rok privítame bez zrážok a mrazov

Rok extrémov, veľkých povodní a vysokých horúčav zavŕši na zimu nezvyčajne teplé počasie. To je dobrá správa aspoň pre zábavychtivých ľudí, ktorí sa večer na Silvestra vyberú na námestia.

30.12.2013 13:00
debata

Aspoň nebudú mrznúť počas postávania pri novoročných príhovoroch a ak sa nedostaví hmla, tak uvidia aj ohňostroj.

Celý vianočný týždeň bol neštandardne teplý a podobne bude aj na Silvestra a na Nový rok. Denné teploty vystúpia v pondelok na 1 až 7 stupňov, v utorok a stredu na 0 až 6 stupňov. Ideálne počasie s pekným slnečným výhľadom budú mať všetci tí, ktorí sa vyberú v posledné dni roka na ľahkú turistiku do hôr, aby sa trochu rozhýbali po sviatkoch.

„Od začiatku týždňa budeme znova pod vplyvom tlakovej níže. To znamená, že počasie sa po víkende ustáli, bude polojasno a opäť bude krajšie na horách. Čím pôjdeme nižšie, hlbšie do doliny, tým vyššia je šanca, že tam stretneme hmlu a že sa zamračí nízkou oblačnosťou,“ uviedol meteorológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Tomáš Púčik.

Noc zo Silvestra na Nový rok bude bez dažďa či mrholenia a ľudia sa tak nemusia báť, že zmoknú na silvestrovskej oslave pod holým nebom. Ohňostroj by nemali pokaziť ani oblaky, v nížinách a dolinách však hrozí hmla. Bratislavčania, Trnavčania a Nitrania majú o čosi väčšiu šancu, že ohňostroj uvidia, v porovnaní s Košičanmi či Prešovčanmi. „Pravdepodobnosť, že sa objaví nízka oblačnosť, je vyššia pre východné Slovensko ako pre západné. Silvestrovská noc nebude extra chladná, teplota bude od –5 do 0, na severe môže byť chladnejšie. Vyzerá to na stabilné a príjemné počasie na to, aby ľudia stáli vonku,“ naznačil Púčik.

Z počasia nie sú nadšení lyžiari, sánkari a prevádzkari zimných stredísk. Vo výške 1 500 metrov sa teploty vzduchu v posledných dňoch vyšvihli na 5 stupňov a viac, čo neprospievalo ani technickému snehu. Situácia sa do konca týždňa nezmení. „Zatiaľ sa nečrtá žiaden výraznejší vpád chladnejšieho vzduchu, ktorý by priniesol aj do nižších polôh sneženie,“ dodal meteorológ.

Deti na mestských sídliskách si na snehuliakov ešte počkajú. Ich rodičov môže tešiť aspoň to, že vďaka teplému počasiu niečo málo ušetria na kúrení. Myslí si to Róbert Králik z Nitry. „Bývame v zateplenom paneláku a v niektorých miestnostiach, napríklad v kuchyni, vôbec nezapíname radiátory. Po poslednej dlhej zime tak ku koncu roka aspoň čosi ušetríme.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Silvester